Elon Musk Mengadakan Lelongan Barang-Barang Twitter Setelah Perubahan Nama Menjadi X

Donna

Elon Musk, si jenius pengusaha dan juga CEO Tesla dan SpaceX, baru-baru ini mengadakan lelongan barang-barang dari pejabat pusat Twitter selepas Twitter mengubah identitinya menjadi X. Lelongan ini diurus oleh Heritage Global Partners dan terdapat sebanyak 584 barang yang ditawarkan.

Barang-barang yang dilelong termasuk perabotan pejabat seperti meja, kerusi, dan peti sejuk, serta barang-barang unik seperti sofa berbentuk sangkar burung dan lukisan foto yang pernah menjadi viral. Tambahan pula, terdapat peranti DJ dan beberapa alat muzik seperti gitar, papan kekunci, dan dram. Jangan risau, terdapat juga beberapa patung yang menggambarkan simbol ‘@’ dan ‘#’ serta logo burung biru Twitter yang sudah tidak digunakan lagi.

Salah satu barangan menarik yang dilelong adalah logo Twitter yang masih terpasang di pejabat pusat mereka di San Francisco, Amerika Syarikat. Pembeli yang berminat perlu bertanggungjawab untuk menyewa syarikat yang mempunyai lesen dan kebenaran yang sewajarnya untuk menanggalkan logo tersebut.

Selain itu, Elon Musk juga melelong dua lukisan yang menggambarkan foto yang pernah menjadi viral di Twitter. Lukisan pertama adalah foto selfie Ellen DeGeneres bersama beberapa bintang Hollywood di Academy Awards 2014. Lukisan kedua menggambarkan foto mantan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, semasa merayakan kemenangannya dalam pilihan raya presiden pada tahun 2012.

Lelongan ini akan dibuka pada 12 September dan ditutup dua hari selepasnya. Harga bermula untuk barangan yang dilelong adalah USD 25 atau sekitar RM 380.

Selepas membeli Twitter pada bulan Oktober lalu, Elon Musk terus mengambil langkah-langkah penjimatan dengan melelong aset syarikat dan mem-PHK sebahagian besar pekerja. Tambahan pula, beliau juga mengganti nama dan logo Twitter menjadi X, sebagai tanda peralihan Twitter dari aplikasi media sosial kepada ‘everything app’.

Jadi, kepada anda yang berminat memiliki barangan unik dari pejabat pusat Twitter atau malah logo Twitter yang masih terpasang, inilah peluang anda untuk mengambil bahagian dalam lelongan ini. Siapa tahu anda boleh mendapatkan barangan yang unik dan jarang dari seorang Elon Musk.

Related Post

Leave a Comment