Rahsia Kopi Hitam Minuman Penambah Tenaga dan Pelawan Penyakit Kronik!

Donna

Kopi Hitam Minuman Penambah Tenaga dan Pelawan Penyakit
Ketahui manfaat luar biasa kopi hitam untuk kesihatan, seperti meningkatkan tenaga, mencegah Alzheimer, menurunkan risiko kanser, dan banyak lagi! Namun, perlu diingat bahawa minum kopi hitam secara berlebihan boleh memberikan kesan buruk pada tubuh. Pelajari lebih lanjut tentang kandungan nutrisi kopi hitam dan faedahnya untuk kesihatan anda.

Kopi diperbuat daripada biji tumbuhan kopi yang dipanggang dan dihancurkan menjadi serbuk. Walaupun mempunyai rasa pahit, manfaat kopi untuk kesihatan ini sangat banyak. Kopi hitam atau kopi tanpa gula tidak sahaja mampu meningkatkan tenaga, tetapi juga mampu mencegah pelbagai penyakit kronik. Sungguhpun demikian, Anda tidak boleh mengkonsumsinya secara berlebihan kerana dapat memberikan kesan buruk kepada tubuh.

Kandungan kopi hitam

Diperolehi dari Laman Data Komposisi Makanan Malaysia, dalam 100 gram bubuk kopi instan, mengandung zat makanan seperti berikut:

 • Air: 2.6 g
 • Tenaga: 129 kalori
 • Protein: 12.3 g
 • Lemak: 0.5 g
 • Karbohidrat: 35.0 g
 • Abu: 9.7 g
 • Kalsium: 179 miligram (mg)
 • Fosfor: 383 mg
 • Besi: 5.6 mg
 • Natrium: 72 mg
 • Kalium: 3,256 mg
 • Tembaga: 0.14 mg
 • Riboflavin: 0.21 mg
 • Niasin: 30.6 mg

Selain kandungan zat makanan kopi di atas, bahan yang terkandung dalam kopi lainnya ialah sedikit lemak, magnesium, serta bahan kimia tumbuhan lainnya, seperti polifenol. Manakala kandungan kafein dalam secangkir kopi hitam rata-rata mencapai 95 mg.

Kalori kopi hitam tanpa gula ialah yang paling rendah, iaitu hanya 129 kalori setiap 100 gram. Manakala kalori kopi hitam pakai gula tambahan boleh meningkat lebih tinggi.

Kopi latte misalnya, jika Anda menambahkan sekitar 220 ml susu rendah lemak, maka pengambilan kalori yang diterima menjadi sebanyak 120 kkal. Kemudian apabila Anda menambahkan krim berkepong, maka kalori kopi naik menjadi 140 kalori. Manakala jika ditambahkan dengan coklat, kalorinya boleh naik menjadi 250 kalori.

Faedah kopi hitam untuk kesihatan

Kopi hitam kaya dengan antioksida. Minuman ini juga mengandung vitamin B2, kafein dan magnesium yang tinggi. Di samping itu, kopi juga mengandung krom, kalium, niasin, vitamin E dan flavonoid. Adapun faedah kopi hitam bagi kesihatan badan, ialah:

1. Meningkatkan tenaga

Minum kopi hitam boleh meningkatkan tenaga dan menangguh rasa letih kerana mengandung stimulan yang dikenali sebagai kafein. Kafein boleh membantu memecahkan lemak yang ada dalam badan dan menjadikannya digunakan untuk stamina. Oleh itu, tiada salahnya anda minum kopi hitam satu setengah jam sebelum berolahraga. Selepas minum kopi, kafein diserap ke dalam aliran darah dan bergerak ke otak.

Kajian menunjukkan bahawa kopi boleh meningkatkan pelbagai aspek fungsi otak, seperti ingatan, suasana hati, kejelian, aras tenaga, tindak balas, dan fungsi mental secara umum.

