Repsol Honda Boss ‘Tolong’ Marquez Angkat Jika Anda Tidak Suka

Donna

Pengurus pasukan Repsol Honda Alberto Puig mengesahkan Marc Marquez masih mempunyai kontrak sehingga tahun depan, tetapi peluang untuk menjadi bekas juara dunia MotoGP tidak mustahil untuk mengangkat kaki.

Marquez dan Repsol Honda berada dalam situasi yang sukar. Kedua-duanya tidak lagi bertapak di tangga teratas pemandu atau kedudukan pasukan. Dari perlumbaan ke perlumbaan musim ini, Marquez dan Repsol Honda tidak lagi menjadi topik perbualan dalam perlumbaan untuk kedudukan petak pertama.

Apabila anda berada dalam keadaan biasa-biasa sahaja, isu keretakan hubungan juga timbul. Ketidakpuasan hati Marquez terhadap prestasi motosikal RC213V itu dikatakan menyebabkan pasukan itu melepaskan pelumba berusia 30 tahun itu.

Puig menjelaskan, Marquez mempunyai kontrak sehingga 2024 yang dihormati Repsol Honda, tetapi sebaliknya apa-apa masih boleh berlaku.

“Saya kena jawab soalan [apakah Marquez akan bersama Honda pada 2024?] dengan ‘ya’ kerana kami mempunyai kontrak,” kata Puig Speedweek.

[URIS id=5520]

Kenyataan ini kemudiannya disusuli dengan ayat yang membuatkan kedudukan Marquez kembali tidak jelas.

“Pada masa yang sama, saya mesti menyatakan bahawa semua orang boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Dan Honda bukanlah sebuah syarikat yang memaksa pekerjanya untuk tinggal jika mereka tidak berpuas hati dengan Honda,” sambungnya.

“Honda sangat menghormati Marc. Saya harap dia akan kekal. Sebaliknya, saya tidak mempunyai bola untuk diramalkan,” kata Puig.

Marquez masih jauh untuk bersaing merebut kejuaraan MotoGP 2023. Selepas menarik diri daripada perlumbaan MotoGP Belanda 2023, Marquez kini berada di kedudukan ke-19 dalam kedudukan pemandu dengan 15 mata.

Daripada lima siri perlumbaan yang mengikuti musim ini, Marquez mengalami 15 kemalangan. Khususnya pada perlumbaan MotoGP Jerman minggu lalu, Marquez mencatatkan lima kemalangan. Dua lagi kemalangan di MotoGP Belanda menambah malang nasib pemilik enam gelaran perlumbaan motosikal kelas premium itu.

Related Post

Leave a Comment