Perbandingan Kandungan dan Kesan Kesehatan antara Kopi dan Teh

Donna

Perbandingan Kandungan dan Kesan Kesehatan antara Kopi dan Teh
Temukan perbezaan penting antara kopi dan teh dari segi kesihatan.

Kedua-dua kopi dan teh adalah minuman yang mengandungi antioksidan, tetapi juga mempunyai beberapa perbezaan penting yang membezakan kesihatannya.

Kopi mempunyai kafein yang lebih tinggi berbanding teh dan juga lebih banyak kalori, tetapi ia juga lebih tinggi dalam beberapa zat seperti magnesium dan riboflavin. Teh pula mempunyai lebih banyak polifenol antioksidan berbanding kopi, terutamanya epigallocatechin gallate (EGCG).

Walaupun kedua-duanya mempunyai manfaat tertentu untuk kesihatan, secara amnya teh dianggap lebih menyehatkan kerana beberapa sebab:

Antara kopi dan teh, ini perbandingan kesannya ke atas tubuh

Untuk menjawab soalan yang mana lebih sihat iaitu kopi atau teh, kita perlu meninjau perbezaan kandungan dan kesan dua minuman ini ke atas kesihatan.

Perbezaan kadar kafein dalam kopi dan teh

Salah satu sebab utama orang mengkonsumsi kopi atau teh ialah kandungan kafein. Kafein merupakan bahan stimulan semula jadi yang membantu tenaga lebih tahan lama, meningkatkan prestasi fizikal, serta mencegah rasa mengantuk. Kafein juga dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan jika dikonsumsi secara sederhana.

Pengambilan harian kafein yang selamat ialah 400mg sehari atau 4 cangkir sehari. Kandungan kafein dalam kopi atau teh boleh berbeza bergantung kepada jenis, cara hidang dan kaedah mendidih. Namun setiap hidangan masing-masing minuman biasanya masih di bawah 400 mg.

Kopi biasanya mengandungi 95 mg hingga 200 mg kafein bagi setiap cangkir manakala teh pula hanya mengandungi antara 35 – 70 mg bagi setiap cangkir. Ini bermakna kopi mempunyai lebih banyak kafein berbanding teh.

Kopi dan teh kedua-duanya mengandung kafein

Setiap 240ml (sejenis cangkir) kopi purata mengandung 95 mg kafein. Sementara itu, dalam isipadu yang sama, teh hitam mengandung 47 mg kafein. Demikian juga dengan kandungan kafein dalam teh hijau yang boleh berjulat antara 20-45 mg untuk hidangan yang sama.

Dari segi kandungan kafein, kopi yang telah diseduh cenderung unggul berbanding seduhan teh hitam mahu pun teh hijau.

Inilah salah satu sebab utama kenapa ramai orang merasakan kopi memberikan kesan keterjagaan yang lebih berkuasa berbanding teh, walaupun sebenarnya kadar kafein yang diambil tidaklah berbeza jauh. Ini kerana kafein dalam kopi adalah lebih mudah diserap tubuh manusia berbanding kafein dalam teh.

Walaupun demikian, kadar kafein dalam teh hijau lebih rendah. Jadi walaupun daya serap kafeinnya agak rendah, teh hijau masih dianggap lebih selamat minum kerana jumlah kafein yang lebih rendah.

Justeru, dari segi kadar kafein dan kesannya kepada jerebu, kopi cenderung unggul tetapi teh hijau lebih selamat minum. Inilah salah satu perbezaan penting di antara kedua-dua minuman sihat.

Perbezaan kesan kopi dan teh ke atas badan

Kopi ataupun teh sama-sama digemari kerana kedua-duanya memberikan tenaga kepada badan. Namun, kedua-dua minuman ini membantu badan menjadi lebih sedar dengan cara yang berbeza.

Kopi yang telah diseduh mengandung kafein yang lebih tinggi berbanding sajian teh. Kadar kafein yang tinggi dalam kopi membuatnya mampu meningkatkan tahap tenaga dengan segera, menjadikan badan lebih sedar dan mengurangkan keletihan.

Bahkan, kesan kafein itu boleh dirasai dalam masa beberapa minit selepas minum secawan kopi. Dilaporkan bahawa 99% kafein boleh diserap oleh badan dalam masa 45 minit – dengan kemuncak tahapnya dalam darah iaitu 15 minit selepas diminum.

Manakala teh, terutamanya teh hijau, mengandung lebih banyak antioksidan berbanding kopi. Antioksidan membantu membasmi radikal bebas dan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Kesan teh lebih gradual berbanding kopi dan biasanya lebih berpanjangan.

Justeru, kopi memberikan kesan stimulan yang lebih cepat dan menyedarakan tetapi kurang lama berbanding teh. Manakala teh memberikan tenaga berpanjangan yang lebih stabil tetapi tidak setampak respons daripada kopi.

Teh mempunyai zat antioksidan dipanggil l-theanine.

Bagaimana dengan kesan teh ke atas badan?

Walaupun kafein dalam seduhan teh kalah tinggi berbandingnya dalam kopi, teh mengandung zat antioksida dipanggil l-theanine. Kandungan l-theanine inilah yang boleh merangsang otak serta memberikan kesan yang menenangkan dan melegakan fikiran.

Kehadiran l-theanine ini sebenarnya boleh menimbangkan kesan kafein. Gabungan kedua-duanya menjadikan teh membantu badan lebih tenang dan rileks selain juga merangsang otak untuk kekal sedar.

Manakala kopi memberikan tenaga secara serta-merta, teh pula menjadikan badan sedar dengan cara yang lebih lembut.

Kopi dan teh sama-sama tinggi antioksida

Walaupun kopi atau teh mempunyai kandungan kafein yang berbeza, kedua-dua minuman popular ini sama-sama kaya dengan zat antioksidan. Antioksida boleh melawan kesan radikal bebas yang berisiko merosakkan sel dan memicu penyakit kronik.

Kedua-duanya mengandung zat antioksida golongan polifenol. Teh hitam mempunyai polifenol seperti teaflavin, tearubigin dan katekin. Manakala kopi pula kaya dengan asam klorogenik dan flavonoid.

Zat antioksida dalam teh dan kopi berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser. Sebagai contoh, teaflavin dan tearubigin boleh menghalang sel kanser paru-paru dan usus besar. Manakala asam klorogenik berpotensi melawan sel kanser hati dan saluran penghadaman.

Polifenol dalam kopi dan teh boleh jaga kesihatan jantung

Polifenol dalam kopi atau teh turut dilaporkan boleh jaga kesihatan jantung.Berdasarkan dua kajian berbeza, pengambilan teh dan kopi dikatakan boleh mengurangkan risiko strok.

Kandungan antioksida dalam kopi atau teh menjadikan kedua-duanya boleh menjadi minuman yang sama-sama sihat.

Jadi, pilih teh atau kopi?

Oleh kerana kedua-duanya kaya dengan zat antioksida, kopi atau teh sama-sama menjadi minuman yang sihat asalkan diambil dengan sederhana. Zat antioksida dalam kopi atau teh berpotensi mengurangkan pelbagai penyakit. Pilihan antara kopi atau teh adalah mengikut selera seseorang.

Tags

Related Post

Leave a Comment