2. Mencegah penyakit Alzheimer

Kopi hitam boleh mengurangkan risiko penyakit Alzheimer

Minum kopi hitam boleh membantu mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Risiko penyakit ini dianggarkan 16 peratus lebih rendah untuk peminum kopi berbanding mereka yang tidak meminumnya secara berkala. Meskipun demikian, kajian lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan faedah kopi hitam yang

3. Memeperangi kemurungan

Kemurungan boleh menjadikan hidup menjadi kacau. Dalam satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2011, wanita yang minum 4 cawan kopi sehari mempunyai risiko 20 peratus lebih rendah mengalami kemurungan.

4. Menurunkan risiko kanser

Kopi hitam boleh membantu mencegah beberapa jenis kanser, seperti kanser mulut, prostat, hati, dan kolorektal. Antioksida tinggi yang terkandung dalamnya dipercayai mampu melawan pertumbuhan sel kanser.

5. Menurunkan risiko sirosis

Dianggarkan sekitar 31 ribu orang meninggal setiap tahunnya disebabkan sirosis hati. Untuk mengelakkan risiko penyakit tersebut, anda boleh meminum kopi secara berkala.

Minum kopi boleh mengurangkan risiko sirosis sebanyak 80 peratus sekiranya kerosakannya berasal dari alkohol (sirosis alkoholik). Sementara itu, untuk sirosis bukan alkohol risikonya hanya turun sehingga 30 peratus.

6. Mengawal diabetes

Diabetes berlaku apabila badan tidak dapat menggunakan insulin untuk mendapatkan gula darah ke dalam sel badan sehingga gula mengumpul dalam darah. Kopi mengandung nutrien yang dapat membantu badan menggunakan insulin.

Oleh itu, orang yang sering meminum kopi mempunyai risiko lebih rendah menghidap diabetes jenis 2. Mengkonsumsi 4 cawan kopi setiap hari bahkan boleh menjadikan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 28 peratus lebih rendah.

7. Mengawal berat badan

Kopi hitam boleh membantu mengawal berat badan

Kandungan kafein dalam kopi hitam boleh membantu mengawal berat badan. Apabila mengambil kopi hitam untuk diet secara berkala, badan membakar lebih banyak kalori.

Selain itu, kopi juga membantu badan membakar lebih banyak lemak, terutama semasa bersenam. Kajian menunjukkan bahawa kafein mampu meningkatkan pembakaran lemak sebanyak 10 peratus pada orang gemuk dan 29 peratus pada orang kurus.

8. Mencegah penyakit Parkinson

Penyakit Parkinson lebih kerap menyerang orang tua. Keadaan ini ditandai dengan otot kaku, gemetaran, sehingga perubahan cara bercakap dan berjalan.

Minum kopi hitam dipercayai boleh menurunkan risiko anda menghidap penyakit Parkinson disebabkan kandungan kafeinnya. Kajian menunjukkan bahawa peminum kopi mempunyai risiko penyakit Parkinson yang jauh lebih rendah, tepatnya antara 32-60 peratus.

9. Menurunkan risiko penyakit hati

Manfaat kopi diketahui boleh melindungi hati. Beberapa kajian menunjukkan faedah minum kopi secara berkala empat cawan sehari boleh menurunkan risiko berlakunya sirosis hati sehingga 80%. Sirosis ialah keadaan di mana terbentuknya jaringan parut disebabkan kerosakan organ hati yang disebabkan oleh pelbagai gangguan hati yang lain, seperti hepatitis dan perlemakan hati.

Selain itu, kopi juga boleh menurunkan risiko kanser hati sehingga 40%. Potensinya menjadi bertambah, iaitu sehingga 50% jika anda rutin mengambil kopi sebanyak tiga cawan sehari. Walau bagaimanapun, faedah kopi untuk menangani kanser ini memerlukan lebih banyak kajian.

Selain itu, perlu diingat juga bahawa jumlah kopi yang diminum, jenis, serta keadaan badan, juga mempengaruhi naik turunnya risiko kanser anda.

