10 Pengesyoran Telefon Pintar Harga RM300 Terbaik (Jun 2023)

Donna

Ingin memiliki telefon pintar dengan harga murah dalam RM300 – RM 450? Amat sesuai jika anda melawat artikel ini kerana kali ini donna akan meninjau 10 telefon pintar terbaik dengan harga RM300 yang mampu milik tahun ini.

Walaupun harganya murah, sepuluh telefon ini tidak boleh dikatakan sebagai telefon murah. Sebabnya, pelbagai telefon pintar ini didatangkan dengan spesifikasi yang boleh dikatakan cukup mampu untuk keperluan kegunaan harian. Ingin tahu? Ayuh, lihat sahaja ulasannya

1. itel S23

Skrin LCD IPS 6.6 inci Chipset UNISOC Tiger T606 4 GB RAM, 8 GB Memori Dalaman 128 GB Kamera 50 MP (lebar) 0.3 MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh

Telefon dalam RM300 sukar diimbangi dalam banyak aspek. Jika prestasinya layak, ada aspek lain yang dikurangkan. itel S23 adalah cara yang sama. Walau bagaimanapun, majoriti orang akan berpuas hati dengan apa yang ditawarkan oleh Telefon dengan tag kurang daripada RM600.

itel S23 bukan sahaja menawarkan prestasi licin dan konfigurasi memori yang besar. Ia juga mampu mempersembahkan reka bentuk badan rata yang bagus, penyambung USB C moden, dan ciri tersendiri seperti denyar pada kamera hadapan. Untuk kegunaan harian dan bermain permainan, ia tidak menjadi masalah untuk Itel S23.

Tangkapan kamera hadapan dan belakang masih boleh dinikmati. Beberapa nota untuk Itel S23 ialah pengecasan bateri mengambil masa yang lama, kemas kini perisian tidak jelas, dan tiada ciri untuk melaraskan kecerahan skrin secara automatik.

Sebaliknya, jenama Itel tidak begitu terkenal di Malaysia. Sesetengah daripada anda mungkin meraguinya. Walau bagaimanapun, jika anda tahu bahawa jenama ini berada di bawah payung yang sama seperti Infinix dan Tecno, anda tidak perlu mempersoalkan kualitinya lagi.

2. Tecno Spark Go 2023

Skrin IPS LCD 6.56-inci MediaTek Helio A22 chipset 3GB RAM, 4GB Memori Dalaman 32GB, 64GB Kamera 13 MP (lebar) 0.3 MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh.

Telefon pintar ini mempunyai rekaan badan belakang yang cukup menarik dalam kelas harga RM300. Sebabnya, ia mempersembahkan sensor cap jari di bahagian belakang yang disamarkan oleh pulau kamera.

Tecno Spark Go 2023 turut hadir dengan ciri menarik lain, seperti Bluetooth 5.0 moden, penggunaan port USB Type-C 2.0 dan bukannya microUSB, sehingga kapasiti bateri jumbo 5,000 mAh. Jadi, peranti boleh menyambung ke TWS dengan kependaman minimum, mudah dicas dan mempunyai hayat bateri untuk sehari penuh.

Anda yang suka menonton aktiviti juga akan menghargai skrin lebar. Berbekalkan LCD IPS 6.56 inci dengan resolusi HD +, kandungan tontonan akan terasa mengasyikkan.

Selain itu, anda tidak boleh menggunakan telefon pintar ini untuk aktiviti yang berat. Anda lihat, landasan telefon hanya bergantung pada Helio A22 yang mempunyai prestasi yang baik. Terdapat juga konfigurasi kamera 13 MP + QVGA di bahagian belakang. Walaupun tidak dapat menghasilkan gambar terbaik, cukup sekadar mengambil gambar dokumen atau merakam momen berharga.

3. Infinix Hot 20i

Skrin IPS LCD 6.6-inci MediaTek Helio G25 chipset 4GB RAM 64GB Memori Dalaman 128GB Kamera 13 MP (lebar) MP (AI) MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh.

Spesifikasi dan ciri Infinix Hot 20i setanding dengan harga RM300 yang ditawarkannya. Menggunakan landasan Helio G25, anda mesti bersedia untuk mengalami prestasi yang tidak memuaskan apabila bermain permainan.

