Kemenangan epic di Belanda! Bagaimana Francesco Bagnaia menguasai Assen dari awal hingga akhir perlumbaan.

Donna

Francesco Bagnaia keluar sebagai juara MotoGP Belanda 2023. Sementara itu, kesilapan pada pusingan terakhir dilakukan Brad Binder terlepas podium.Pada perlumbaan di Litar TT Assen, Ahad (25/6) petang WIB, Bagnaia yang bermula dari tempat kedua cukup selesa di depan selepas mendahului perlumbaan. Marco Bezzecchi dan Binder terlibat dalam pertarungan sengit untuk mendapat tempat kedua.

Bezzecchi dan Binder mengikut Bagnaia berturut-turut di garisan penamat. Bagaimanapun, kesilapan pada pusingan terakhir menyebabkan Binder mendapat tempat ketiga. Kedudukan terakhir di podium pada akhirnya adalah miliknya Alex Espargaro.

[URIS id=5520]

Perlumbaan Jalan Raya

Marco Bezzecchi, yang mengambil petak pertama, gagal mengekalkan kedudukan utamanya selepas permulaan. Brad Binder dari kedudukan kelima menolak ke kedudukan hadapan.

Jack Miller jatuh pada pusingan kedua selepas dipintas Maverick Vinales. Fabio Quartararo dan Johann Zarco juga terkeluar daripada perlumbaan selepas berlanggar.

Francesco Bagnaia memintas Binder pada pusingan ketiga untuk mendahului. Sementara itu, Vinales jatuh pada selekoh kelapan selepas menduduki tempat kelima.

Giliran Enea Bastianini jatuh pada pusingan ketujuh dan tidak meneruskan perlumbaan. Sementara di hadapan, Binder dan Bezzecchi terus mengikut Bagnaia.

Selepas berpaut pada Bagnaia, Binder telah dipintas oleh Bezzecchi. Bezzecchi memintas Binder pada pusingan ke-17 untuk menduduki tempat kedua.

Bagnaia melebarkan jurang di hadapan kepada 1.3 saat. Sementara itu, Aleix Espargaro yang berada di tempat keempat terus mendekati Binder.

Bagnaia dapat mengekalkan kedudukannya sehingga perlumbaan tamat. Ini merupakan kemenangan keempat Bagnaia dalam MotoGP 2023.

Sementara itu, Binder yang pada mulanya menduduki tempat ketiga, akhirnya gagal ke podium. Dia mendapat penalti selepas melepasi sempadan trek pada pusingan terakhir. Kedudukan ketiga akhirnya menjadi milik Espargaro.

[wpdatatable id=4]

Related Post

Leave a Comment