Ulasan Drama Korea Bitch X Rich

Donna

Di antara banyak drama yang sedang ditayangkan dengan pelbagai genre, Bitch X Rich adalah antara drama yang paling banyak diperkatakan. Membawa tema perbezaan kelas sosial dalam dunia pendidikan serta perbezaan antara golongan kaya dengan golongan kurang bernasib baik, drama ini menjadi tontonan menarik.

Jika Donnaes ingin tahu, lihat sinopsis dan ulasannya!

Kim Hye In (Lee Eun Saem) ialah seorang pelajar sekolah menengah yang berasal dari keluarga miskin. Untuk menampung kehidupan, dia perlu bekerja sambilan di pasar raya dan memberi tunjuk ajar kepada pelajar yang ingin memasuki sekolah berprestij, Sekolah Antarabangsa Chungdam.

Timbul kejadian yang tidak dijangka, Kim Hye In terpaksa menyaksikan seorang wanita yang hampir mati di sekolah itu. Ini juga yang menyebabkan beliau berpindah ke Sekolah Antarabangsa Chungdam, sebuah sekolah berprestij dengan graduan terbaik dan di mana anak-anak orang terkenal daripada ahli perniagaan hingga ahli politik bersekolah di sana.

Di sekolah, Hye In bertemu dengan Baek Je Na (Yeri), seorang yang sangat disyaki terlibat dalam kes pembunuhan yang dilihatnya sebelum berpindah ke sini.

Baek Je Na sendiri adalah seorang yang mempunyai kuasa dan pengaruh yang besar di Sekolah Antarabangsa Chungdam. Mereka berdua sering bertemu untuk bergaduh dan juga terlibat dalam pelbagai perkara.

Berbeza dengan drama sekolah umumnya, dalam drama ini kita boleh menemui dua pelakon utama yang mempunyai watak yang sangat kuat. Kim Hye In sendiri walaupun berasal dari keluarga yang kurang bernasib baik, namun dia tidak teragak-agak untuk melawan dan melakukan apa sahaja jika ada orang yang memandang rendah dirinya atau berada dalam situasi berbahaya.

Sementara itu, Baek Je Na sendiri menggunakan pengaruhnya untuk melakukan apa yang dia rasa perlu dan tidak teragak-agak untuk melawan orang yang dia rasa mengganggu.

Gabungan dua watak serupa ini menjadikan drama Bitch X Rich lebih menarik. Apatah lagi beberapa pelakon lain, menambahkan lagi keterujaan drama bertemakan sekolah ini.

Kisah utama drama ini adalah mencari siapa di sebalik cubaan membunuh Kim Hae In (Jang Sung Yoon). Untuk mengetahui apa yang berlaku, kita akan disajikan dengan kisah Kim Hye In yang terpaksa melakukan apa sahaja untuk terus hidup di sekolah.

Pada hari pertama persekolahan, dia perlu berurusan dengan Baek Je Na supaya dia sendiri dikejar oleh sebuah sekolah. Seo Do Eun (Lee Jong Hyuk) mahu membantu Hye In dengan syarat dia memberitahunya siapa yang menolak Hae In.

Hye In pastinya tidak akan memberikan maklumat ini secara percuma, dia meminta Seo Do Eun berpura-pura menjadi teman lelakinya supaya dia selamat di sekolah.

Dalam perjalanan mencari pembunuh, kami akan diperkenalkan dengan watak lain serta situasi di sekolah. Sekolah Antarabangsa Chungdam sendiri mempunyai sistem yang agak unik, di mana setiap pelajar yang menyumbang dengan nominal terbesar akan mempunyai papan nama yang dilampirkan pada sekolah dan ini berterusan sehingga ke bawah.

Sementara itu, pelajar yang kurang berkemampuan akan menerima bantuan daripada sebahagian wang penderma. Ini menjadikan pelajar yang datang dari kesamarataan sering dibuli dan dipulaukan dari sekolah.

Sesetengah pelajar dari penderma terbesar juga sering melayan pelajar yang sama dengan layanan yang tidak baik.

Perkara yang paling menarik tentang drama ini ialah pelakon utama iaitu Kim Hye In dan Baek Jena. Jika jelita menonton drama ini buat kali pertama, mereka mungkin menyangka Baek Jena seorang yang agak jahat.

Tetapi selepas menonton beberapa episod, kita akan menyedari bahawa apa yang dia katakan adalah agak realistik jika anda melihatnya dari perspektifnya. Baek Jena sendiri dilahirkan dalam keluarga ‘sudu emas’, bermakna dia dibesarkan sejak kecil dengan kekayaan yang melimpah ruah dan kemudahan yang mencukupi.

Kata-katanya terhadap pelajar yang menyamakan kedudukan juga boleh difahami kerana Baek Jena sendiri mempunyai pengalaman yang agak buruk. Baek Jena sangat tidak menyukai orang yang cuba membenarkan apa-apa cara untuk memiliki kekayaan yang melimpah, lebih-lebih lagi jika orang itu melakukan sesuatu yang tidak baik.


Tidak seperti Baek Jena, Kim Hye In berasal dari keluarga yang miskin. Perpindahannya ke Sekolah Antarabangsa Chungdam juga telah menarik perhatian. Sebabnya, Hye In sendiri sering mengalami buli kerana dia berasal daripada keluarga yang kurang berkemampuan.

Tidak seperti yang lain, Hye In sendiri mempunyai keberanian untuk melawan orang yang berniat untuk membulinya dalam apa jua keadaan kerana matlamat bersekolah di sini adalah untuk mempunyai masa depan yang cerah.

Ini juga membuatkan Baek Jena menerima Hye In, kerana Hye In melakukan ini bukan kerana dia inginkan kekayaan dan sebagainya.

Pelakon-pelakon lain juga tidak kurang menariknya terutama kawan rapat Baek Jena. Mereka menyimpan rahsia sendiri tertutup rapat, tidak mahu orang tahu keburukan.

Apatah lagi apabila alasan yang menyebabkan Kim Hae In menjadi mangsa cubaan membunuh, benar-benar menggambarkan bahawa tidak semua orang yang berkuasa bertindak sesuka hati, dan bukan semua orang yang kelihatan tertindas menjadi mangsa.

Drama ini sesuai untuk menonton jelita yang merindui drama sekolah dan ingin menonton drama dengan pelakon utama yang sama kuat. Cantik boleh tengok drama ni di Viu, ok!

Related Post

Leave a Comment