Mampukah Raja Sachsenring Pulih? 5 Cabaran Marc Marquez Hadapi

Donna

Marc Marquez (Repsol Honda) Factory Racing) MotoGP Sachsenring, Jerman / donna © MotoGP.com.
Marc Marquez (Repsol Honda) Factory Racing) MotoGP Sachsenring, Jerman / donna © MotoGP.com.

Sachsenring – Marc Marquez sentiasa menang di Sachsenring, tempat berlangsungnya MotoGP Jerman. Bagaimana dengan tahun ini apabila keadaan tidak ideal?

Sejak mengambil bahagian dalam kelas MotoGP, Marquez tidak pernah tewas di MotoGP Jerman ketika memulakan perlumbaan. Marquez mencatatkan lapan kemenangan berturut-turut dari 2013 hingga 2021.

Pada 2021 ketika Marquez masih bergelut dengan kecergasan fizikal kerana masih menyesuaikan diri selepas mengalami kecederaan, Marquez masih boleh memenangi MotoGP Jerman. Selain MotoGP, Marquez turut menang dalam Moto2 dan 125cc. Sejak 2010, Marquez sentiasa menang di Sachsenring.

Sedangkan tahun lalu, Marquez tidak hadir di MotoGP Jerman. Fabio Quartararo kemudiannya muncul sebagai juara siri.

Marquez sendiri mengakui cabaran getir akan menantinya di MotoGP Jerman tahun ini. Dia berada dalam prestasi buruk musim ini.

Marquez masih belum mendapat mata daripada perlumbaan Ahad musim ini. Dia selalu gagal menamatkan dalam tiga perlumbaan yang dimainkannya.

Berkaitan:

“Saya tertarik untuk melihat apa yang berlaku di Sachsenring, terutamanya kerana saya tidak dapat bertarung di dua litar yang sesuai dengan gaya tunggangan saya sebelum ini, iaitu di Argentina dan Austin.”

“Jadi ini adalah litar kegemaran pertama di mana saya akan bertarung, di mana saya biasanya berasa selesa dari latihan bebas pertama,” kata Marquez seperti dipetik Sukan Motosikal.

Marquez mengakui keyakinannya agak terhakis akibat kemalangan yang dialaminya pada perlumbaan sebelum ini. Tetapi dia akan cuba mengukir keputusan yang baik dalam perlumbaan nanti dan ‘cukup’ meletakkan sasaran untuk menamatkan saingan di podium.

“Saya tahu ia sukar, terutamanya kerana saya tiba dalam keadaan tidak terbaik. Saya hanya mengalami dua kemalangan berturut-turut pada hari Ahad dan sudah tentu keyakinan itu sangat rendah.”

“Tetapi saya datang dalam keadaan mental yang baik dan saya mahu berada di podium dalam perlumbaan.

Related Post

Leave a Comment