7 Cadangan Filem Bertemakan Friendzone, Boleh Buat Anda Baper

Donna

7-cadangan-filem-bertemakan-friendzone-boleh-buat-anda-baper

Friendzone ialah hubungan antara lawan jenis yang agak rapat tanpa melibatkan perasaan cinta. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, perhubungan zon kawan sebenarnya membuatkan satu pihak menyimpan perasaan terhadap kawan baik mereka.

Friendzone akan sentiasa menimbulkan dilema kepada kedua-dua pihak kerana perasaan cinta yang timbul dalam persahabatan dikhuatiri merosakkan hubungan mereka. Kisah friendzone ini sudah beberapa kali dijadikan filem skrin besar, malah boleh menarik perhatian penonton yang sukakan tema percintaan.

Kali ini, Donna telah merumuskan beberapa cadangan untuk filem bertema friendzone yang mempunyai jalan cerita yang unik dan mampu membuatkan penonton rasa terbawa-bawa.

1. 500 Days of Summer

500 Days of Summer merupakan sebuah filem yang cukup terkenal terutama dalam kalangan pencinta filem. Dilakonkan oleh Zooey Deschanel dan Joseph Gordon-Levitt, filem ini mengisahkan tentang persahabatan antara Tom dan Summer yang sentiasa menghabiskan masa bersama.

Malah, Tom telah mencuba untuk mencium Summer beberapa kali sehingga Tom merasakan bahawa mereka berdua lebih daripada sekadar kawan. Walau bagaimanapun, Summer menolak perasaan Tom dan melihatnya sebagai kawan sahaja.

Kisah cinta yang penuh suka duka mampu membuatkan penonton terharu sehingga muncul dua pihak iaitu pasukan Summer dan pasukan Tom.

Biarpun dikeluarkan pada 2009, 500 Days of Summer masih menjadi bualan pencinta filem kerana plotnya yang unik dan mampu membuatkan penonton rasa terbawa-bawa.

2. Friends with Benefits

Cadangan filem bertemakan friendzone seterusnya iaitu Friends with Benefits.

Filem yang dikeluarkan pada 2011 ini dilakonkan oleh Mila Kunis dan Justin Timberlake. Pencinta filem Hollywood pastinya sudah biasa dengan jalan cerita yang luar biasa dari Friends with Benefits.

Friend with Benefits menceritakan perjalanan persahabatan Jamie dan Dylan. Kedua-duanya memutuskan untuk berkawan dengan hanya melibatkan seks. Mereka komited untuk melakukan hubungan seks tanpa ikatan cinta.

Walau bagaimanapun, ia lebih sukar daripada yang dibayangkan sebelum ini. Mereka berdua juga mempunyai perasaan antara satu sama lain sehingga menimbulkan keraguan sama ada mahu meneruskan hubungan itu atau tidak.

3. Friend Zone

Friend Zone merupakan sebuah filem dari Thailand yang cukup dikenali di luar negara. Filem ini dilakonkan oleh dua pelakon muda iaitu Pimchanok Leuwisetpaiboon dan Naphat Siangsomboon. Pimchanok memang terkenal di Indonesia sejak berlakon dalam filem A Little Thing Called Love pada tahun 2010.

Sama seperti tajuknya, Friend Zone mengisahkan tentang persahabatan Palm dan Gink yang telah terjalin sejak sekolah menengah. Kedua-dua mereka juga mempunyai perasaan untuk lebih daripada sekadar kawan, tetapi pilih untuk menyimpan perasaan ini.

Perjalanan persahabatan Palm dan Gink bukanlah mudah. Mereka terpaksa melalui liku-liku sebagai kawan yang memendam perasaan antara satu sama lain. Kedua-duanya mengambil keputusan untuk tidak meluahkan perasaan cinta kerana takut merosakkan persahabatan yang terjalin sejak sekian lama.

Filem ini dibungkus secara ringkas berbalut komedi, jadi ia sesuai ditonton sebagai hiburan bersama pasangan. Adakah anda berminat untuk menonton filem ini?

Berkaitan:

4. Just Friends

Cadangan filem friendzone seterusnya ialah Just Friends, yang dikeluarkan pada tahun 2005.

Filem yang dibintangi oleh Ryan Reynolds dan Amy Smart itu mengisahkan tentang persahabatan antara Chris dan Jamie. Chubby Chris mengaku cintanya kepada Jamie yang cukup popular di sekolah.

Cinta Jamie terhadap Chris ditolak sehingga Chris akhirnya berpindah ke New York. Kedua-dua mereka menjalani kehidupan mereka sendiri sehingga mereka bertemu semula beberapa tahun kemudian. Pertemuan Chris dengan Jamie membuatkan dia sedar yang dia masih sayangkan Jamie.

5. Love Forecast

Bagi pencinta filem atau drama Korea Selatan, Love Forecast ialah filem yang sesuai untuk ditonton bersama pasangan anda. Filem yang diterbitkan pada 2015 itu dilakonkan oleh dua pelakon terkenal Korea Selatan iaitu Lee Seung Gi dan Moon Chae Won.

Lee Seung Gi memainkan watak seorang guru sekolah rendah bernama Kang Joon Soo. Dia menjalin persahabatan selama 18 tahun dengan seorang wartawan cuaca bernama Kim Hyun Woo, lakonan Moon Chae Woon.

Hubungan persahabatan mereka sering dianalogikan dengan cuaca. Joon Soo juga mengakui bahawa dia mempunyai perasaan terhadap Hyun Woo.

Namun, Hyun Woo dengan tegas menolak perasaan ini demi persahabatan. Hubungan cinta mereka cukup rumit sehingga mampu membuatkan penonton terbawa-bawa dan teruja.

6. No Strings Attached

No Strings Attached yang dikeluarkan pada 2011 dilakonkan oleh dua pelakon terkenal Hollywood iaitu Natalie Portman dan Ashton Kutcher.

Filem ini mengisahkan tentang kehidupan Emma, ​​​​yang mengalami krisis keyakinan dalam hubungan percintaan, sehingga dia tidak mahu menjalinkan hubungan serius dengan sesiapa.

Akhirnya, Emma bertemu dengan kawan zaman kanak-kanaknya, Adam. Pada mulanya, mereka hanya berkaitan dengan melibatkan seks. Namun, ini sebenarnya membuatkan Adam mempunyai perasaan cinta kepada Emma.

Adakah Emma juga mempunyai perasaan yang sama terhadap Adam? Untuk mengetahui jawapannya, anda boleh menonton filem ini bersama pasangan atau keluarga.

7. Matt & Mou

Sebuah filem Indonesia berjudul Matt & Mou turut bertemakan friendzone.

Filem yang dibintangi oleh artis muda Prilly Latuconsina dan Maxime Bouttier itu mengisahkan tentang persahabatan Matt dan Mou, yang mereka jalani sejak kecil sehinggalah mereka berdua dewasa.

Matt yang dilakonkan oleh Maxime mempunyai perwatakan yang dingin dan pendiam, manakala Prilly pula melakonkan watak Mou yang mempunyai sifat ceria dan ceria.

Perbezaan sifat tidak menghalang persahabatan mereka berdua daripada tumbuh perasaan cinta. Chemistry antara Prilly dan Maxime dijamin membuatkan Mama rasa terbawa-bawa ketika menonton filem ini.

Itulah ringkasan cadangan filem bertema zon kawan yang boleh anda tonton. Adakah anda telah menonton semua filem di atas?

Related Post

Leave a Comment