Ulasan Sabun Bayi Sebamed untuk Alahan dan Kulit Sensitif

Shafana aznii

Kulit bayi sensitif sehingga mudah terdedah kepada alahan. Satu penyelesaian untuk menangani alahan kulit ialah menggunakan sabun mandian bayi. Terdapat satu produk sabun yang cukup digalakkan iaitu Sebamed yang didakwa mampu merawat alahan pada kulit bayi. Malah, ramai pengguna telah melakukannyasemakan sabun bayi Sebamed untuk alergi ini.

Sebagai pengeluar sabun bayi berkualiti yang telah lama diketahui orang ramai, Sebamed terus membangunkan produk yang dihasilkannya. Terutamanya berkenaan produk sabun yang khusus untuk merawat masalah alahan pada bayi. Untuk lebih jelas tentang produk ini, anda boleh membaca ulasan ringkas tentang sabun bayi Sebamed untuk alahan yang dibentangkan di bawah!

bayi alahan

Mengapa Memilih Sabun Bayi Sebamed untuk Mengatasi Alergi?

Walaupun sabun bayi Sebamed tidak begitu popular, sabun ini telah dikaji secara meluas sebagai penyelesaian untuk merawat alahan pada kulit bayi. Ramai yang telah mencuba dan merasai khasiat sabun ini terutama ibu-ibu yang mempunyai bayi yang berkulit sensitif. Ini kerana sabun Sebamed mengandungi bahan semulajadi khusus untuk bayi.

Selain daripada bahan semulajadi, terdapat bahan lain yang telah lulus ujian dermatologi supaya keselamatannya terjamin. Bahan-bahan yang terkandung di dalamnya juga menjadikan sabun ini tiada kesan sampingan. Jadi bayi menderitapsoriasis, miliariasis, dan kulit ekzema juga akan selamat menggunakan produk ini.

Ulasan Sabun Bayi Sebamed untuk Alahan dari segi Harga

Sabun Bayi Sebamed

Sebagai sabun bayi yang mengandungi banyak manfaat, harga sabun ini berkisar antara 30 ringgit hingga 120 ringgit bergantung pada pembungkusan. Jika dilihat pada harganya mungkin agak mahal untuk produk bayi. Walau bagaimanapun, harga akan sentiasa sepadan dengan faedah yang diberikan. Lebih-lebih lagi jika anda mengingati alahan yang dialami oleh bayi, maka harga tidak menjadi masalah.

Kelebihan Sabun Bayi Sebamed

Melihat kepada review sabun bayi Sebamed untuk alahan, tidak perlu diragui kelebihannya. Sejak kemunculan pertama, sabun ini telah mencuri hati ibu-ibu yang ingin mencubanya pada bayi apabila kulitnya alergik. Kerana ia mempunyai beberapa aspek utama yang menjadi kelebihannya, seperti berikut:

1. Sabun dalam Bentuk Cair

Sabun mandi bayi, seperti sabun dewasa, terdapat dalam bentuk pepejal dan cecair. Walau bagaimanapun, sabun bayi Sebamed untuk alahan adalah dalam bentuk cecair. Sabun cecair lebih mudah digunakan dan boleh diagihkan secara merata ke seluruh badan bayi. Selain itu, tekstur cecair sabun boleh menghasilkan buih yang banyak jadi lebih jimat untuk digunakan.

2. Tidak Pedih di Mata

Memandikan bayi tidak terlepas dari tingkah lakunya yang mudah menendang dan tangannya bergerak ke semua arah. Oleh itu, bayi terdedah kepada percikan air dan sabun di muka mereka. Berkenaan dengan ini, tidak perlu risau jika anda menggunakan Sebamed sebagai sabun mandi kerana sabun ini tidak menyakitkan mata.

3. Boleh digunakan setiap hari

Jika selalunya ada sabun alahan tertentu yang hanya boleh digunakan apabila mengalami alahan, ini berbeza dengan Sebamed. Sabun ni masih selamat kalau nak pakai setiap hari walaupun alahan baby dah selesai. Ini kerana sabun ini juga boleh digunakan untuk mengelakkan alahan pada kulit bayi daripada berulang.

4. Mengandungi ramuan herba

Kajian yang paling dicari tentang sabun bayi Sebamed untuk alahan sudah tentu berkaitan dengan ramuannya. Sebamed mempunyai kelebihan dari segi bahan yang digunakan iaitu menggunakan ekstrak bahan herba. Selain itu, ia mengandungisangat ringan sertahipoalergenik yang sangat mesra kulit bayi yang sensitif sehingga dapat menangani alahan dengan baik.

5. PH Seimbang untuk Kulit Bayi

Sabun bayi sebamed diformulasikan dengan pH yang diselaraskan untuk kulit bayi. pH pada kulit bayi adalah sekitar 6.6 dan sabun Sebamed mempunyai pH 5.5 jadi ia masih sangat sesuai untuk bayi. Ini dikatakan pH seimbang dalam sabun cair supaya jika digunakan tidak mendatangkan kesan sampingan.

