Kejayaan Ducati Membangkitkan Lebih Banyak Persoalan Daripada Ketenangan

Donna

Separuh masa MotoGP 2023 telah berakhir dengan satu kesimpulan bahawa basikal Ducati tidak dapat ditandingi setakat ini.

Daripada lapan siri perlumbaan itu, hanya terdapat satu siri yang bebas daripada penguasaan pelumba dengan motosikal Ducati. Siri ini ialah MotoGP Amerika yang dimenangi oleh Alex Rins.

Selain itu, pelumba dengan motosikal Ducati berada dalam kawalan. Bagnaia memenangi siri MotoGP empat kali, diikuti oleh Bezzecchi yang memenangi dua kali dan Jorge Martin yang memenangi siri MotoGP sekali.

Dalam sesi perlumbaan pecut, Brad Binder menjadi pelumba yang mampu memusnahkan penguasaan Ducati sebanyak dua kali. Selebihnya, Bagnaia menang tiga kali, Martin dua kali, dan satu lagi dimenangi oleh Bezzecchi.

Penguasaan Ducati juga dapat dilihat pada kedudukan MotoGP 2023. Dari enam kedudukan teratas dalam kedudukan, hanya Brad Binder sahaja pelumba yang tidak menggunakan motosikal Ducati. Binder berada di tempat keempat, 44 mata di belakang Bezzecchi di tempat ketiga.

Dua pengeluar yang biasanya mendominasi MotoGP iaitu Yamaha dan Honda tidak berdaya pada separuh awal MotoGP 2023. Fabio Quartararo hanya berada di kedudukan kesembilan dalam kedudukan manakala Alex Rins yang mempertahankan LCR Honda berada di kedudukan ke-13.

Separuh masa kedua MotoGP 2023 meninggalkan lebih banyak siri iaitu 12 siri MotoGP. Pengeluar lain juga kini mempunyai rehat kira-kira 1.5 bulan untuk meningkatkan prestasi motosikal.

Bagaimanapun, jika tiada kejayaan ketara, mereka perlu berpuas hati dengan hanya menyaksikan kehebatan berterusan Ducati pada separuh masa kedua saingan MotoGP.

Related Post

Leave a Comment