7 Filem & Drama Korea Sedia Mengiringi Anda pada Jun 2023

Donna

Jun dah sampai! Bagi anda yang akan bercuti atau menemani adik-beradik bercuti panjang, terdapat beberapa drama, variety show, dan filem Korea yang ditawarkan oleh Viu yang boleh menemani hari-hari anda.

Di bahagian drama, terdapat kisah cinta yang dibalut dengan sci-fi, aksi, dan sudah tentu rancangan pelbagai bintang sebagai pengacara. Terdapat juga filem drama aksi, misteri, seram dan romantik untuk anda yang inginkan tontonan yang lebih ringan. Tetapi sebelum mula memilih, cuba semak info tentang drama dan filem dalam artikel berikut.

1. Durian’s Affair

Drama yang disiarkan pada 24 Jun 2023 itu mengisahkan perjalanan cinta merentas masa. Kisah ini bermula pada Dinasti Joseon, di mana terdapat dua wanita yang mempunyai hubungan ibu mertua dan menantu perempuan. Iaitu Durian (Park Joo Mi) dan Kim So Jo (Da Yeon) yang kedua-duanya berasal daripada keluarga bangsawan.

Bapa mertua, Durian’s mempunyai kisah cinta terlarang dengan bekas hambanya. Malangnya, teman wanitanya mati menyelamatkan nyawanya. Anak kesayangannya juga meninggal dunia sejurus selepas berkahwin. Dicengkam kesedihan, Durian dan menantunya Kim So Jo meredah masa untuk mencari penjelmaan semula kekasih mereka.

Ternyata kekasih mereka telah dijelmakan semula menjadi keturunan keluarga bangsawan Dan yang tinggal di masa hadapan. Apakah kisah seterusnya perjuangan dua wanita ini dalam mengejar cinta mereka?

2. Numbers

Memang ada sesetengah kes di mana ijazah sarjana muda tidak diperlukan untuk pekerjaan. Seperti yang dialami oleh Jang Ho Woo (Kim Myung Soo) yang bekerja sebagai akauntan di Firma Perakaunan Taeil. Syarikat ini adalah salah satu daripada 4 firma perakaunan terbesar di Korea Selatan.

Uniknya, Jang Ho Woo adalah satu-satunya akauntan Firma Perakaunan Taeil yang hanya menamatkan pengajian di sekolah menengah. Tetapi, dia sangat bijak dan mampu menangani semua pekerjaan yang sukar.

Manakala, sebaliknya, terdapat rakan sekerja Jang Ho Woo, Han Seung Jo (Choi Jin Hyuk) yang mempunyai latar belakang pendidikan dan keluarga yang sempurna. Lebih-lebih lagi, bapa Han Seung Jo adalah salah seorang bos besar di Firma Perakaunan Taeil. Bagaimanakah Jang Ho Woo akan mengatasi ketidakadilan yang sering diterimanya?

3. Dancing Queen On the Road

Apa yang berlaku jika penyanyi Korea Selatan kelas atasan menyertai rancangan pelbagai? Sudah tentu ia akan menjadi sangat menarik dan teruja. Itulah yang anda boleh dapat dengan rancangan pelbagai Dancing Queens on the Road. Kerana dalam acara ini terdapat kisah 5 diva merentas generasi Korea Selatan iaitu Kim Wan Sun, Uhm Jung Hwa, Lee Hyori, BoA, dan Hwa Sa “MAMAMOO” yang menjadi hos.

Lima penyanyi terkenal ini akan mengembara bersama-sama ke seluruh negara, mendekati pencinta muzik dari pelbagai wilayah, dan seronok datang ke konsert kebangsaan bersama-sama. Perbezaan umur dan senioriti dalam bidang muzik tidak menjadikan hubungan penyanyi itu janggal. Tak sabar nak tengok keterujaan mereka, Donnaes?

4. Decibel

Filem aksi thriller ini menandakan kemunculan semula pelakon Lee Jong Suk dalam dunia perfileman selepas menamatkan perkhidmatan tenteranya. Apatah lagi, kali ini Lee Jong Suk memainkan watak antagonis, Jeon Tae Seong, pereka bom dan leftenan Tentera Laut Korea. Decibel mesti ada dalam senarai tontonan anda kerana ia berjaya memikat hati penonton di Festival Filem Dunia Asia.

