10 Telefon Gaming Terbaik Berharga RM600 (Jun 2023)

Donna

telefon-gaming-terbaik-berharga-rm600

Pada masa ini, memiliki telefon pintar yang boleh menyokong aktiviti game pada harga mampu milik bukan lagi impian. Biarpun diletakkan pada harga yang mesra poket bermula dari RM300 – RM600, spesifikasi peranti tersebut tidak bertindih. Malah, sebahagian daripada mereka hampir mengungguli telefon gaming dalam kelas unggul.

Memandangkan banyak pengeluar telefon pintar bekerja pada telefon gaming, ini pasti membuatkan anda keliru untuk mencari “pasangan” yang betul, bukan? Namun, jangan risau! Donna.com.my telah membuat senarai telefon gaming murah, tetapi kali ini ia lebih khusus untuk peranti yang berada dalam lingkungan RM600. Semak senarai berikut.

1. Infinix Note 30

Skrin IPS LCD 6.78-inci MediaTek Helio G99 chipset 8GB RAM 256GB Memori Dalaman 64 MP (lebar) 2 MP (depth) MP (AI) Bateri Li-Po 5000 mAh.

Ingin mempunyai telefon pintar yang bagus untuk bermain game, tetapi kekurangan wang? Infinix Note 30 boleh menjadi penyelesaian yang paling realistik. Anda lihat, dengan dana RM600 anda boleh mendapatkan TELEFON dengan prestasi yang meyakinkan. Selain itu, telefon pintar ini juga mempunyai pelbagai ciri yang menyokong keselesaan pengguna ketika bermain game.

Mengenai prestasi, jangan ragui keboletelefonercayaan MediaTek Helio G99 SoC yang digunakan oleh telefon pintar. SoC ini dipilih oleh beberapa pengeluar kerana ia mempunyai keupayaan yang baik. Kadar bingkai semasa game agak stabil dan tidak menyebabkan terlalu panas.

Bagaimanapun, anda boleh menjalankan game seperti Mobile Legends dan PUBG Mobile dengan tetapan grafik tinggi. Kapal Perang Moden dan Genshin Impact, yang diklasifikasikan sebagai game berat, masih berjalan dengan baik.

Apabila bermain game pada telefon pintar ini, anda tidak perlu risau tentang pergerakan tidak lancar atau tindak balas tidak responsif. Ini kerana skrin Infinix Note 30 IPS menyokong kadar penyegaran 120 Hz dan kadar pensampelan sentuhan 240 Hz yang agak tinggi dalam kelasnya.

Pengalaman game adalah lebih menyeronokkan kerana output bunyi daripada pembesar suara stereo adalah kuat, dan terdapat penderia giroskop fizikal yang berguna untuk pemain game FPS (First-person Shooter).

Seperkara lagi, bateri 5000 mAh pada telefon pintar ini agak tahan lama dan pengecasan tidak mengambil masa yang lama. Terdapat juga mod pintasan pengecasan yang biasanya hanya tersedia pada telefon gaming mewah.

Sebaliknya, keupayaan kamera Infinix Note 30 sebenarnya tidak buruk. Walau bagaimanapun, ia tidak dilengkapi dengan kamera ultrawide yang sebenarnya lebih berfungsi daripada kamera AI atau sensor kedalaman. Berminat nak cadangkan TELEFON ni?

2.Tecno POVA 4 Pro

Skrin AMOLED 6.66-inci MediaTek Helio G99 chipset 8GB RAM 128GB Memori Dalaman 256GB Kamera 50 MP (lebar) MP (depth) Li-Po 6000 mAh battery.

Pada Oktober 2022, Tecno melancarkan telefon pintar kelas gaming terbaiknya pada harga RM600. Telefon pintar itu ialah Tecno POVA 4 Pro, model tertinggi Tecno POVA 4 Series. Hanya dengan melihat penampilan, anda boleh melihat bahawa ini adalah TELEFON Tecno POVA 4 Pro dengan kualiti game yang agak tinggi.

