8 Rahsia yang Tak Ramai Tahu tentang Kehidupan Asmara Jungkook ‘BTS’

Donna

Kacak, muda dan berbakat. Itulah tiga perkataan yang paling menggambarkan sosok Jeon Jungkook. Mempunyai beberapa bakat yang berkelayakan, tidak hairanlah ramai yang jatuh cinta dan mengidolakan ahli termuda dalam kumpulan lelaki BTS ini.

Bukan sahaja kerjayanya yang melonjak naik, kehidupan cinta Jungkook juga sering menjadi perhatian. Maknae emas itu diketahui telah diheret dalam isu jodoh dengan beberapa wanita. Berikut adalah 8 fakta berkaitan kisah cinta ‘BTS’ Jungkook.

1. Dating rakan sekolah

Dating rakan sekolah
Aminoapps. com

Sebelum debut, Jungkook diketahui pernah berkawan dengan rakan sekolah bernama Park Se Won. Hubungan mereka terbongkar selepas salah seorang peminat mereka menemui gambar mereka di internet. Foto selfie itu dimuat naik oleh Jungkook ke akaun Twitter peribadinya. Dalam foto itu, kedua-duanya kelihatan gembira. Malangnya, mereka akhirnya berpisah kerana Jungkook inginkan kerjaya dalam dunia hiburan.

2. Khabar angin berpacaran dengan pelatih

Khabar angin berpacaran dengan pelatih
K-gen.fr, bangtannews.weebly.com

Pada tahun 2015, khabar angin tersebar bahawa Jungkook sedang menjalin hubungan dengan seorang pelatih. Kemudian muncul nama Ko So Hyun yang merupakan pelatih dari CUBE Entertainment. Seorang peminat menemui akaun pasangan di internet dengan nama ‘Mochi and Cookie’. Peminat kemudian menganggap bahawa Cookie ialah Jungkook dan Mochi ialah Ko So Hyun. Namun, ramai yang beranggapan ia hanya suntingan dan tidak benar.

3. Dipadankan dengan Jeong Ye In

Dipadankan dengan Jeong Ye In
Channel-korea.com

Ramai netizen mengesyaki Jungkook menjalinkan hubungan cinta dengan ahli kumpulan gadis Lovelyz, Jeong Ye In. Sebabnya, Jungkook dan Jeon Ye In kelihatan serupa dan mempunyai banyak persamaan. Mereka juga berkongsi selera fesyen yang sama dan diketahui memakai pakaian yang sama pada beberapa kali. Walaupun tiada bukti yang menunjukkan mereka berdua sedang berpacaran, apa yang pasti ramai netizen berharap mereka berdua menjalinkan hubungan.

4. Isu dengan Jung Chae Yeon kerana salah faham

Isu dengan Jung Chae Yeon kerana salah faham
Allkpop.com

Khabar angin tentang hubungan istimewa antara mereka tersebar kerana salah faham yang dilakukan oleh Jungkook sendiri. Lelaki yang dilahirkan pada 1 September 1997 ini pernah bergurau dan memberi komen, “Jung Chae Yeon ialah gadis idaman saya.” Komen itu segera tersebar luas dan timbul berita bahawa Jungkook dan Chae Yeon sedang berpacaran. Namun, Jungkook segera mengesahkan bahawa hubungan mereka hanyalah kawan rapat. Dia mengakui sangat sibuk dan tidak mempunyai masa untuk bercinta.

5. Khabar angin gila dating artis tatu

Khabar angin gila dating artis tatu
Instagram.com/tattooer_rennis

Pada September 2019, peminat Jungkook dikejutkan dengan khabar angin bahawa idola mereka sedang berkencan. Ini berpunca daripada penyebaran rakaman CCTV yang menunjukkan maknae BTS memeluk seorang wanita. Selepas dikesan, wanita itu adalah seorang artis tatu bernama Lee Mi Joo. Khabar angin jodoh ini juga telah dinafikan oleh agensi Big Hit Entertainment dan Lee Mi Joo secara langsung. Nampaknya, hubungan mereka hanya terhad kepada kawan rapat sahaja, Bela.