Namun, nasib baik telefon pintar itu terpedaya dengan sistem operasi Android 12 Go Edition supaya navigasi terus berjalan lancar. Peranti ini dipasangkan dengan 4GB RAM yang boleh dikembangkan menggunakan Extended RAM sehingga 3GB. Terdapat dua pilihan storan dalaman untuk dipilih iaitu 64GB dan 128GB. Jika ia tidak mencukupi, anda boleh mengembangkannya menggunakan mikroSD dalam slot khas.

Sebagai telefon pintar yang ditujukan untuk keperluan asas, Infinix Hot 20i mempunyai skrin yang cukup baik untuk menyokong kehidupan seharian. Skrin dengan kadar segar semula 60 Hz pada telefon bimbit ini mempunyai saiz 6.6 inci 720p pada panel LCD IPS. Kerana ia boleh mencapai tahap kecerahan sehingga 500 nits, anda masih boleh membaca kandungan teks pada skrin walaupun di bawah terik matahari.

Kemudahan yang dibawa oleh telefon ini juga agak pelbagai, disertakan dengan penderia cap jari di bahagian belakang supaya anda boleh membuka kunci skrin secara praktikal. Terdapat juga protokol Wi-Fi dwijalur 5 GHz, Bluetooth 5.0 dan radio FM.

Apabila anda melancong ke lokasi dengan alur keluar kuasa yang minimum, bateri Infinix Hot 20i sememangnya tidak akan mengecewakan kerana ia boleh bertahan sehingga sehari penuh. Malah, telefon bimbit boleh digunakan sebagai bank kuasa untuk mengecas bateri telefon bimbit lain melalui ciri pengecasan terbalik 5 W. Anda boleh menemui telefon bimbit ini pada harga RM300 -RM450 di pasaran.

4. Samsung Galaxy A04e

Skrin LCD PLS 6.5-inci MediaTek Helio P35 chipset 3GB RAM 32GB Memori Dalaman Kamera 13 MP (lebar) 2 MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh.

Berita baik untuk anda yang menggemari telefon pintar Samsung, kerana Samsung masih mempunyai telefon bimbit Android yang murah iaitu Samsung Galaxy A04e. Telefon ini dikatakan mempunyai sektor kamera yang bagus dan hayat bateri yang panjang. Ini bersesuaian dengan keperluan semasa pasaran domestik.

Dari segi reka bentuk, Galaxy A04e kelihatan licin dan tidak murah, berbekalkan badan yang diperbuat daripada polikarbonat. Badan ini didakwa tidak licin di tangan dan tidak mudah kotor.

Melihat pada skrin, Telefon RM300 ini menggunakan panel LCD IPS HD+ 6.5 inci. Skrin ini sangat selesa apabila digunakan untuk menstrim video untuk bermain permainan. Jangan lupa bateri 500 mAh untuk memaksimumkan multimedia anda sepanjang hari.

Perkara yang paling menarik, telefon bimbit ini mempunyai sokongan kemas kini lama. Perkara yang menarik untuk telefon pintar dalam kelas harga RM300.

Meneruskan ke sektor kamera, Samsung memasang kamera utama 48 MP dan kamera kedalaman 2 MP. Semestinya gambar dan video yang ditawarkan sangat bagus dan tajam. Prestasinya juga cukup baik untuk kegunaan harian, dipersenjatai dengan cipset Unisoc T606 dengan 3GB RAM dan 32GB memori. Malangnya, tiada ciri pengecasan pantas pada telefon pintar ini.

5. Infinix Smart 6 Plus

Skrin IPS LCD 6.82-inci MediaTek Helio G25 chipset 3GB RAM 64GB Memori Dalaman Kamera 8 MP (lebar) 0.3 MP (kedalaman) Bateri Li-Po 5000 mAh.

Infinix Smart 6 Plus hadir dengan skrin bersaiz 6.82 inci menggunakan panel LCD IPS. Skrin ini telah mencapai resolusi 720 x 1600 piksel dengan kadar segar semula 60 Hz.

