Pelbagai Khasiat Habbatussauda yang Wajib Anda Tahu

Donna

Habbatussauda atau jintan hitam dipercayai pertama kali ditemui oleh ahli arkeologi di makam Raja Tut. Ini menekankan kepentingan Habbatus Sauda dalam sejarah

Dari segi sejarah, Habbatus Sauda digunakan dalam masakan, menambah rasa pada roti, kari dan jeruk. Apabila dimakan, ia mempunyai rasa pahit, kadang-kadang dibandingkan dengan jintan putih atau oregano.

Minyak Habbatus Sauda telah terbukti mempunyai sifat antioksidan. Ini boleh membantu melegakan keradangan dalam badan dan kulit.

Kemudian, apakah faedah lain dari Habbatus Sauda? donna.com.my meringkaskannya daripada pelbagai sumber:

1. Mengurangkan kolesterol dan tekanan darah tinggi

Dengan pengambilan ekstrak Habbatus Sauda selama dua bulan, terbukti dapat mengurangkan tekanan darah tinggi.

Habbatus Sauda juga boleh mengurangkan kolesterol tinggi. Habbatus Sauda mempunyai asid lemak yang sihat, yang boleh membantu anda mengekalkan tahap kolesterol yang lebih sihat.

Contoh asid lemak ini termasuk asid linoleik dan asid oleik. Dilancarkan daripada Medical News Today, paras minyak boleh berbeza-beza bergantung pada tempat Habbatus Sauda ditanam.

2. Mengurangkan simptom asma

Habbatus Sauda mempunyai kesan anti-radang. Kesannya dalam mengurangkan keradangan pada saluran pernafasan juga boleh membantu dengan gejala bronkitis.

3. Mengurangkan gangguan perut

Pengambilan Habbatus Sauda secara kerap dikaitkan dengan melegakan sakit perut dan kekejangan.

Minyak Habbatus Sauda juga boleh membantu mengurangkan gas, perut dan perut kembung, lapor Healthline.

4. Mengurangkan risiko kanser

Biji benih atau jintan hitam yang dikenali sebagai thymoquinone dan bahan benih lain mampu mengurangkan pertumbuhan tumor pada tikus makmal.

Minyak itu juga boleh membantu mengurangkan kesan kerosakan tisu daripada sinaran yang digunakan untuk membunuh sel-sel kanser.

Berkaitan:

5. Mengurangkan jerawat

Menurut Jurnal Dermatologi & Pembedahan Dermatologi, menggunakan losyen yang disediakan dengan 10 peratus minyak habbatus sauda secara signifikan mengurangkan kejadian jerawat selepas dua bulan.

Mereka yang mengambil bahagian dalam kajian itu melaporkan kepuasan 67% berasa berpuas hati bahawa jerawat mereka telah berkurangan

6. Kulit dan rambut licin

Minyak Habbatus Sauda boleh disapu pada rambut manusia untuk melembutkannya dan menjadikannya lebih berkilat.

Ia juga boleh melembapkan kulit. Minyak Habbatus Sauda apabila ditambah kepada minyak dan pelembap boleh meningkatkan kelembapan dan penghidratan kulit.

7. Penyembuhan luka

Penggunaan minyak habbatus sauda telah terbukti dapat mengurangkan keradangan dan kehadiran bakteria untuk membantu penyembuhan luka.

Walaupun ia kelihatan tidak membantu dalam menumbuhkan gentian kolagen baharu, ia merangsang faktor pertumbuhan lain untuk membantu tubuh mengembangkan kulit baharu yang sihat.

Melihat pelbagai manfaat Habbatus Sauda, ​​jangan teragak-agak untuk mula menggunakannya!

Related Post

Leave a Comment