6. Khabar angin palsu tentang hubungannya dengan Hwang Hana

Khabar angin palsu tentang hubungannya dengan Hwang Hana
dok. Internet

Nama Hwang Hana terheret dalam isu jodoh dengan Jungkook. Tidak lama selepas berpisah dengan Park Yoochun pada 2018, tiba-tiba Hwang Hana dikhabarkan menjalinkan hubungan dengan Jungkook. Ini bermula apabila Hwang Hana kembali aktif di media sosial dan mendedahkan dia menjalinkan hubungan dengan lelaki yang 8-9 tahun lebih muda daripadanya.

Sebelum ini, Hwang Hana pernah mengatakan bahawa dia adalah peminat BTS. Tiba-tiba, pengakuannya itu dikaitkan oleh netizen dan dia mula menyebarkan khabar angin tidak berasas kononnya figura lelaki yang berpacaran dengan Hwang Hana ialah Jungkook, kerana jarak umur mereka adalah sama. Mendengar gosip itu semakin kuat, Hwang Hana segera menjelaskan bahawa ia adalah khabar angin palsu. Dia turut meminta netizen supaya tidak menyebarkan gosip palsu mengenai dirinya.

7. Dikhabarkan dengan Lee Yoo Bi, agensi itu segera campur tangan

Dikhabarkan dengan Lee Yoo Bi, agensi itu segera campur tangan
Instagram.com/yubi_190

Menjadi bintang dunia nampaknya membuatkan Jungkook terpaksa menerima banyak berita daripada pihak media terutama sekali mengenai percintaan. Pada Disember 2021, dilaporkan bahawa penyanyi lagu “Seven” itu mempunyai hubungan istimewa dengan pelakon, Lee Yoo Bi. Berita itu bermula dengan video daripada YouTuber yang mendakwa Jungkook dan Lee Yoo Bi melakukan lovestagram dengan memuat naik emoji hati berwarna ungu bersama-sama.

YouTuber itu juga menyebut bahawa abang Jungkook dan adik Lee Yoo Bi mengikuti satu sama lain di media sosial. YouTuber itu berkata bahawa Jungkook dan Lee Yoo Bi mempunyai pakaian yang sama, dan memakai gelang yang sama. Bagaimanapun, berita ini segera dinafikan oleh agensi Lee Yoo Bi, Y Bloom Entertainment. Selaras dengan agensi Lee Yoo Bi, Big Hit Music yang menempatkan BTS turut mendedahkan bahawa berita temu janji itu adalah tidak benar.

8. Jenis pasangan ideal Jungkook

Jenis pasangan ideal Jungkook
Btsdiary.com, Soompi.com

Jadi, apakah jenis gadis yang ideal untuk Jungkook? Rupa-rupanya lelaki berzodiak Virgo ini menyukai wanita yang mempunyai tubuh yang sihat, otot yang tegang dan kaki yang cantik. Jungkook juga mahukan pasangan yang pandai, pandai menyanyi, dan memasak.

Penyanyi lagu “IDOL” itu mengakui kerana sangat berdaya saing, dia mahukan pasangan yang juga berdaya saing seperti dirinya. Teman wanita idaman Jungkook ialah seorang wanita dengan ketinggian lebih kurang 168 cm, aka tidak lebih tinggi daripadanya. Rupa-rupanya, Jungkook menganggap IU dan Emma Watson adalah wanita yang rapat dengan jenis idealnya.

Jadi, itulah 8 fakta berkaitan kisah cinta ‘BTS’ Jungkook. Pada pendapat anda, siapakah gadis yang sesuai untuk menjadi peneman Jungkook?

Related Post

Leave a Comment