Tecno POVA 4 Pro dilengkapi dengan cipset MediaTek Helio G99, cipset game pertengahan yang agak lasak. Dengan harga RM600, anda mendapat 8GB RAM dengan storan dalaman 128GB. Chipset ini menggunakan pemproses octa-core Cortex A76 dengan frekuensi puncak 2.2 GHz.

Untuk menyokong aktiviti game anda, Tecno POVA 4 Pro telah menyediakan ciri Phantom Engine 2.0 dan Game Space 2.0. Ciri ini didakwa mampu meningkatkan prestasi game anda untuk menjadikannya lebih lancar dan stabil.

Untuk ketahanan ia juga agak lasak, Tecno POVA 4 Pro dilengkapi dengan bateri besar 6000 mAh. Anda boleh bermain game lebih lama dan kekal stabil. Bukan itu sahaja, telefon pintar ini turut disokong dengan pengecasan pantas sehingga 45 W. Anda tidak perlu menunggu terlalu lama untuk dapat bermain game semula menggunakan Tecno POVA 4 Pro ini.

3. Realme narzo 50 5G

Skrin IPS LCD 6.6-inci MediaTek Dimensity 810 chipset 6GB RAM 128GB Memori Dalaman Kamera 48 MP (lebar) 2 MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh.

realme narzo 50 5G kini mempunyai harga mampu milik dalam lingkungan RM600. Semestinya telefon pintar ini semakin sesuai untuk anda yang memerlukan telefon pintar berprestasi mantap pada harga mampu milik. Selain itu, spesifikasi lain telefon pintar ini sangat menyokong untuk bermain game.

Jika dilihat pada bahagian dapur, telefon pintar ini dilengkapi dengan cipset MediaTek Dimensity 810 5G. Chipset ini sememangnya mempunyai prestasi game yang baik, terutamanya kerana ia mempunyai sokongan untuk GPU Mali G57. Hasilnya, game dengan kualiti grafik yang tinggi boleh dimainkan dengan lancar tanpa masalah yang ketara.

Bukan sahaja landasan dapur, yang membuatkan pengalaman bermain game di telefon pintar ini terasa mengujakan. Terdapat 6GB RAM dan sistem Android 12 yang menjadikan pengalaman game lebih optimum. Selain itu, terdapat bateri 5000 mAh dengan ciri pengecasan pantas 33W supaya telefon pintar boleh digunakan untuk bermain lebih lama.

Selain itu, telefon pintar ini sudah menggunakan skrin FHD + 6.5 inci yang menjadikan paparan game lebih luas dan terperinci. Malah, skrin ini sudah pun menyokong kadar segar semula 90 Hz dan kadar pensampelan sentuhan 180 Hz. Ciri ini menjadikan pergerakan animasi pada skrin lebih lancar dan tindak balas sentuhan skrin adalah baik.

2. Infinix Note 12 2023

Skrin AMOLED 6.7-inci MediaTek Helio G99 chipset 8GB RAM 128GB Memori Dalaman 256GB Kamera 50MP (lebar) 2MP (depth) MP (AI) Bateri Li-Po 5000mAh.

Untuk meningkatkan prestasi gameyang terhasil, telefon pintar mesti mempunyai kapasiti RAM yang besar. Apatah lagi, jika telefon pintar menawarkan storan dalaman sehingga 256 GB. Bajet yang mesti dibelanjakan pun masih dalam RM600 tau. Telefon pintar itu ialah Infinix Note 12 2023.

Masih rasa tidak cukup dengan hanya kapasiti storan yang besar? Infinix Note 12 2023 menggunakan cipset MediaTek Helio G99 yang sukar dalam kelasnya. Gabungan chipset dan storan menjadikan aktiviti game anda lebih lancar tanpa sebarang lag yang menjengkelkan.

