5 Drama Romance Epik di Drakor Netflix

Donna

Bergbicarakan drama Korea tampakkan tidak berkesudahan yea, Donnaes. Drama Korea ataupun drakor dengan genre romantis menjadi salah satu tontonan yang banyak disukai, terutamaknya bagi kamu yang hobikan menyaksikannya di Netflix ketika mempunyai masa luang.

Daripada banyakknya judul drakor ber-genre romantis di Netflix, beberapa diantaranya berjaya meraih penarafan tinggi dengan pelbagai plot ceritera menarik serta kemesraan para pelakonnya yang bikin baper.

Berminatkah kira-kira ada drama apa sahaja? Simpulkannya di sinitu ya, Donnaes!

Crash Course in Romance (2023)

Crash Course in Romance (2023)

Memiliki plot ceritera unik, drama ini mendakwahkan Nam Haeng Seon (Jeon Do Yeon), pemilik kedai makan sekaligus ibu yang cuba anakknya didaftarkan di kursus terkenal.

Dia bertemu dengan Choi Ci Yeol (Jung Kyung Ho), guru Matematik terkenal yang sebenarnya mengalami gangguan makan akibat stress. Pertemuan mereka berdua yang tak terduga pun menghadirkan penyelesaian win-win bagi kedua pihak.

Anak daripada pemilik kedai makan boleh dapatkan tauliah matematik daripada guru popular, kemudian sang guru pun boleh makan dengan ‘tenang’. Siapakah sangka hubungan kedua-duanya pun berkembang menjadi sesuatu yang lebih?

Menjadi salah satu drakor romantis terbaru di 2023, Crash Course in Romance berjaya menuai penarafan tertingginya di angka 17%.

Business Proposal (2022)

Business Proposal (2022)

Drama yang satu ini pasti akan membuat kamu baper dan senyum-senyum sendiri semasa menyaksikannya, Donnaes. Terdiri daripada 12 episod dan perolehan penarafan dua digit, Business Proposal mengajak kamu untuk mengikuti kisah cinta Shin Ha Ri (Kim Se Jeong) dan Kang Tae Moo (Ahn Hyo Seop) yang bermula daripada hubungan pura-pura.

Tae Moo yang dikenali sebagai CEO karismatik dan ‘sejuk’ ternyata pada akhirnya benar-benar jatuh cinta dengan Ha Ri. Sayangnya, lelaki itu tahu jika Ha Ri terperangkap friendzone dengan sahabatnya hampir tujuh tahun.

Tak menyerah begitu mudah, kamu akan di buat melting dengan pelbagai tindakan act of service Tae Moo untuk Ha Ri!

Hometown Cha-Cha-Cha (2021)

Hometown Cha-Cha-Cha (2021)

Ingin benar-benar menyaksikan drakor romantis dengan trope‘Musuh Jadi Cinta’? Maka Hometown Cha-Cha-Cha menjadi pilihan yang tepat. Yoon Hye Jin (Shin Min Ah), seorang doktor gigi yang memutuskan pindah ke kampung halamannya di desa Gongjin untuk membuka klinik gigi sendiri.

Di sana, dia bertemu dengan lelaki tampan yang terkesan cuek tetapi serba boleh bernama Hong Du Sik (Kim Seon Ho). Awalnya, mereka berdua sering bertengkar dan mempunyai pandangan berbeza, terutamanya Hye Jin yang sudah lama menetap di bandaraya besar perlu beradaptasi kembali dengan kebiasaan penduduk desa setempat.

Untungknya, Du Sik boleh memahami perkara tersebut dan membuat Hye Jin terbiasa, walaupun usaha mereka masih diwarnai pertengkaran- pertengkaran kecil. Apabila sudah boleh membuka hati untuk sesama, kedua-duanya justru dihadapkan pelbagai masalah seperti masa lalu misteri hingga kedatangan orang dari masa lalu.

Well, kamu akan rasakan pelbagai emosi semasa menyaksikan drama dengan penarafan lebih dari 12% ini, Donnaes!

What’s Wrong with Secretary Kim (2018)

Selain Business Proposal, kamu juga boleh menyaksikan kisah cinta dengan tema ‘office-romance’ melalui What’s Wrong with Secretary Kim. Drama ini menggabungkan unsur romansa dan komedi yang dijamin akan membuat kamu baper hingga terhibur sekaligus. Untuk penarafannya, drama ini Purata mendapatkan sekitar 7.4%.

Ianya mendakwahkan Lee Young Joon (Park Seo Joon), wakil pengarah sebuah syarikat yang kelihatan ‘sejuk’, bijak, dan berkarisma. Namun sebenarnya dia mempunyai sifat narsistik yang hanya diketahui setiausaha beliau, Kim Mi So (Park Min Young).

Selepas bekerja selama sembilan tahun, Mi So hendak meletak jawatan.Tetapi, bosnya cuba untuk menahan usaha untuk meletak jawatan beliau dan malah mengajaknya berkahwin. Menariknya lagi, Mi So menolak ‘lamaran’ daripada Young Joon! Adakah mereka akan berakhir bersama?

While You Were Sleeping (2017)While You Were Sleeping (2017)

 

Menggabungkan unsur romansa, fantasi, dan teksiler, kamu akan di buat baper dan penasaran sepanjang menonton While You Were Sleeping. Drama ini mendapatkan penarafan tertingginya di angka lebih dari 9%, lho.

Ia mendakwahkan seorang reporter medan Nam Hong Joo (Bae Suzy) yang boleh melihat masa depan melalui mimpi. Tak sendirian, rupa-rupanya ada orang lain yang mempunyai kebolehan serupa. Mereka adalah hakim Jung Jae Chan (Lee Jong Suk) dan anggota polis Han Woo Tak (Jung Hae In).

Sejak sama-sama mengetahui kebolehan misteri itu, ketiganya berusaha mencegah perkara buruk yang akan berlaku. Suasana menjadi agak kompleks apabila mereka bertiga secara senyapnya terlibat percintaan segitiga, hingga bekas teman wanita Hong Joo yang ternyata bertindak jahat.

Untuk hujung minggu depan, kamu nak menonton drama yang mana dahulu, Donnaes?

Tags

Related Post

Leave a Comment