Diet Rendah Purine untuk Penghidap Gout, Elakkan 5 Makanan Ini

Donna

Adakah anda mempunyai gout? Ayuh, cuba diet rendah purin dengan menjauhi makanan di bawah.Diet rendah purin bertujuan untuk penghidap gout. Memetik daripada Verywell Health, gout adalah sejenis arthritis yang berlaku apabila seseorang itu mengalami hiperurisemia atau tahap asid urik yang tinggi dalam badan.

Diet boleh memberi kesan langsung kepada gout dan keterukannya. Tahap asid urik yang lebih tinggi cenderung didapati dalam budaya yang makan banyak daging merah, makanan yang diproses, gula dan makanan lain yang tinggi purin.

Purin ialah sebatian kimia yang terdapat secara semula jadi dalam diet dan badan anda. Apabila sistem penghadaman memecah makanan ini, asid urik tercipta sebagai produk sampingan.

Badan anda menyerap semula kebanyakan asid urik dengan selebihnya dikeluarkan dari badan, melalui air kencing dan najis. Badan tidak dapat memproses sepenuhnya tahap purin yang sangat tinggi.

Ini menyebabkan asid urik terkumpul di dalam badan. Hiperurisemia boleh berlaku dengan sendirinya apabila anda makan makanan tinggi purin.

Atas sebab ini, anda dinasihatkan untuk mencuba diet rendah purin. Pengambilan makanan keseluruhan adalah keutamaan.

Diet rendah purin memberi tumpuan kepada protein tumbuhan. Berbeza dengan protein haiwan yang boleh mencetuskan kemunculan asid urik.

Penyelidikan menunjukkan bahawa daging dan ikan meningkatkan paras asid urik dan boleh memburukkan gejala ke tahap yang lebih besar daripada produk berasaskan tumbuhan. Diet yang memberi tumpuan kepada protein tumbuhan boleh membantu orang ramai mencapai matlamat pemakanan mereka sambil meminimumkan tahap asid urik.

Anda juga dinasihatkan untuk mengambil banyak air dan mengehadkan kafein semasa menjalani diet rendah purin.

Menurut Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan, anda boleh mengurangkan risiko gout dan batu karang jika anda minum lapan atau lebih gelas air sehari. Di samping itu, hadkan makanan yang boleh mencetuskan gout semasa menjalani diet rendah purin.

Makanan berikut perlu dielakkan pada diet rendah purin:

Makanan dan minuman manis
Pict @google

1. Makanan dan minuman manis

Gula, termasuk fruktosa, nampaknya meningkatkan tahap asid urik dalam darah. Fruktosa adalah bentuk gula semulajadi yang terdapat dalam beberapa makanan.

Ia ditambah kepada banyak hidangan manis. Mengelak atau mengehadkan makanan berfruktosa tinggi boleh membantu mengurangkan gejala gout.

Satu tinjauan penyelidikan 2020 menganalisis beberapa kajian melihat hubungan antara fruktosa dalam minuman manis gula dan perkembangan gout. Didapati bahawa minuman ini dikaitkan dengan peningkatan risiko gout dan hiperurisemia.

2. Makanan yang diproses

Makanan yang diproses
Pict @google

Makanan Barat selalunya kaya dengan makanan yang diproses dan karbohidrat yang ditapis. Makanan ini telah dikaitkan dengan risiko gout yang lebih tinggi dan keadaan kesihatan lain, termasuk diabetes jenis 2, penyakit jantung dan obesiti.

Dengan mengelakkan makanan dan minuman berkarbohidrat tinggi dan diproses semasa menjalani diet rendah purin, anda boleh membantu mengehadkan perkembangan gout dan simptomnya.

3. Daging merah

Daging merah
Pict @google

Daging merah dan daging organ adalah makanan yang harus dielakkan pada diet rendah purin. Penyelidik telah menunjukkan bahawa makanan ini boleh meningkatkan risiko paras asid urik yang tinggi dan serangan gout.

Perlu diingat bahawa banyak sup berasaskan daging merah dan daging yang diproses seperti salami dan pepperoni juga boleh meningkatkan risiko serangan gout. Ayam mempunyai kadar purin yang sederhana dan boleh dimakan secara sederhana.

4. Makanan laut

Makanan laut
Pict @google

Beberapa jenis makanan laut mengandungi purin yang tinggi. Ia harus dielakkan pada diet mesra gout, manakala jenis makanan laut lain boleh dimasukkan.

Sesetengah makanan laut mengandungi tahap purin yang sederhana dan harus dihadkan kepada kurang daripada 6 auns sehari. Sesetengah makanan laut seperti kerang, udang galah, ketam, udang dan tiram boleh mencetuskan gout berulang.

5. Tuna dan salmon

Tuna dan salmon
Pict @google

Ikan berlemak, seperti tuna dan salmon adalah sumber asid lemak omega-3 yang baik. Secara umumnya dianggap sihat tetapi tinggi kandungan purin.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ikan yang tinggi dalam asid lemak omega-3 (tetapi bukan suplemen omega-3) dikaitkan dengan risiko serangan gout yang lebih rendah.

Itu adalah makanan yang perlu dielakkan pada diet rendah purin untuk mengelakkan sakit akibat gout.


Tags

Related Post

Leave a Comment