10. Sihat untuk jantung

Kopi kaya dengan antioksida yang boleh melindungi badan dari pelbagai jenis penyakit. Sebenarnya, antioksida dalam kopi, tidak kalah dari antioksidan yang terdapat di buah-buahan dan sayuran.

Faedah minum kopi juga baik untuk jantung. Dua gelas kecil kopi setiap hari, boleh membantu untuk melindungi Anda daripada kegagalan jantung. Sekiranya tidak diminum berlebihan, kopi boleh mengurangkan risiko berlakunya penyakit gagal jantung sekitar 10%.

Selain itu, wanita yang rutin meminum kopi dalam jumlah mencukupi, dikatakan mempunyai risiko lebih rendah untuk menghidap strok. Kerana kopi boleh melindungi anda daripada pelbagai risiko penyakit, maka minuman ini dianggap boleh memanjangkan umur. Sekiranya dikonsumsi dalam jumlah yang mencukupi dan tidak berlebihan , kopi dipercayai mampu mengurangkan risiko kematian secara mengejut.

11. Memperlahankan sakit kepala

Kafein dalam kopi diketahui boleh mengatasi kesakitan disebabkan sakit kepala. Kafein dikatakan mempunyai kesan vasokonstriksi atau boleh mengencangkan pembuluh darah. Kesan ini boleh mengurangkan aliran darah ke kepala sehingga meredakan kesakitan.

Walau bagaimanapun, terdapat kajian lain menunjukkan teori bertentangan. Kepada sesetengah orang, kopi boleh menjadi risiko memicu sakit kepala. Beberapa individu juga berisiko mengalami sakit kepala selepas mengambil cokelat, minuman beralkohol, dan buah-buahan sitrus.

Kesan mengambil kopi hitam berlebihan

Kandungan kafein dalam satu cawan kopi hitam cukup tinggi (96 miligram). Manakala, seseorang tidak disarankan mengambil lebih daripada 400 mg kafein setiap hari. Oleh itu, pastikan anda tidak minum kopi hitam lebih daripada 4 cawan setiap hari.

Terlalu banyak minum kopi boleh meningkatkan kesan sampingan seperti rasa gelisah, mengganggukan rutin tidur , menaikkan asid perut , kekejangan dan kekancingan perut, kerap buang air kecil, pengurangan jisim otot, gangguan kebimbangan, ketagihan kafein, serta menjadikan badan lebih sukar menyerap mineral tertentu, seperti zat besi, kalsium, dan zink. Selain itu bagi penderita jantung, strok dan gangguan buah pinggang sebaiknya tidak mengambil kopi.

Penggunaan Kafein Setiap Hari

Untuk Meningkatkan tenaga

• Kira-kira 95 mg kafein dalam setiap cawan kopi hitam

Untuk Mencegah penyakit Alzheimer

• Kajian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan jumlah kafein yang sesuai

Untuk Melemahkan kemurungan/Kedahagaan

• Kajian perlu untuk mengesahkan hubungan antara kafein dengan mengurangkan kedahagaan

Untuk Menurunkan risiko kanser

• Bukti lengkap diperlukan untuk menentukan jumlah dan jenis kafein yang optimum

Untuk Mengawal diabetis

• Sekiranya minum 4 cawan kopi hitam sehari (kira-kira 380 mg kafein) ia dapat membantu mengawal diabetis

Untuk Mengawal berat badan

• Kafein mampu membantu proses pembakaran lemak dan kalori

Untuk Mencegah penyakit Parkinson

•Pengguna kopi mungkin mempunyai risiko rendah terkena penyakit Parkinson tetapi kajian lanjut diperlukan

Untuk Menurunkan risiko penyakit hati

• 4 cawan kopi hitam sehari boleh menurunkan risiko sirosis hati

Baik untuk jantung

• Minum 2 cawan kecil kopi hitam setiap hari memberikan manfaat untuk jantung

Untuk Mengurangkan sakit kepala

•Banyak faktor yang berkaitan untuk mengurangkan sakit kepala selain kafein

Tags

Related Post

Leave a Comment