Untuk ketahanan, telefon pintar ini masih menggunakan bateri standard, iaitu 5000 mAh. Namun, apa yang perlu difikirkan ialah pengecasan yang telah mencecah 33 W. Apatah lagi pengecas 33 W sudah ada di dalam kotak jualan.

Malangnya, kadar penyegaran yang dimiliki oleh telefon pintar ini tidak begitu tinggi, hanya 60 Hz. Ini mungkin dirasai apabila bermain game, terutamanya apabila bermain dalam tempoh yang lama. Prestasi yang muncul tidak akan selancar TELEFON dengan kadar penyegaran yang lebih tinggi.

5.POCO M4 Pro

Skrin AMOLED 6.43-inci MediaTek Helio G96 chipset 6GB RAM, 8GB Memori dalaman 128GB, 256GB Kamera 64 MP (lebar) 8 MP (ultrawide) 2 MP (makro) Bateri Li-Po 5000 mAh.

POCO M4 Pro dicipta bukan untuk menggantikan POCO M3 Pro 5G. Telefon pintar ini dikeluarkan sebagai alternatif kepada adik-beradiknya, tetapi dengan sambungan 5G. Ketiadaan jenis sambungan 5G ini sebenarnya menjadikan keupayaan permainannya lebih optimum.

Ini berkat kehadiran skrin AMOLED 6.43 inci yang sudah menyokong kadar penyegaran 90 Hz. Skrin juga mempunyai kadar pensampelan sentuh 180 Hz yang menjadikan tindak balas sentuhan agak segera. Selain itu, POCO M4 Pro juga mempunyai pembesar suara stereo.

Walau bagaimanapun, sebab utama telefon pintar ini pantas menjalankan game ialah SoC. Ya, POCO M4 Pro menggunakan MediaTek Helio G96 SoC yang lebih daripada mencukupi. Sama ada ambil varian 6/128 GB atau 8/256 GB, semuanya sedia untuk bermain game!

6. Redmi 10 5G

Skrin IPS LCD 6.58-inci MediaTek Dimensity 700 Chipset 4GB RAM, 6GB Memori Dalaman 128GB Kamera 50 MP (lebar) 2 MP (kedalaman) Li-Po 5000 mAh bateri.

Redmi adalah siri yang berada di bawah Redmi Note. Tetapi untuk Redmi 10 5G ini, keupayaannya tidak kalah dengan siri Redmi Note atau TELEFON yang lain. Di dalam, cipset game jarak pertengahan Dimensity 700 dipasang, yang mempunyai skor AnTuTu v9 dalam lingkungan RM300.

7. Realme 10

Skrin 6.4-inci Super AMOLED MediaTek Helio G99 chipset 4GB RAM, 8GB Memori Dalaman 128GB, 256GB Kamera 50 MP (lebar) 2 MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh.

Realme 10 Series ialah siri terbaru daripada realme dengan spesifikasi dan keupayaan yang berkuasa. Versi biasa Realme 10 tidak terkecuali. Malah, Realme 10 ini sesuai digunakan sebagai handphone gaming dengan harga RM600. Ini kerana prestasi dan sokongan lain agak menarik.

Untuk prestasi, Realme 10 bergantung pada cipset yang pantas dan cekap dalam kelasnya, iaitu MediaTek Helio G99. Dengan harga bermula dari hanya RM700, anda mendapat kapasiti RAM 4GB atau 8GB. Untuk storan dalaman, terdapat 128GB hingga 256GB. Dengan adunan yang betul, prestasi yang terhasil juga akan menjadi lebih optimum.

Untuk kemudahan bermain gaming, Realme 10 ini dilengkapi dengan panel Super AMOLED 6.4 inci. Panel ini mampu menghasilkan kualiti visual yang cukup baik, resolusinya telah mencapai Full HD Plus atau 1080 x 2400 piksel. Selain itu, terdapat kadar segar semula 90 Hz dengan kadar pensampelan sentuhan 360 Hz yang menjadikan pergerakan kelihatan lebih lancar.

