Kenali ciri-ciri air ketuban bocor dan bahayanya

Donna

Semasa mengandung, sesetengah wanita hamil akan menghasilkan lebih banyak cecair yang berbeza-beza daripada faraj. Inilah yang sering menyukarkan ibu hamil untuk membezakan air ketuban dengan cecair lain yang keluar dari faraj. Jadi, apakah ciri-ciri cecair amniotik bocor? Lihat penjelasan penuh di bawah.

Kenali ciri-ciri air ketuban yang meresap

Pada asasnya, cecair amniotik berfungsi sebagai kusyen untuk janin, mengawal suhu rahim, dan membantu perkembangan janin. Kantung amniotik boleh pecah sebelum atau semasa bersalin.

Ciri-ciri cecair amniotik yang bocor secara amnya membuatkan anda mengalami sensasi basah, sedikit cecair berair yang keluar dari faraj, atau lelehan kuning jernih atau pucat.

Walaupun begitu, bukan selalu mudah untuk mengetahui ciri-ciri cecair amniotik bocor tanpa kontraksi. Sesetengah wanita mungkin sukar untuk membezakan cecair amniotik dan air kencing, terutamanya jika anda hanya merasakan sensasi basah atau sedikit cecair keluar.

Kebiasaannya, air ketuban akan keluar dari faraj menghampiri tanda-tanda bersalin atau apabila kehamilan sudah cukup bulan. Usia kandungan dikatakan mencukupi jika sudah mencapai 37-40 minggu.

Jika air ketuban keluar sebelum bersalin atau sebelum 37 minggu kehamilan, anda perlu berhati-hati dengannya. Sebabnya keadaan ini boleh membahayakan keadaan janin.

Selain itu, jika anda tidak pasti sama ada air ketuban anda telah pecah atau bocor, segera dapatkan nasihat doktor untuk pemeriksaan. Dalam sesetengah kes, ultrasound mungkin diperlukan untuk memeriksa isipadu cecair amniotik. Selain itu, menilai keadaan anda dan janin anda juga penting untuk menentukan langkah seterusnya.

Bahaya Rembesan Air Ketuban

Air ketuban bocor dalam jumlah yang sedikit atau tidak terlalu kerap adalah perkara biasa. Walaupun begitu, ibu hamil tetap perlu berhati-hati. Kerana jika air ketuban terlalu kerap bocor, jumlah air ketuban untuk melindungi janin dalam kandungan juga akan berkurangan.

Jika itu berlaku, akan ada beberapa risiko yang mungkin dialami iaitu:

 • Bayi cacat lahir.
 • keguguran.
 • Kematian bayi.
 • Bayi itu dilahirkan pramatang.

Sementara itu, kehilangan sejumlah besar cecair amniotik pada trimester ketiga juga boleh menyukarkan proses kelahiran. Apabila air ketuban kekurangan cecair, tali pusat boleh tersepit dan kemudiannya dililit pada leher bayi.

Jika itu berlaku, pengaliran oksigen ke janin dapat dikurangkan. Selain itu, air ketuban yang keluar dalam kuantiti yang banyak juga boleh meningkatkan risiko kepada ibu hamil dan janin sehingga memerlukan pembedahan caesarean.

Faktor Risiko Rembesan Air Amniotik

Jika cecair amniotik keluar atau bocor hampir dengan masa bersalin atau apabila anda sudah cukup bulan, ini adalah perkara biasa.

Namun begitu, jika air ketuban banyak keluar sebelum waktu bersalin atau kandungan di bawah 37 minggu, dan tidak disertai sebarang tanda bersalin, maka wanita hamil perlu berwaspada dengannya.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko wanita hamil mengalami air ketuban mereka keluar terlalu awal (ketuban pecah pramatang):

 • Pernah menjalani pembedahan pada serviks.
 • Mengalami jangkitan seperti jangkitan saluran kencing.
 • Pendarahan faraj pada trimester kedua atau ketiga.
 • Mempunyai kecacatan pada rahim atau serviks.
 • Hamil anak kembar.
 • Bersalin pramatang dalam bersalin sebelumnya.

