Ini Dia Rahsia Tersembunyi! 7 Jenis Minuman Penurun Berat Badan yang Ampuh dan Terbukti Berkesan, Wajib Dicuba!

Donna

7 Jenis Minuman Penurun Berat Badan yang Ampuh
jenis-jenis minuman penurun berat badan yang efektif, seperti air tawar, teh hijau, teh hitam, teh rimpah jahe, kopi hitam, jus sayur-sayuran, dan susu tanpa lemak atau susu kacang kedele. Minuman-minuman ini dapat membantu meningkatkan metabolisme, merangsang rasa kenyang, dan menghalangi rasa lapar sehingga dapat membantu menurunkan berat badan.

Orang yang hendak menurunkan berat badan lazimnya akan memantau jenis makanan yang akan dimakan. Tetapi, usaha untuk menurunkan berat badan tidak cuma termilih dan mengurangkan apa yang anda makan.

Sebenarnya, minuman juga memainkan peranan penting dalam membantu mengawal berat badan. Malah, terdapat beberapa jenis minuman yang dianggap sebagai penurun berat badan kerana manfaatnya.

Pelbagai jenis minuman penurunan berat badan yang boleh dicuba

Beberapa jenis minuman tertentu boleh membantu meningkatkan kadar metabolisme, merangsang rasa kenyang, dan menghalang rasa lapar lantas melancarkan penurunan berat badan. Berikut merupakan minuman penurunan berat badan yang anda boleh cuba.

Air tawar

Air tawar adalah jenis minuman kesihatan yang boleh membantu mengurangkan pengambilan minuman berkalori tinggi, menyelaras selera makan, meningkatkan pembakaran lemak dan kalori, dan menyahut sistem pencernaan.

Satu kajian menunjukkan bahawa minum air tawar sebelum makan boleh membantu mengurangkan kalori yang memasuki badan sehingga boleh membantu menurunkan berat badan. Dengan minum air tawar sebelum makan, daya tampung perut untuk mengambil makanan lain dalam jumlah besar akan menurun.

Kajian itu melibatkan 48 orang dewasa yang gemuk yang minum 500 ml air tawar 30 minit sebelum makan. Hasilnya mereka mengalami penurunan berat badan sehingga 44 peratus berbanding dengan orang yang tidak melakukannya.

Itulah sebabnya air tawar merupakan salah satu minuman penurunan berat badan yang disarankan untuk anda yang sedang mengamalkan jenis diet.

Teh hijau

Teh hijau mempunyai kandungan antioksida bernama katekin yang berperanan dalam meningkatkan pembakaran lemak serta meningkatkan kadar metabolisma tubuh.

Untuk mendapatkan manfaat teh hijau untuk menurunkan berat badan yang optimum, anda boleh minum teh hijau dalam bentuk serbuk yang dikenali sebagai matcha. Ini kerana matcha mempunyai kandungan katekin yang lebih tinggi.

Tidak sahaja menjadi salah satu minuman penurunan berat badan yang boleh dipercayai, teh hijau turut menawarkan satu siri manfaat untuk kesihatan. Minum teh hijau secara berterusan bermanfaat untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, diabetes, sehingga beberapa jenis kanser.

Teh hitam

Sama seperti teh hijau, teh hitam mempunyai sebatian yang boleh membantu penurunan berat badan.

Teh hitam ialah jenis teh yang telah melalui beberapa proses pengoksidaan yang lebih banyak sehingga menyebabkan warnanya menjadi lebih gelap dan mempunyai rasa yang lebih pekat. Jenis minuman ini kaya dengan polifenol, iaitu sebatian antioksida yang boleh membantu menurunkan berat badan.

Beberapa kajian membuktikan bahawa polifenol dalam teh hitam boleh mengurangkan pengambilan kalori, merangsang proses pembentukan lemak, dan meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dalam saluran penghadaman.

Satu kajian yang melibatkan 111 orang menunjukkan bahawa peserta yang minum tiga cawan teh hitam setiap hari selama tiga bulan berturut-turut mengalami kehilangan berat badan yang lebih banyak dan saiz pinggang yang lebih kecil berbanding dengan orang yang tidak melakukannya.

Teh rimpah jahe

Jahe telah lama menjadi jenis rempah yang berfaedah dalam menguruskan sistem penghadaman. Ini tidak lepas dari sifat anti radang yang terdapat dalamnya.

Satu kajian kecil membuktikan bahawa minum teh hangat yang dicampur dengan serbuk jahe dapat membantu mengurangkan rasa lapar, menimbulkan rasa kenyang, dan meningkatkan pembakaran kalori dalam badan.

Akan tetapi, manfaat teh rimpah jahe sebagai minuman penurunan berat badan masih memerlukan kajian yang lebih mendalam. Terutamanya ada beberapa jenis minuman jahe mengandung gula yang boleh meningkatkan peradangan dan menambah berat badan.

Kopi hitam

Kopi kerap dikonsumsi oleh ramai orang kerana dianggap dapat meningkatkan tenaga badan dan suasana hati.Namun, pernahkah anda tahu bahawa kopi hitam sebenarnya boleh membantu menurunkan berat badan?

Ya, kopi hitam sebenarnya mempunyai kalori yang rendah sehingga boleh dikonsumsi sebagai pilihan minuman penurunan berat badan. Kopi mengandung kafein yang bertindak sebagai stimulan kepada badan.

Kandungan kafein dalam kopi juga boleh membantu menurunkan berat badan dengan cara mengurangkan pengambilan kalori dan meningkatkan kadar metabolisma dalam badan.

Akan tetapi, kalori dalam kopi hitam boleh menjadi tinggi sekiranya anda minum kopi yang telah ditambah sirup, krim berkepong, susu berlemak tinggi, gula, atau jenis pemanis buatan lain.

Jus sayur-sayuran

Satu kajian melibatkan peserta orang dewasa yang meminum 500 ml jus sayur rendah natrium dengan makan makanan rendah kalori terbukti mengalami penurunan berat badan secara signifikan lebih tinggi berbanding dengan orang yang tidak melakukannya.

Selain itu, dalam kajian yang lain dinyatakan bahawa orang yang rutin meminum jus sayur dapat mengalami penurunan berat badan dengan cara mengurangkan pengambilan karbohidrat.

Susu tanpa lemak dan susu kacang kedele

Sekiranya anda ingin menurunkan berat badan, minuman rendah kalori tetapi kaya nutrien adalah pilihan yang tepat. Salah satunya ialah susu tanpa lemak dan susu kacang kedele.

Susu berbahan asal tumbuhan amnya mempunyai kalori yang lebih rendah berbanding susu lembu sehingga boleh membantu menurunkan berat badan anda.

Oleh itu dari donna, Selain daripada minuman penurunan berat badan, jangan lupa lengkapi rutin diet anda dengan makanan sihat serta aktiviti fizikal yang mencukupi supaya kesihatan tubuh anda terpelihara meskipun sedang menurunkan berat badan.

Walau bagaimanapun, sekiranya anda meragui untuk minum minuman penurunan berat badan sebagai salah satu cara untuk mengurangkan kalori dalam tubuh, tiada salahnya untuk mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Tags

Related Post

Leave a Comment