Anda juga boleh menggunakan telefon pintar ini untuk masa yang agak lama. Ini disebabkan kapasiti bateri 5000 mAh dan sokongan daripada chipset yang digunakan. Telefon pintar ini juga menyediakan ciri pengecasan pantas sehingga 33 W. Tidak perlu menunggu lama untuk mengecas bateri sepenuhnya.

Berkaitan:

8.POCO M5s

Skrin Super AMOLED 6.43-inci MediaTek Helio G95 chipset 4GB RAM, 6GB Memori Dalaman 64GB, 128GB Kamera 64 MP (lebar) 8 MP (ultrawide) 2 MP (makro) 2 MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh.

POCO M5s ialah model tertinggi dalam siri ini selepas POCO M5 sebagai model biasa. Namun, berbanding POCO M5, POCO M5s lebih serupa dengan produk Xiaomi yang lain, iaitu Xiaomi Redmi Note 10s. Sebaliknya, POCO M5s ini sememangnya antara telefon pintar POCO yang sesuai untuk bermain game.

Apatah lagi dengan harga hanya RM600, anda boleh mendapatkan kapasiti RAM 6GB dengan storan dalaman 128GB. Kapasiti ini digabungkan dengan cipset Helio G95 untuk menghasilkan prestasi gaming yang berkebolehan. Ini kerana chipset itu sendiri sudah menggunakan pemproses octa-core Cortex A76 dengan kelajuan frekuensi sehingga 2.05 GHz.

Malangnya, kapasiti bateri adalah sesuatu yang mesti dipertimbangkan, kerana ia hanya mempunyai kapasiti standard 5000 mAh. Namun, ini dilindungi oleh pengecasan yang agak pantas iaitu 33 W.

Kadar penyegaran juga merupakan sesuatu yang perlu diberi perhatian. POCO M5s ini hanya mempunyai kadar penyegaran 60 Hz, bukan 90 atau 120 Hz. Bagaimanapun, POCO sekali lagi menutupnya dengan panel skrin yang digunakan iaitu Super AMOLED. Oleh itu, graf yang dipaparkan menjadi lebih jelas dan kelihatan nyata.

9. Realme 9

Skrin Super AMOLED 6.4-inci Qualcomm Snapdragon 680 chipset 6 GB RAM, 8 GB Memori dalaman 128 GB Kamera 108 MP (lebar) 8 MP (ultrawide) 2 MP (makro) Bateri Li-Po 5000 mAh.

Mungkin ada di antara anda beranggapan Realme 9 hanyalah telefon pintar dengan kelebihan fotografi. Ini adalah munasabah memandangkan Realme telah membenamkan kamera utama 108 MP dengan sensor Samsung. Walaupun anda memberi perhatian lebih kepadanya, spesifikasi telefon Android ini cukup bagus untuk digunakan untuk bermain gaming.

realme memasang skrin panel AMOLED 6.4 inci dengan resolusi Full HD +. Sudah tentu, skrin ini boleh memaparkan foto dan video yang tajam dan terperinci. Untuk menambah keseronokan bermain gaming dan penggunaan harian, skrin juga menyokong kadar penyegaran 90 Hz.

Bagi menyokong gaming terkini yang memerlukan prestasi, cipset Snapdragon 680 turut dipasang. Pemproses ini mampu memberikan prestasi yang boleh dipercayai untuk kegunaan harian dan bermain gaming dengan sokongan RAM yang besar.

Sokongan untuk 6GB RAM dan GPU Adreno 610 menjadikan kadar bingkai lebih stabil. Anda boleh bermain gaming dengan tetapan grafik tinggi tanpa sebarang masalah. Malangnya, apabila digunakan untuk bermain lebih lama, badan belakang telefon pintar ini terasa hangat.