Decibel mengisahkan tentang ancaman keganasan bom di pelbagai pusat sesak di bandar, seperti stesen kereta api, padang sukan, dan taman permainan. Anda lihat, bom ini agak unik kerana ia boleh diaktifkan jika terdapat bunyi yang melebihi 100 Decibelberdekatan.

Bekas komander Marin, Kang Do Young (Kim Rae Won) menerima panggilan daripada orang misteri yang mendakwa dia adalah pereka bom. Akhirnya tentera laut Korea terlibat kerana keganasan ini ada kaitan dengan kejadian yang berlaku di kapal perang itu setahun lalu.

Berkaitan:

5. Oh! My Ghost

Dalam filem Oh! My Ghost yang akan berada pada bulan Jun ini, pelakon dan penyanyi, Jeong Jin Woon akan bersaing berlakon dengan bekas pelakon kanak-kanak, Ahn Seo Hyun. Dua watak utama akan bertindak sebagai manusia dan hantu yang bekerjasama.

Filem komedi seram ini mengisahkan tentang kehidupan Tae Min (Jeong Jin Woon), seorang pemuda yang sukar mendapat pekerjaan kerana dapat melihat hantu. Sehingga akhirnya dia berjaya bekerja di studio filem kerana kebolehannya yang istimewa. Pada suatu malam semasa meronda di tempat kerja, Tae Min bertemu Kong Yi (Ahn Seo Hyun), seorang hantu yang telah lama tinggal di studio.

Tae Min dan Kong Yi akhirnya terpaksa mencuba hidup berdampingan jika ingin bertahan di studio filem. Lebih-lebih lagi tidak lama selepas itu pelbagai peristiwa misteri berlaku di tempat tersebut.

6. Search Out

Filem misteri jenayah ini cukup mendebarkan. Anda lihat, ia diilhamkan oleh fenomena sebenar bunuh diri yang dicetuskan oleh cabaran di media sosial. Kisahnya bermula dengan kematian seorang pelajar bernama Jae Min (Ju Shi Hyun) kerana membunuh diri di apartmennya.

Jung Jun Hyuk (Kim Sung Chul), jiran Jae Min, tiba-tiba menerima mesej di akaun media sosialnya yang mengandungi ayat “apa kepentingan hidup awak?”. Mengesyaki ini berkaitan dengan kematian Jae Min, Jun Hyuk kemudian menghubungi kawan baiknya Choi Sung Min (Lee Si Hoon), seorang pelajar di akademi polis.

Bersama Kim Noo Ri (Heo Ga Yoon), seorang penggodam dan penyiasat persendirian, mereka bertiga cuba membongkar kaitan antara mesej misteri dan bunuh diri yang menimpa ramai anak muda di sekeliling mereka. Tanpa mereka sedari, ketiga-tiga detektif baru ini telah menjadi sasaran jenayah siber.

7. Marriage Blue

Terdapat kepercayaan dalam peredaran bahawa sebelum hari perkahwinan akan ada banyak godaan yang mengganggu pasangan pengantin. Mungkin inilah yang berlaku kepada empat pasangan dalam filem Marriage Blue. Filem komedi romantik ini mengisahkan empat pasangan bertunang yang menghadapi cabaran sebelum menuju ke hari perkahwinan mereka. Adakah mereka akan mengharungi dugaan ini dan memutuskan untuk berkahwin atau berpisah dengan tunang mereka?

Filem ini dibintangi oleh beberapa pelakon dan pelakon terkenal. Contohnya, Ma Dong Seok, seorang pelakon berotot yang biasa bermain dalam filem aksi, kali ini menjadi pemilik kedai bunga yang romantik. Terdapat juga pelakon dan penyanyi rap Ok Taecyeon yang memegang watak sebagai chef yang bertunang dengan pakar seni kuku lakonan pelakon Lee Yeon Hee.

Daripada siri rancangan di atas, yang manakah anda mahu tonton, Donnaes?

Related Post

Leave a Comment