9 Cara Diet Tanpa Senaman Untuk Kurus

Donna

Cara yang berkesan untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengekalkan defisit kalori dan bersenam. Tetapi bagi sesetengah orang, senaman adalah perkara yang sukar untuk dilakukan dengan kerap. Contohnya kerana aktiviti harian yang padat atau kekurangan kemudahan.

Jadi, diet untuk menurunkan berat badan sebenarnya boleh dilakukan tanpa perlu bersenam. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan.

Cara Diet Tanpa Bersenam

Jika anda ingin menurunkan berat badan tanpa bersenam, anda perlu benar-benar memberi perhatian kepada pengambilan kalori harian anda. Selain itu, anda juga boleh melakukan beberapa cara di bawah untuk mempercepatkan proses diet anda.

1. Kunyah makanan perlahan-lahan

Kunyah makanan perlahan-lahan
pict: google

Mengunyah makanan anda dengan perlahan boleh membantu anda berasa kenyang dengan lebih sedikit kalori. Apabila makan perlahan, ia akan mengurangkan makanan yang masuk dan bahagian makanan menjadi lebih kecil.

Jadi mengunyah secara perlahan adalah salah satu cara untuk menurunkan berat badan dengan mudah. Untuk membiasakannya, cuba kira berapa kali anda perlu mengunyah makanan anda sehingga ia benar-benar lembut.

2. Banyakkan Makan Protein

Banyakkan Makan Protein
pict: google

Protein mempunyai kesan yang kuat terhadap kelaparan. Pengambilan protein boleh meningkatkan rasa kenyang, mengurangkan rasa lapar, dan sudah tentu membuatkan anda kurang makan.

Melaporkan daripada Healthline, ini boleh berlaku kerana protein mempunyai kesan ke atas hormon yang berperanan dalam mengawal rasa lapar termasuk ghrelin dan glucagon peptide.

Oleh itu sangat digalakkan untuk memulakan hari dengan sarapan pagi yang tinggi protein supaya anda kenyang lebih lama.

3. Gunakan Pinggan Yang Lebih Kecil

Gunakan Pinggan Yang Lebih Kecil
pict: google

Kaedah ini akan sangat mempengaruhi cara anda makan, kerana dengan menggunakan pinggan yang lebih kecil, makanan akan kurang diambil.

Kaedah ini boleh digunakan untuk makanan berkalori tinggi seperti nasi dan daging. Sebaliknya, makanan yang rendah kalori dan kaya dengan serat, seperti sayur-sayuran dan bijirin penuh, boleh dihidangkan di atas pinggan yang lebih besar supaya bahagiannya lebih besar.

4. Makan Makanan Kaya Serat

Makan makanan berserat tinggi boleh membantu anda berasa kenyang lebih lama. Melaporkan dari Healthline, beberapa kajian menunjukkan bahawa serat likat lebih berguna untuk penurunan berat badan.

Serat jenis likat boleh didapati dalam beberapa tumbuhan seperti biji benih, oat, taugeh, asparagus, oren, dan kacang.

5. Mengekalkan Penghidratan Badan

Minum air secara teratur dan mengikut keperluan harian boleh membantu anda menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi jika anda minum air sebelum makan.

Ini kerana air akan membuatkan anda berasa lebih kenyang, jadi anda akan kurang makan makanan.

Berkaitan:

6. Masak Makanan Anda Sendiri

Masak Makanan Anda Sendiri

Memasak makanan anda sendiri di rumah adalah salah satu cara terbaik untuk menentukan pengambilan kalori dan nutrien anda. Dengan memasak makanan anda sendiri, anda akan tahu bahan-bahan yang digunakan dan ia boleh menjadi lebih sihat.

7. Kurangkan Penggunaan Gula

Kurangkan Penggunaan Gula

Pengambilan gula semasa berdiet memang memerlukan perhatian, kerana gula mempunyai kalori yang tinggi dan kesan buruk pada tubuh.

Elakkan mengambil minuman manis seperti soda, sirap, dan minuman lain yang dibungkus. Selain dapat menurunkan berat badan, mengurangkan pengambilan gula juga boleh mencegah diabetes atau penyakit jantung.

8. Dapatkan Tidur yang Cukup

Dapatkan Tidur yang Cukup

Tidur memberi kesan yang begitu kuat terhadap kesihatan, terutamanya bagi anda yang ingin menurunkan berat badan. Tidur 7-8 jam sehari untuk merasai keberkesanan program diet yang sedang dijalankan.

Kurang tidur boleh mengganggu perasaan tekanan dan hormon yang berkaitan dengan kelaparan. Oleh itu anda harus mengelak daripada berjaga malam kerana ia boleh mencetuskan keinginan tengah malam yang menyebabkan kalori tambahan masuk ke dalam badan.

9. Makan Tanpa Gangguan Peranti

Makan Tanpa Gangguan Peranti

Makan sambil menonton TV atau bermain telefon bimbit sudah menjadi perkara biasa pada masa kini. Tapi rupanya tak bagus untuk kesihatan.

Jika anda tidak memberi perhatian kepada apa yang anda makan, ia boleh mencetuskan badan anda untuk makan lebih banyak dan menyebabkan makan berlebihan. Oleh itu, orang yang memberi perhatian kepada makanan mereka boleh berasa lebih cepat kenyang dan mengambil lebih sedikit kalori.

Itulah 9 cara diet tanpa senaman yang boleh anda lakukan. Semoga berjaya!

Tags

Related Post

Leave a Comment