5 Manfaat Teh Hijau untuk Kesihatan Badan Anda

Donna

5 Manfaat Teh Hijau untuk Kesihatan Badan Anda
eh hijau mengandungi antioksidan, polifenol, kafein, dan L-theanine yang dapat membantu menjaga kesihatan jantung, meningkatkan sistem imun badan, mengurangkan risiko kanser, meningkatkan kesihatan otak, dan menurunkan berat badan.

Teh hijau menjadi minuman sihat yang sangat diminati di seluruh dunia, terutamanya di Asia. Selain daripada rasanya yang menyegar, teh hijau mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan. Donna akan huraikan 5 manfaat teh hijau yang boleh memberi faedah kepada badan anda.

Menjaga kesihatan jantung

Teh hijau mengandungi antioksida dikenali sebagai katekin. Kajian menunjukkan bahawa katekin boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dengan menurunkan tekanan darah dan kolesterol dalam darah. Selain itu, teh hijau juga mengandungi flavonoid yang boleh membantu meningkatkan fungsi pembuluh darah, yang merupakan faktor penting dalam menjaga kesihatan jantung.

Penyakit jantung adalah penyakit yang serius dan boleh menyebabkan akibat yang memadam nyawa sekiranya tidak dirawat dengan betul. Katekin yang terkandung dalam teh hijau boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dengan menurunkan tekanan darah dan kolesterol dalam badan. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan teh hijau secara kerap boleh membantu menurunkan tekanan darah bagi orang dewasa dengan hipertensi ringan hingga sederhana.

Selain itu, flavonoid yang terkandung dalam teh hijau juga boleh membantu meningkatkan fungsi pembuluh darah. Fungsi pembuluh darah yang baik akan membantu meningkatkan aliran darah kepada jantung dan organ badan yang lain, lantas membantu mencegah penyakit jantung dan strok.

Meningkatkan sistem imun badan

Teh hijau juga mengandungi epigallocatechin gallate (EGCG), yang merupakan antioksida yang kuat. Antioksida ini boleh membantu melindungi badan daripada kerosakan sel dan meningkatkan kesihatan secara menyeluruh. Selain itu, kajian menunjukkan EGCG dalam teh hijau boleh membantu meningkatkan sistem imun badan dengan memperbaiki fungsi sel-sel imun.

Sistem imun badan merupakan pertahanan badan yang penting dalam melawan penyakit dan jangkitan. Fungsi sistem imun yang baik akan membantu mencegah badan daripada diserang penyakit dan dijangkiti. EGCG dalam teh hijau boleh membantu meningkatkan sistem imun badan dengan cara memperbaiki fungsi sel-sel imun yang bertanggungjawab melawan penyakit dan jangkitan.

Selain itu, kajian juga menunjukkan pengambilan teh hijau secara kerap boleh membantu melindungi badan daripada jangkitan virus, seperti flu dan selesema. Teh hijau juga boleh membantu mengurangkan gejala jangkitan virus dan mempercepatkan pemulihan badan daripada penyakit.

Mengurangkan risiko kanser

Teh hijau mengandungi polifenol, yang merupakan antioksidan kuat dan boleh membantu melindungi tubuh dari kerosakan sel serta meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Ia dapat membantu mengurangkan risiko kanser dengan menghalang pertumbuhan tumor dan mengurangkan peradangan dalam badan.

Kanser adalah penyakit serius yang ancam kesihatan dan nyawa. Penyelidikan menunjukkan pengambilan teh hijau secara tetap boleh mengecilkan risiko kanser payudara, prostat, dan kolon kerana kandungan polifenolnya yang terbukti dapat mencegah pertumbuhan sel kanser dan mengurangkan peradangan.

Selain itu, penyelidikan juga mendapati bahawa teh hijau boleh meningkatkan kesan rawatan kanser serta mengecilkan kesan sampingan terapi kanser. Ia boleh membantu meningkatkan respons sel kanser terhadap rawatan, dengan itu mempercepat pemulihan dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Menjaga kesihatan otak

Betul, teh hijau mengandung kafein yang boleh membantu meningkatkan kewaspadaan dan ingatan. Kafein dalam teh hijau bekerja dengan merangsang sistem saraf pusat, jadi ia boleh membantu meningkatkan tumpuan, fokus, dan ingatan.

Selain itu, teh hijau juga mengandung L-theanine, iaitu asid amino yang boleh membantu meningkatkan fungsi otak dan mengurangkan keletihan mental. L-theanine mampu membantu meningkatkan penghasilan neurotransmitter yang bertanggungjawab mengatur mood seperti dopamine dan serotonin, dengan itu boleh membantu meningkatkan mood dan mengurangkan tekanan.

Beberapa kajian juga menunjukkan kombinasi kafein dan L-theanine dalam teh hijau mampu membantu meningkatkan prestasi kognitif dan meningkatkan fokus serta ingatan dengan lebih cekap berbanding hanya mengambil kafein atau L-theanine sahaja.

Menurunkan berat badan

Teh hijau mengandung kafein dan epigallocatechin gallate (EGCG), dua sebatian yang boleh membantu meningkatkan metabolisme dan membakar lemak. Kafein dalam teh hijau bekerja dengan merangsang sistem saraf pusat dan meningkatkan kadar metabolisme badan, jadi ia boleh membantu membakar kalori lebih laju. Sementara itu, EGCG dalam teh hijau boleh membantu meningkatkan pembakaran lemak dan membantu meningkatkan pembakaran kalori.

Beberapa kajian menunjukkan minum teh hijau secara tetap boleh membantu menurunkan berat badan dengan berkesan. Satu kajian mendapati pengambilan teh hijau selama 12 minggu boleh membantu menurunkan berat badan dan peratusan lemak tubuh bagi mereka yang berat berlebihan. Selain itu, pengambilan teh hijau juga boleh membantu meningkatkan penurunan lemak visceral, iaitu lemak di sekitar organ dalaman yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan kencing manis.

Teh hijau mempunyai banyak manfaat bagi kesihatan. Dengan kandungan antioksida, polifenol, kafein dan L-theanine, teh hijau boleh membantu menjaga kesihatan badan secara menyeluruh dan mencegah pelbagai penyakit.

Selain daripada itu ampas teh yang biasa dibuang boleh digunakan untuk mencipta paras rupa yang cantik, seperti yang telah dibincangkan di artikel sebelumnya. Langkah-langkah mudah untuk menggunakan ampas teh sebagai rawatan kecantikan telah dinyatakan di atas yang boleh membantu mengatasi masalah jerawat, kantung mata, menyingkirkan sel kulit mati serta mengencangkan kulit. Jadi sisa bijian teh tidak perlu dibuang begitu sahaja, tetapi boleh dimanfaatkan untuk meningkatkan kesihatan dan kecantikan secara semula jadi.

Antioksida dan polifenol dalam teh hijau boleh membantu melindungi badan dari kerosakan sel-sel, melindungi kesihatan jantung, mengurangkan risiko kanser dan meningkatkan sistem keimunan tubuh. Kafein dan L-theanine dalam teh hijau pula boleh membantu meningkatkan kewaspadaan, meningkatkan fungsi otak dan membantu menurunkan berat badan.

Tags

Related Post

Leave a Comment