Selain daripada faktor-faktor di atas, wanita hamil boleh berisiko bocor air ketuban jika mereka mempunyai gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, mengambil minuman beralkohol, jarang bersenam, dan jarang mengambil makanan berkhasiat semasa hamil.

Tanda-tanda Pecah Kantung Amniotik

Kantung amniotik boleh pecah pada 39 minggu kehamilan, masa apabila badan bersedia untuk melahirkan anak. Beberapa tanda yang boleh muncul adalah kontraksi dan effacement dan dilatasi serviks. Berikut adalah ciri-ciri lain membran yang pecah, termasuk:

1. Sebilangan besar cecair keluar

Bergantung pada sama ada koyakan besar atau koyakan kecil, anda mungkin merasakan semburan air ketuban atau mungkin hanya titisan. Kantung yang pecah dapat dilihat kerana pengaliran cecair tidak dapat dikawal dan mengeluarkan 2-3 cawan cecair.

2. Jelas dan Tidak Berbau

Secara amnya, air ketuban tidak berbau walaupun sesetengah wanita mengesan bau aneh yang serupa dengan air mani atau klorin. Di samping itu, cecair amniotik biasanya jernih atau merah jambu dengan garis-garis darah.

Walaupun kedua-duanya tidak berbau, keputihan mempunyai ciri-ciri seperti melekit, pekat, dan kelihatan seperti lendir putih susu.

3. Tekanan muncul tanpa rasa sakit

Sesetengah wanita hamil mengesan tekanan apabila air mereka pecah. Sementara yang lain mendengar bunyi meletus diikuti dengan kebocoran. Kontraksi bersalin biasanya meningkat apabila ketuban pecah.

Di samping itu, kantung amniotik mungkin terasa seperti inkontinensia kencing keadaan yang biasa berlaku semasa trimester ketiga kehamilan.

Kantung ketuban bocor tetapi tidak mengalami kontraksi?

Kebanyakan wanita yang ketubannya pecah sebelum bersalin boleh merasakan kontraksi pertama dalam masa 12 jam selepas kebocoran awal. Sementara itu, wanita lain merasakan kontraksi selepas 24 jam.

Anda tidak perlu risau tentang rembesan menyebabkan cecair dalam kantung ketuban habis, kerana badan terus menghasilkannya sehingga bersalin.

Namun, bagi sesetengah wanita hamil, proses bersalin mengambil masa yang lebih lama. Untuk mengelakkan jangkitan melalui kantung amniotik yang pecah, kebanyakan doktor mendorong kelahiran dalam masa 24 jam selepas pecah, terutamanya jika anda hampir dengan tarikh lahir anda.

Bilakah Masa yang Sesuai untuk Berjumpa dengan Doktor?

Setelah anda mengetahui tanda-tanda air ketuban bocor seperti di atas, tanda-tanda penting lain yang perlu diberi perhatian dan mendapatkan rawatan segera daripada kakitangan perubatan ialah:

 • Cecair yang keluar berwarna hijau atau coklat.
 • Ketuban anda pecah pada 37 minggu kehamilan atau kurang, walaupun ini tidak mungkin berlaku.
 • Anda mengalami satu pecah cecair. Mungkin ketuban pecah, tetapi kepala janin turun dan menghentikan kebocoran. Ini boleh meningkatkan risiko jangkitan.

Satu lagi tanda yang jarang berlaku tetapi memerlukan perhatian perubatan segera ialah tali pusat prolaps, keadaan di mana tali pusat diletakkan di hadapan kepala bayi dalam serviks. Malah, tali pusat boleh masuk ke dalam faraj walaupun janin masih berada di belakangnya.

Sekarang, itulah pembahasan tentang ciri-ciri air ketuban bocor dan bahaya yang perlu anda ketahui. Jika air ketuban terlalu kerap bocor, anda perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Tags

Related Post

Leave a Comment