Pun Bergelak! Luca Marini hargai kehebatan Aksi Tunda Marc Marquez

Donna

Marc Marquez (Repsol Honda) lwn Augusto Fernandez (GASGAS Tech3 Factory Racing) Practice 2 MotoGP Sachsenring, Jerman 2023 / donna © MotoGP.com.
Marc Marquez (Repsol Honda) lwn Augusto Fernandez (GASGAS Tech3 Factory Racing) Practice 2 MotoGP Sachsenring, Jerman 2023 / donna © MotoGP.com.

Sachsenring – Pelumba Repsol Honda, Marc Marquez berjaya merangkul kedudukan permulaan kedua dalam Kelayakan MotoGP Itali di Mugello suatu ketika dahulu.

Bagaimanapun, keputusan ini dicapai dengan mengambil kesempatan daripada gelinciran lawan, Marquez sering melakukan tunda, berpegang kepada pelumba laju lain.

Luca Marini tidak kisah dengan aksi penarik yang sering dilakukan oleh Marc Marquez, asalkan ia tidak memudaratkan pelumba lain.

Bercakap mengenai perkara ini, pelumba Itali, Luca Marini, tidak mempunyai masalah dengan tindakan Marquez, asalkan tidak menjejaskan dan memudaratkan pelumba lain.

Marini juga menjemput Marquez untuk menunda di Jerman hujung minggu ini.

Sachsenring adalah litar kegemaran Marquez dengan sebelas kemenangan.

Menurut Marini, dalam era MotoGP sekarang, kedudukan permulaan di grid adalah sangat penting, kerana itu pelumba akan melakukan segala yang mereka mampu untuk sampai ke barisan hadapan dalam Kelayakan.

“Sudah tentu anda boleh berpegang kepada pelumba lain (menunda), perkara yang paling penting ialah tidak melakukan apa-apa yang boleh menjejaskan pelumba lain dan tidak menghalang mereka, tetapi ini adalah sebahagian daripada era baharu MotoGP dan ia adalah sah,” kata Marini bercakap dengan Nico Abad, seperti yang dipetik Motosan.

Berkaitan:

“Marc atau mana-mana pelumba lain boleh menunda di sini di Jerman, yang penting untuk melakukan pusingan terbaik mungkin kerana kini kedudukan grid sangat penting untuk minggu perlumbaan.

Jadi anda perlu melakukan semua yang anda perlu lakukan untuk dapat bermula di barisan hadapan, maklumat ini sangat penting, itulah sebabnya semua orang di ‘Qualy’ akan melakukan segala yang mungkin untuk bermula di sana, kerana itulah cara perlumbaan pada hari Ahad atau Sabtu akan lebih mudah, jelas Marini.

Dalam siri sebelumnya di Mugello semasa Q2, kamera tertumpu pada Bezzecchi dan di belakangnya adalah Marc berpaut, dan Luca muncul di antara ‘serangan masa’.

Adakah Marini sedar keadaan ketika itu?

“Tidak, saya hanya fokus pada pusingan terbang saya dan cuba melakukan yang terbaik kerana saya tahu saya perlu melakukan sesuatu, pusingan gila sedikit, untuk cuba memecahkan dari barisan hadapan, saya sangat fokus,” kata Marini.

Marquez merupakan seorang pelumba yang sering melakukan tunda untuk menjaringkan masa pusingan terbaik.

Related Post

Leave a Comment