Petua Memilih Sunscreen yang Betul untuk Anak

Donna

Sebenarnya, anak yang berumur lebih 6 bulan boleh menggunakan Sunscreen bagi melindungi kulitnya daripada magnak cahaya matahari. Namun, ada anak dengan kulit sensitif yang mengalami alergi terhadap bahan kimia yang terkandung dalam skrin matahari.

Ini adalah petua selamat untuk memilih skrin matahari untuk kanak-kanak:

 1. Pilih Sunscreen Khas untuk Kanak-kanak
  Bila memilih Sunscreen yang betul untuk kanak-kanak, langkah pertama ialah membeli Sunscreen khas untuk kanak-kanak. Itu bermakna, pilih Sunscreen yang jelas menyatakan bahawa produk tersebut khas diniatkan untuk kanak-kanak.

Sunscreen khas untuk kanak-kanak biasanya lebih lembut kepada kulit dan tidak mengandung bahan kimia yang boleh mengganggu kulit kanak-kanak.

 1. Sunscreen Bahan Mineral
  Petua berikutnya untuk memilih Sunscreen ialah kandungan yang terkandung. Pilih Sunscreen dengan kandungan mineral berbanding bahan kimia. Menurut Agensi Makanan & Ubat A.S, dua kandungan yang dianggap selamat dan berkesan ialah zink oksida dan titanium dioksida.

Manakala Sunscreen dengan bahan kimia mungkin mengandung oxybenzone, bahan kimia yang boleh ganggu hormon. Sengawan ini boleh menimbulkan kesan hormonal kepada kanak-kanak.
Penggunaan jangka panjang boleh menyebabkan kematangan awal.

 1. Minimum SPF 30
  Sebagai langkah berjaga-jaga yang perlu ibu bapa faham ialah arasnya SPF (Sun Protection Factor), iaitu pelindung kulit dari cahaya sinar ultra ungu B (UVB). Cahaya UVB ialah cahaya UV paling berisiko menyebabkan kanser kulit. Oleh itu, gunakan Sunscreen dengan SPF minimum 30.

Jabatan Kesihatan British mencadangkan bayi di bawah 6 bulan jangan terdedah terlalu lama kepada cahaya matahari.

 1. Perlindungan UVA dan UVB
  Selepas memilih tahap SPF yang baik, perhatikan sama ada yang anda pilih adalah pelindung spektrum luas, iaitu dapat melindungi terhadap sinar ultra ungu A (UVA) dan UVB.

UVA dan UVB ialah dua jenis sinar ultra ungu yang sampai ke permukaan bumi. UVA boleh menyebabkan proses penuaan kulit manakala UVB boleh menyebabkan kulit terbakar (sunburn) dan berisiko menyebabkan kanser kulit.

 1. Sunscreen Krim
  Produk Sunscreen mempunyai beberapa pilihan; seperti dalam bentuk krim, semburan, dan bedak. Petua terbaik untuk memilih jenis Sunscreen untuk kanak-kanak ialah dalam bentuk krim. Sunscreen krim membolehkan kulit dilapisi dengan betul dan serata.

Lebih baik tidak memilih semburan dan bedak Sunscreen; kerana boleh meningkatkan risiko disedut.

 1. Sunscreen Tahan Air
  Pilih Sunscreen yang mempunyai keupayaan tahan air 40 hingga 80 minit. Maklumat mengenai daya tahan ini menunjukkan berapa lama Sunscreen kekal berkesan semasa berenang atau berpeluh. Ini bermakna selepas masa tersebut, Anda perlu mengoleskan semula Sunscreen.

Terkait:

Cara Menggunakan Sunscreen untuk Kanak kanak

Selepas memilih skrin matahari selamat untuk kanak-kanak, langkah berikutnya ialah bagaimana menerapkannya dengan betul memberikan perlindungan berkesan. Ini cara menggunakannya:

 1. Oleskan Setiap Hari
  Gunakan Sunscreen bukan sahaja bila ke pantai atau cuaca panas. Gunakan bila kanak-kanak akan berada di luar. Walaupun tidak cerah, 80% cahaya UV masih menembusi kulit.
 2. Oleskan Secukupnya
  Penggunaan Sunscreen memerlukan sekitar 28 gram atau setaraf dua sudu makan untuk meliputi kulit terdedah. Untuk kanak-kanak gunakan lebih sedikit. Pastikan hidung, telinga, leher, tangan dan kaki mendapat perlindungan.
 3. Terapkan Lebih Awal dan Ulang Semula
  Oleskan Sunscreen 30 minit sebelum kanak-kanak terdedah cahaya matahari dan ulangi proses tersebut setiap satu hingga dua jam – atau lebih cepat – terutamanya jika kanak-kanak berada dalam air.
 4. Jangan Hanya Bergantung kepada Sunscreen
  Walaupun penggunaan Sunscreen berkesan untuk mengurangkan kesan pendedahan sinar UV, pentingkan mengelakkan aktiviti luar pejabat pada waktu panas dan berlindung dibawah bayang-bayang. Gunakan pakaian berlengan panjang dan topi untuk melindungi kulit daripada cahaya matahari.

Adalah petua selamat memilih dan menggunakan Sunscreen untuk kanak-kanak. Harapan informasi ini bermanfaat, Rakan Sihat!

Tags

Related Post

Leave a Comment