10 Khasiat Habbatus Sauda untuk Kesuburan Suami Isteri

Donna

Habbatus Sauda atau juga dikenali sebagai jintan hitam (Nigella sativa) merupakan sejenis tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Ranunculaceae.

Tumbuhan ini berasal dari Asia Barat Daya, Mediterranean dan Afrika yang telah tumbuh berkurun lamanya hingga merebak ke pelbagai negara.

Berdasarkan kajian yang dijalankan, kunci keberkesanan Habbatus Sauda sebagai ubat herba terletak pada tiga bahan kimia semula jadi utama yang bekerjasama menghasilkan manfaat luar biasa tersebut iaitu thymoquinone (TQ), thymohydroquinone (THQ) dan thymol.

Khasiat farmakologi ketiga-tiganya mampu bertindak sebagai perangsang imun, anti-radang, anti-kanser, antioksidan malah diyakini mampu membantu menjayakan program kehamilan suami isteri.

Untuk lebih jelas, disini donna.com.my telah meringkaskan 10 kebaikan Habbatus Sauda untuk kesuburan.

1. Mengekalkan sel sperma yang sihat

Sel sperma yang sihat boleh meningkatkan peluang kehamilan yang lebih besar.

Tetapi masalahnya, lelaki sering mengalami gangguan sperma seperti kecacatan sperma dan jumlah sperma yang sangat rendah.

Untuk mengatasi masalah ini, pengambilan Habbatus Sauda sangat penting untuk mengekalkan kualiti sperma.

2. Menguatkan otot sistem pembiakan

Habbatus Sauda adalah salah satu bahan terpenting untuk meningkatkan kerja otot dalam sistem pembiakan lelaki.

Ini disebabkan kandungan kalium di dalamnya yang dipercayai dapat meningkatkan kerja otot. Diketahui, kalium merupakan mineral yang akan membina sistem peranakan pada lelaki.

Kesannya akan sangat baik untuk peredaran darah dalam zakar dan buah zakar.

3. Mencegah ejakulasi pramatang

Antara perkara yang menghalang wanita untuk hamil adalah apabila lelaki mengalami pancutan pramatang.

Ini berlaku kerana otot dan sistem vaskular di kawasan zakar dan buah zakar tidak sihat. Dengan cara itu, sel sperma tidak dapat keluar sepenuhnya dan menyebabkan zakar tidak dapat ereksi dengan kekuatan maksimum.

Kandungan kalium dalam Habbatus Sauda diketahui sangat penting untuk mengatasi semua masalah tersebut. Oleh itu, pengambilan Habbatus Sauda diyakini mampu menahan lelaki daripada mengalami pancutan pramatang.

Berkaitan:

4. Mengekalkan sistem saraf pembiakan

Bahagian sistem pembiakan lelaki ini melibatkan banyak saraf dan saluran darah.

Gangguan dalam bahagian ini akan menyukarkan lelaki untuk mendapatkan ereksi yang sempurna, menjadikannya sukar untuk membantu kehamilan berlaku.

Habbatus Sauda yang mengandungi kalium dan zat besi diketahui mampu mengatasinya kerana jamu ini dapat mengekalkan keseimbangan sistem saraf.

Khasiat ini tidak perlu diragui kerana sudah ramai yang membuktikannya.

5. Meningkatkan libido

Keletihan dan faktor hormon adalah salah satu masalah yang mencetuskan libido rendah. Tahap libido yang rendah akan menyebabkan lelaki tidak mempunyai minat seksual yang mencukupi untuk hamil.

Habbatus Sauda mengandungi zat besi yang tinggi untuk meningkatkan pengeluaran hemoglobin yang boleh membuatkan seseorang itu lebih teruja dan bersemangat.

Oleh itu, kandungan zat besi yang sangat tinggi dalam Habbatus Sauda adalah sangat penting untuk meningkatkan libido.

6. Mengekalkan sistem hormon

Kandungan magnesium dalam Habbatus Sauda sangat penting untuk menjaga keseimbangan hormon lelaki.

Magnesium juga akan menyokong stamina lelaki supaya mereka boleh mempunyai tahap hormon pembiakan yang baik. Tahap hormon pembiakan adalah salah satu perkara yang mempengaruhi kejayaan program kehamilan.

7. Mengekalkan peredaran darah dalam sistem peranakan

Kandungan kalium dalam Habbatus Sauda dapat membantu melancarkan peredaran darah dalam tubuh.

Peredaran darah yang baik juga mampu menyokong kejayaan program kehamilan. Apabila seseorang itu mempunyai peredaran darah yang lancar, peredaran darah dalam organ pembiakan juga akan lancar.

Peredaran darah yang lancar dapat membantu zakar menjalankan fungsinya dengan baik apabila ereksi berlaku.

8. Membantu melancarkan haid

Darah haid hitam gelap boleh menjadi petunjuk bahawa terdapat masalah pada rahim. Biasanya ini juga berkaitan dengan kitaran haid yang tidak lancar.

Darah beku boleh menjadi punca endometriosis yang akan menyukarkan wanita untuk hamil. Mujurlah pengambilan Habbatus Sauda secara berkala dapat mengatasi masalah ini.

9. Menjaga kualiti sel telur

Ramai wanita, walaupun mereka datang haid setiap bulan, tidak mempunyai sel telur yang cukup matang dan berkualiti.

Keadaan sel telur ini menyukarkan sel sperma untuk menyuburkannya.

Nah, kandungan antioksidan yang terkandung dalam Habbatus Sauda penting untuk menjaga kualiti sel telur agar kekal baik dan tidak mengalami gangguan.

10. Menyembuhkan keputihan

Leucorrhoea adalah perkara yang sangat semula jadi bagi wanita. Leucorrhoea boleh menjadi tanda bahawa sistem pembiakan berfungsi secara normal untuk menentang jangkitan bakteria, kulat atau virus.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, keputihan boleh menjadi petanda masalah atau jangkitan pada organ pembiakan. Anda harus berhati-hati jika keputihan berwarna, berbau, dan lebih pekat daripada biasa.

Habbatus Sauda diketahui mampu menyembuhkan masalah ini kerana ia boleh berfungsi untuk merawat jangkitan dari dalam badan.

Pengambilan Habbatus Sauda secara berkala juga sangat penting untuk mengekalkan kesuburan wanita.

Jadi, itulah 10 kebaikan Habbatus Sauda untuk kesuburan pasangan suami isteri.

Semoga berjaya dan selamat maju jaya!

Tags

Related Post

Leave a Comment