Selain itu, penampilan di bahagian hadapan menjadikannya seperti telefon kelas pertengahan atas. Sebabnya, bezel yang menutup telefon pintar ini kelihatan sangat nipis, malah nisbah badan dengan skrin mencecah 91 peratus.

Untuk ketahanan, Infinix Smart 6 Plus hadir dengan kapasiti bateri 5000 mAh. Walaupun ia kelihatan biasa, telefon bimbit ini mempunyai rintangan kuasa yang cukup baik. Ini tidak boleh dipisahkan daripada chipset yang digunakan iaitu MediaTek Helio G25. Kemudian terdapat ciri pengecasan pantas 10 W yang membantu mengecasnya.

Dengan harga hanya RM300, anda boleh mendapatkan telefon pintar berkapasiti 3GB RAM dan storan dalaman 64GB ini. Menariknya, anda masih boleh mengembangkan kapasiti ini menggunakan slot microSD yang telah disediakan.

6. Realme C30

Skrin IPS LCD 6.5 inci UNISOC Tiger T612 Chipset 2 GB RAM, 4 GB Memori Dalaman 32 GB, 64 GB Kamera 8 MP (lebar) Li-Po 5000 mAh bateri.

realme C30 ialah telefon pintar yang menawarkan gabungan perkakasan dan perisian yang betul pada harga yang berpatutan. Telefon pintar ini malah merupakan salah satu daripada telefon pintar RM300 terbaik, yang reka bentuknya sedap mata memandang, selesa digunakan, dengan prestasi yang seimbang.

Pada skrin, telefon realme ini membawakan spesifikasi yang tidak jauh berbeza dengan 1 juta telefon lain. Walaupun begitu, ketepuan warna yang dipaparkan pada skrin agak baik. Walaupun untuk bermain permainan, skrin ini agak responsif.

Menariknya, Realme menawarkan mod “penambahbaikan paparan video” untuk menjadikan warna lebih cerah daripada beberapa aplikasi seperti Youtube dan foto Google.

Melihat kepada sektor kamera, telefon realme C30 ini sememangnya ringkas, hanya bergantung pada kamera belakang 8 MP dengan AI dan kamera hadapan 5 MP. Walaupun ia kelihatan minimalis, hasil foto dan video agak bagus pada RM300 telepon realme yang lain.

Apa yang sedikit mengecewakan, telefon bimbit ini hanya dilengkapi dengan 2 GB RAM untuk Unisoc Tiger T612 SoC. walaupun begitu, prestasi masih layak untuk harga RM300.

7. Realme Narzo 50i Prime

Skrin IPS LCD 6.5 inci UNISOC Tiger T612 Chipset 3 GB RAM, 4 GB Memori Dalaman 32 GB, 64 GB Kamera 8 MP (lebar) Li-Po 5000 mAh bateri.

Jika anda sedang mencari telefon pintar dengan hayat bateri yang baik, Narzo 50i Prime patut dipertimbangkan. Anda akan rasa ketahanannya apabila digunakan sepanjang hari. Dengan harga RM300, telefon pintar ini sudah menawarkan bateri 5000 mAh yang menampilkan Mod Penjimatan Ultra dan pengecasan pantas 10 W.

Dengan keupayaan skrinnya yang menarik, anda pasti akan berasa seperti di rumah sendiri bermain alam HP Narzo 50i Prime ini. Mempunyai saiz 6.5 inci, skrin HP ini mempunyai tahap kecerahan skrin sehingga 400 nits. Anda masih boleh membaca atau melihat tulisan pada skrin walaupun anda membawanya ke luar bilik sekali.

Satu lagi perkara yang menarik terletak pada badan telefon. Kerana anda ditawarkan penggunaan jangka panjang, telefon bimbit ini mempunyai reka bentuk badan yang selesa apabila dipegang. Ketebalannya mencecah 8.5 mm dengan berat 182 g yang menjadikannya kelihatan tegap dan sesuai untuk dipegang.

8. Luna G9

Skrin LCD IPS 6.39-inci UNISOC SC9863A Cipset 4GB RAM 32GB Memori Dalaman 13 MP Kamera (AI) Li-Po 4500 mAh bateri.