6. Mempunyai banyak pembungkusan

Satu kelebihan yang tidak kurang pentingnya terutama bagi ibu-ibu ialah Sebamed mempunyai pelbagai pakej dengan pelbagai harga. Terdiri daripada pembungkusan 100 ml hingga 1,000 ml yang boleh dipilih mengikut poket anda dan boleh dilaraskan mengikut keperluan anda. Pembungkusan yang paling kecil sangat sesuai untuk mereka yang pertama kali mencuba sabun ini.

Bagi yang merasakan sabun ini sesuai, bolehlah menggunakan pembungkusan 1,000 ml dan sudah tentu harganya lebih jimat. Terutama bagi mereka yang ingin menggunakannya untuk bayi setiap hari, pembungkusan super besar ini akan sangat sesuai.

7. Boleh digunakan oleh orang dewasa

Walaupun ia khusus untuk bayi, ternyata sabun Sebamed juga boleh digunakan untuk orang dewasa. Ramai orang dewasa juga masih mengalami alahan kerana kulit mereka sensitif. Masalah ini juga boleh diatasi dengan menggunakan sabun mandian bayi Sebamed. Ini akan sangat bermanfaat apabila dalam rumah yang sama terdapat bayi dan orang dewasa yang mengalami alahan.

Jadi tak perlu beli banyak produk untuk merawat alahan kulit. Namun, beli sahaja produk yang sama dan ia boleh digunakan bersama. Ini juga yang menjadikan Sebamed sebagai sabun keluarga yang boleh merawat alahan bukan sahaja untuk bayi tetapi juga untuk orang dewasa di sekeliling mereka.

Ulasan Sabun Bayi Sebamed

Kekurangan Sabun Bayi Sebamed

Mana-mana produk mungkin mempunyai kelebihan dan kekurangan. Tidak terkecuali produk sabun mandian bayi Sebamed ini yang masih mempunyai beberapa kekurangan. Jika dibandingkan dengan kelebihannya, keburukan sabun Sebamed masih agak boleh diterima. Ini adalah senarai lengkap kekurangan produk sabun Sebamed:

1. Harga agak mahal

Dilihat darisemakan Sabun bayi sebamed untuk alahan banyak didapati, sabun ini masih agak mahal. Walaupun cuba melihat harganyae-dagang juga purata masih tinggi. Oleh itu, masih ramai yang tidak berani mencuba sabun bayi ini kerana harganya.

Biasanya ibu-ibu yang mempunyai bayi yang mempunyai kulit alergik akan cuba memilih produk lain yang serupa terlebih dahulu. Lepas tu kalau rasa tak sesuai, korang akan cuba Sebamed walaupun harganya agak mahal. Inilah keburukan produk mahal, iaitu ia hanya akan menjadi pilihan terakhir apabila produk lain tidak sesuai.

2. Belum tersebar luas lagi

Sebamed bukanlah jenama sabun bayi yang mudah didapati di pasaran atau di pasar mini terdekat. Kebanyakan produk dari Sebamed termasuk sabun untuk alahan dijual secara online die-dagang. Jadi yang nak cuba sabun ni, tetap kena carie-dagang dan memesannya.

3. Hanya untuk Badan

Semakan sabun mandi Sebamed untuk alergi dari berbagai kalangan menunjukkan kalau sabun ini hanya untuk badan saja. Tidak seperti sabun mandi bayi pada umumnya yang diformulasikan dengan 2 dalam 1 jadi ia juga boleh digunakan untuk syampu rambut juga. Jadi ibu-ibu yang pilih sabun mandian bayi Sebamed tetap kena tambah lagi produk.

Kadangkala ada kemungkinan lain yang berlaku, contohnya alahan kulit bayi berlaku pada bahagian kepala. Jadi dalam kes ini anda tidak boleh menggunakan sabun bayi Sebamed dan perlu membeli produk tersebutsyampu anti alahan. Akhir sekali, satu-satunya bahagian kepala yang boleh menggunakan sabun Sebamed ialah muka dan leher, dan bukannya kulit kepala dan rambut.

Baca Juga: 9 Sabun Mandian untuk Bayi Baru Lahir, Cocok untuk Bayi

Semakan Sabun bayi sebamed untuk alahan sangat berguna dan boleh digunakan sebagai penyelesaian jika anda mempunyai bayi yang mempunyai kulit sensitif. Jika dilihat pada kelebihan dan kekurangan masih banyak lagi kelebihan yang ditawarkan. Jadi tiada alasan untuk tidak mencuba sabun bayi Sebamed apabila bayi anda mengalami alahan kulit!

Tags

Related Post

Leave a Comment