Gabungan skrin AMOLED dan set cip cekap kuasa menjadikan bateri 5000 mAh yang digunakan tahan lebih lama. Selain itu, terdapat ciri pengecasan pantas 33W yang menjadikan bateri dicas dengan cepat. Anda juga tidak perlu menunggu lama untuk meneruskan perlawanan seterusnya.

10.vivo T1 5G

Skrin LCD IPS 6.58-inci MediaTek Dimensity 810 Chipset 4GB RAM, 8GB Memori Dalaman 128GB, 256GB Kamera 50 MP (lebar) 2 MP (makro) 2 MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh.

vivo biasanya cuba bersaing dengan OPPO dari segi kecantikan kamera. Namun, kali ini Vivo T1 5G menawarkan sesuatu yang lain kerana ia mempunyai prestasi tinggi dalam kelas mampu milik. Malah Vivo T1 5G kini menjadi saingan kepada Infinix, Realme dan Xiaomi dari segi nisbah harga kepada prestasi.

Dilengkapi dengan Dimensity 810, ini merupakan pilihan telefon pintar dengan salah satu persembahan paling popular pada harga RM600. Selain menawarkan fabrikasi 6 nm yang menjimatkan kuasa, prestasi pantasnya malah boleh mendapat RM600 dalam AnTuTu v9.

Tidak mustahil bahawa Vivo T1 5G adalah mesin yang cukup kuat untuk mengendalikan Genshin Impact pada tetapan Medium. Kadar bingkai yang dipersembahkan juga pastinya agak lancar dan tidak pecah.

Kerana ia bertujuan untuk gaming, jelas bahawa Vivo T1 5G tidak melupakan aspek skrin. Panel LCD IPSnya boleh memberikan kadar segar semula 120 Hz dalam gaming tertentu, dan juga semasa menavigasi antara muka.

Terdapat juga sistem penyejukan Penyejukan Cecair yang menarik, mampu menurunkan suhu teras sehingga 10 darjah Celsius untuk pengalaman gaming yang lebih lancar dan tahan lama. Terdapat juga ciri gaming seperti Multi Turbo 5.5 dan Ultra Game Mode 2.0 supaya aktiviti bermain boleh menjadi lebih lancar dan tidak terganggu.

Selain menawarkan rangkaian 5G dengan kelajuan internet 7 kali ganda daripada 4G, Vivo T1 5G juga menawarkan sambungan NFC Pelbagai fungsi. Bukan sahaja anda boleh menyemak dan mengisi baki eMoney, NFC ini juga boleh memindahkan fungsi kad akses ke telefon pintar anda. Kelemahan telefon pintar ini ialah ketiadaan ciri kamera ultrawide.

Itu jajaran TELEFON gaming dengan harga RM600. Sebenarnya terdapat banyak telefon gaming lain, tetapi Caris Signal mengesyorkan telefon di atas untuk menemani anda semasa bermain gaming kerana ia mempunyai prestasi tinggi. Jadi, pilihan mana yang anda mahu?

Jika dibandingkan, prestasi SoC adalah setanding dengan Helio G99. Bezanya, Dimensity 700 dilengkapi dengan keupayaan 5G. Redmi 10 5G juga unggul dari segi storan, menggunakan jenis UFS 2.2 yang menawarkan kelajuan pemuatan pantas.

Telefon pintar September 2022 ini juga mempunyai beberapa kelebihan lain, contohnya pada bahagian tepi bateri yang boleh bertahan sehari penuh, skrin yang menggunakan Gorilla Glass 3 dan kadar penyegaran 90 Hz, hingga penggunaan sensor cap jari. di sebelah.

Melihat pada halaman spesifikasi GSM Arena, Redmi 10 5G sudah pun menyokong semua jalur 5G di Malaysia iaitu n1, n3, dan juga n40. Telefon pintar ini juga disertakan dengan port inframerah yang boleh digunakan untuk menukar saluran TV dan suhu AC.

Tags

Related Post

Leave a Comment