Ini adalah telefon tempatan dengan harga terbaik RM300, yang mempunyai reka bentuk yang cukup menyerlah di pasaran Indonesia. Luna G9 membawakan reka bentuk yang lebih mewah dalam kelas harga yang sama berbanding telefon pintar lain. Ini dapat dilihat daripada rekaan kamera hadapan dengan model punch hole dengan resolusi 5 MP.

Sokongan untuk RAM dengan kapasiti 4 GB diklasifikasikan sebagai salah satu yang terbesar dalam segmen telefon pintar RM300. Malangnya, kamera belakang dilengkapi dengan kamera tambahan yang fungsi dan resolusinya tidak begitu jelas.

Dari segi enjin, telefon Android yang murah ini dilengkapi dengan cipset Unisoc SC9863A dengan GPU IMG 8322. Spesifikasi ini menjadikan Luna G9 pilihan yang munasabah untuk bermain permainan berat seperti COD Mobile. Kelemahannya ialah telefon bimbit ini tidak dilengkapi dengan sensor gyro sehingga pengalaman bermain kurang optimum.

9.ZTE Blade A52

Skrin LCD IPS 6.52-inci UNISOC SC9863A Cipset 4GB RAM 64GB Memori Dalaman 13 MP (lebar) 2 MP (makro) 2 MP (kedalaman) Bateri Li-Ion 5000 mAh.

ZTE Blade A52 datang pada harga yang agak berpatutan. Malah, tanda harganya hanya sekitar RM300. Walaupun begitu, telefon pintar ini mempunyai keupayaan yang cukup menarik. Bermula dari skrin, telefon pintar ini dilengkapi dengan skrin bersaiz 6.52 inci menggunakan panel LCD IPS. Sementara itu, resolusi telah mencapai 720 x 1600 piksel.

Dengan saiz skrin ini, telefon bimbit ini sangat sesuai di tangan anda, walaupun anda memasukkannya ke dalam poket anda. Untuk dimensinya sendiri, ZTE Blade A52 mempunyai dimensi 168 x 77.5 x 9.4 mm dan berat 214 g.

Satu lagi perkara menarik yang ada pada telefon bimbit ini ialah baterinya. ZTE Blade A52 dilengkapi dengan bateri 5000 mAh dengan sokongan pengecasan pantas 10 W. Kapasiti bateri ini boleh menemani aktiviti anda sepanjang hari.

10. OPPO A16e

Skrin IPS LCD 6.52-inci MediaTek Helio P22 chipset 3GB RAM 32GB Memori Dalaman Kamera 13 MP (lebar) 4230 mAh Bateri Li-Po.

Salah satu HP termurah yang dimiliki oleh OPPO ialah OPPO A16e. Telefon bimbit ini berharga hanya RM300, atau lebih tepatnya RM310 untuk varian RAM 3 GB dan dalaman 32 GB.

OPPO A16e mempersembahkan reka bentuk badan yang menarik dan tidak murah. Ini juga titik jualan telefon ini. Bukan sahaja kelihatan, OPPO A16e mempersembahkan skrin lebar bersaiz 6.52 inci menggunakan panel LCD IPS.

Resolusi skrin yang berjaya dicapai ialah HD+ atau 720 x 1600 piksel. Resolusi yang dimiliki oleh telefon bimbit ini masih boleh dikatakan berpatutan memandangkan harganya masih mampu milik. Boleh jadi pemilihan resolusi ini adalah supaya HP dapat menjimatkan lebih kuasa memandangkan skrin yang digunakan agak lebar.

Sementara itu, di bahagian dapur, HP menggunakan cipset MediaTek Helio P22. Walaupun ia mempunyai prestasi yang kurang pantas, cipset ini digabungkan dengan 3GB atau 4GB RAM yang menjadikan telefon bimbit masih selesa untuk memenuhi aktiviti harian. Selain itu, terdapat storan dalaman 32GB dan 64GB dengan slot microSD terbenam.

Itulah senarai HP terbaik dalam julat RM300 versi Donna. Memang telefon pada harga murah ini tidak dapat menandingi kecanggihan telefon pintar dengan spesifikasi yang tinggi, tetapi sepuluh telefon ini boleh dikatakan cukup mampu untuk sebuah telefon pintar.

Tags

Related Post

Leave a Comment