Ini Hakikat Sebenar Tentang Kopi dan Tekanan Darah Tinggi

Donna

minum kopi dan tekanan darah
Walaupun kopi sering membuatkan orang rasa lebih segar dan bersemangat, ia boleh meningkatkan tekanan darah buat sementara.

Isi kandungan kafein dalam kopi boleh meningkatkan tekanan darahlah yang akhirnya menimbulkan anggapan bahawa kopi boleh menyebabkan seseorang menghidap hipertensi.

Adakah benar bahawa kopi boleh menyebabkan seseorang menghidap darah tinggi secara terus? Bagaimana kesan jangka panjang minum kopi secara berterusan? Kupas penjelasan lengkapnya di sini.

Adakah kopi boleh menyebabkan hipertensi?

Kopi kini hampir tidak dapat dipisahkan dari gaya hidup. Lebih-lebih lagi bagi pekerja pejabat yang hampir sentiasa memerlukan kopi bagi terus menerus menjalankan aktiviti mereka.

Kopi dipilih kerana kandungan kafein dalamnya boleh membuatkan seseorang menjadi lebih bersemangat.

Selain membangkitkan semangat, kafein dalam kopi memang boleh meningkatkan tekanan darah, tetapi hanya sementara.

Walaupun begitu, badan setiap orang bertindakbalas terhadap kafein dengan cara yang berbeza.

Beberapa penyelidik mendakwa kafein boleh membantu pembuluh darah arteri meregangkan. Akan tetapi, terdapat juga yang mengatakan bahawa kafein boleh meningkatkan pengeluaran adrenalin sehingga meningkatkan tekanan darah.

Dalam tinjauan terhadap 34 kajian, kafein sebanyak 200 / 300 mg daripada 2 cawan kopi diketahui boleh meningkatkan sekitar 8-6 mm/Hg tekanan darah sistolik dan diastolik.

Peningkatan tekanan darah ini hanya berlaku sekitar 3 jam selepas minum kopi.

Justeru, adakah kopi boleh menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi) bagi peminumnya? Tidak, kopi bukanlah faktor penyebab hipertensi, apatah lagi jika diminum dalam kadar yang wajar.

Memang, kafein dalam kopi boleh meningkatkan tekanan darah tinggi sama ada bagi mereka yang mempunyai tekanan darah normal mahupun mereka yang terdahulu mengalami hipertensi. Tetapi, sifatnya sementara.

Selain itu, peningkatan tekanan darah lazimnya berlaku ke atas orang yang tidak biasa minum kopi terdahulu. Sebab, mereka yang rutin minum kopi mempunyai daya tahan yang lebih tinggi terhadap bahan-bahan di dalam kopi.

Justeru, peningkatan tekanan darah mereka tidak akan lebih daripada satu atau dua titik.

Kesan jangka panjang minum kopi

Secara umumnya, kopi memang tidak boleh menyebabkan tekanan darah tinggi atau hipertensi. Walau bagaimanapun, mereka yang menghidap hipertensi seharusnya mendapatkan nasihat terlebih dahulu daripada doktor berhubung batas selamat minum kopi, sebab keadaan badan setiap orang berbeza.

Doktor menerangkan, kandungan kafein tidak mempunyai kesan jangka panjang terhadap tekanan darah. Sebab itu, terdapat beberapa manfaat kopi untuk kesihatan badan dan pelawan penyakit, seperti membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan mempunyai kesan antioksida.

Dalam tinjauan Journal of Agricultural and Food Chemistry, mendapati orang dengan tekanan darah normal yang mengkonsumsi 3 hingga 5 cawan kopi setiap hari berkait dengan pengurangan risiko penyakit jantung sebanyak 15% dan risiko kematian awal yang lebih rendah.

Adakah penderita hipertensi boleh minum kopi?

Mereka yang menghidap hipertensi boleh sahaja mengkonsumsi kopi, tetapi kadar mineralnya perlu sentiasa diambil peduli.

Sebab itu, jika penderita hipertensiminum dua cawan kopi atau lebih setiap hari boleh melonggarkan risiko kematian disebabkan serangan jantung, strok, atau penyakit kardiovaskular.

Selain itu, mereka yang menghidap hipertensi juga seharusnya mengelakkan minum kopi atau minuman berkafein lain sebelum bersenam, mengangkat beban, atau aktiviti berat lain.

Untuk setiap orang, penting untuk menjaga pengambilan kopi dalam batasan normal, sebab terdapat bahaya apabila minum kopi berlebihan. Jangan lupa untuk terus mengamalkan gaya hidup sihat, seperti menjaga pola makan dan beraktifiti secara teratur sebagai cara menjaga kesihatan jantung.

Tags

Related Post

Leave a Comment