Cara Pengambilan Habbatus Sauda untuk Promil

Donna

Semasa dalam program kehamilan, anda dan pasangan melakukan pelbagai cara untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil. Contohnya memakan makanan tertentu yang boleh meningkatkan kesuburan.

Salah satu bahan makanan yang dipercayai boleh meningkatkan peluang untuk hamil ialah Habbatus Sauda atau jintan hitam.

Jintan Hitam (Nigella sativa) atau juga dipanggil Habbatus Sauda merupakan sejenis tumbuhan subtropika dari Timur Tengah. Bijinya telah lama digunakan sebagai ubat herba dengan faedah utama untuk meningkatkan daya tahan.

Pelbagai kajian mendedahkan kebaikannya untuk kesuburan terutama bagi lelaki. Pengambilannya dapat meningkatkan kualiti sperma sehingga peluang untuk hamil lebih tinggi.

Tetapi bagaimana untuk memakannya? Adakah terdapat peraturan khas untuk mengambil Habbatus Sauda semasa program kehamilan?

Penjelasan boleh didengari dalam ulasan donna.com.my tentang cara pengambilan Habbatus Sauda untuk promil.

Apa itu Habbatus Sauda?

Jintan Hitam (Nigella sativa) atau juga dipanggil Habbatus Sauda merupakan sejenis tumbuhan subtropika dari Timur Tengah. Bijinya telah lama digunakan sebagai ubat herba dengan faedah utama untuk meningkatkan daya tahan.

Habbatus Sauda sering digunakan sebagai perasa dan pengawet semulajadi untuk masakan India dan Timur Tengah. Ia mempunyai rasa dan aroma pahit-pedas yang tersendiri seperti gabungan bawang merah, lada hitam dan oregano.

Kandungan Khasiat Habbatus Sauda

Kandungan khasiat Habbatus Sauda adalah seperti berikut:

 • tenaga metabolik (EM) 41480 kcal/kg,
 • protein kasar (PK) 23.38 %,
 • lemak mentah (LK) 40.89 %,
 • gentian mentah (SK) 12.49 %,
 • kalsium (Ca) 1.94 %,
 • fosforus (P) 0.75 %.

Cara Pengambilan Habbatus Sauda untuk Promil

Habbatus Sauda sering digunakan sebagai rempah masakan. Oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat, Habbatus Sauda atau jintan hitam diisytiharkan selamat untuk dimakan. Orang Palestin mengisar bijinya untuk membuat pes qizha.

Biji Habbatus Sauda boleh dipanggang dan digunakan untuk memasak perencah. Dalam sesetengah budaya, biji Habbatus Sauda juga digunakan untuk menambah rasa pada roti.

Beberapa kajian telah mendedahkan kebaikan Habbatus Sauda untuk kesuburan terutama bagi lelaki. Pengambilan tetap boleh memberikan faedah berikut:

 • Meningkatkan motilitas sel sperma,
 • Meningkatkan bilangan sel sperma yang dihasilkan melalui proses spermatogenesis,
 • Meningkatkan keupayaan sel sperma untuk menyuburkan telur.

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam Habbatus Sauda dipercayai memberi banyak manfaat untuk kesuburan. Manakala bagi wanita, pengambilannya boleh meningkatkan tahap hormon seks seperti testosteron dan progesteron pada wanita. Pengambilan makanan yang mengandungi antioksidan dapat mengekalkan kualiti sel telur.

Dalam beberapa kajian, tidak dijelaskan berapa banyak dos Habbatus Sauda yang perlu diambil semasa program kehamilan. Jadi, anda dan pasangan dinasihatkan untuk mengambil secara sederhana. Contohnya, dicampur ke dalam masakan sebagai rempah ratus atau perasa.

Berkaitan:

Cara Memilih Habbatus Sauda

Pengambilan Habbatus Sauda dipercayai memberi manfaat kesihatan. Jadi jangan terkejut jika habbatus sauda itu dijual di pasaran.

Supaya anda tidak tersalah pilih produk, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian:

 • Semak pembungkusan produk. Pastikan bungkusan produk yang dijual dalam keadaan baik dan tidak rosak. Contohnya, bungkus plastik koyak atau botol berlubang.
  Perhatikan tarikh tamat tempoh.
 • Baca label pembungkusan yang mengandungi maklumat tentang produk Habbatus Sauda.
  Jika ragu-ragu, contohnya produk yang dijual tidak mempunyai label komposisi, anda tidak boleh membelinya.

Habbatus Sauda adalah salah satu tumbuhan ubatan yang paling biasa di dunia. Jadi selalunya, ia selamat untuk dimakan. Walau bagaimanapun, dilaporkan dari halaman WebMD, penggunaan jintan hitam atau Habbatus Sauda dalam kuantiti yang banyak menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang pada tikus dalam kajian itu.

Ia juga boleh melambatkan masa pembekuan darah dan membuat pendarahan lebih berkemungkinan. Jadi, elakkan memakannya dalam jumlah yang berlebihan, OK!

Jika ragu-ragu, berbincang dengan doktor anda tentang faktor keselamatan. Jika anda dan pasangan anda tidak pernah memakannya sebelum ini, perhatikan juga tindak balas alahan. Jika tindak balas berlaku, hentikan pengambilannya dengan serta-merta.

Jadi, itu penjelasan cara pengambilan Habbatus Sauda untuk promil. Pernahkah anda dan pasangan anda mencubanya?

Tags

Related Post

Leave a Comment