10 telefon OPPO terbaik di bawah RM600

Donna

telefon OPPO terbaik di bawah RM600

Jika anda ingin menyebut jenama telefon pintar yang mempunyai kesedaran popular, maka OPPO mungkin salah satu daripadanya. Ini dapat dilihat daripada ramai orang yang sering mencari telefon pintar OPPO, kedua-dua telefon pintar OPPO terbaik dan telefon bimbit OPPO bawah RM600.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai dana yang mencukupi untuk membeli telefon bimbit OPPO dalam julat harga tersebut. Sebahagian daripada mereka memerlukan telefon OPPO pada harga yang lebih rendah.

Disebabkan itu, DONNA menyusun senarai cadangan untuk telefon OPPO terbaik di bawah RM600, yang boleh dilihat dalam jadual di bawah. Butiran tambah dan tolak untuk setiap telefon itu sendiri boleh dilihat selepas jadual.

1. OPPO A17

Skrin IPS LCD 6.56-inci MediaTek Helio G35 chipset 4GB RAM 64GB Memori Dalaman 50 MP (lebar) 2 MP (depth) camera 5000 mAh Li-Po battery.

Sebagai pengganti OPPO A16, OPPO A17 hadir dengan reka bentuk yang lebih bergaya tetapi masih ringkas. Di bahagian belakang, telefon bimbit ini direka dengan teknik pemprosesan komposit yang menjadikannya kelihatan seperti kulit tulen. Walaupun disentuh, tekstur yang dirasai benar-benar berkualiti.

Selain daripada mengalami peningkatan dalam sektor penampilan, OPPO A17 dilengkapi dengan konfigurasi kamera yang berkebolehan. Kamera utama di bahagian belakang mempunyai resolusi 50 MP (f/1.8) menggunakan kamera AI dan PDAF. Kamera ini mempunyai beberapa ciri pengimejan yang menarik, contohnya 360 ​​degree Fill Light, Portrait Retouching, HDR, dan sebagainya. Ia kemudiannya dilengkapi dengan kamera penderia kedalaman 2 MP (f/2.4).

Selepas mengetahui beberapa kelebihan, anda tidak perlu risau tentang harga. Sebabnya, OPPO A17 ini harganya cuma RM600. Untuk varian 4GB RAM dan dalaman 64GB, telefon pintar ini berharga sekitar RM600.

2. OPPO A17k

Skrin IPS LCD 6.56-inci MediaTek Helio G35 chipset 3GB RAM 64GB Memori Dalaman Kamera 8 MP (lebar) 5000 mAh bateri Li-Po.

Ia sentiasa menarik untuk melihat telefon pintar yang mempunyai reka bentuk yang menarik tetapi dijual dalam kelas harga yang berpatutan. Itu juga yang cuba ditunjukkan oleh OPPO A17k iaitu telefon pintar menarik yang ditawarkan oleh OPPO dalam kelas harga RM300. Menarik, kerana telefon pintar ini menawarkan rekaan yang keren menerusi varian emas dan biru.

Ini menjadikan OPPO A17k mempunyai nilai lebih daripada telefon bimbit OPPO lain dalam kelas harga yang sama. Jelas sekali ini menjadikan OPPO A17k sesuai untuk anda yang memerlukan reka bentuk telefon yang sejuk tetapi mampu milik.

Walaupun reka bentuknya keren, sudah tentu ada beberapa perkara yang perlu dikompromi. Contohnya ialah penggunaan cip Helio G35 yang pastinya tidak sesuai untuk bermain game.

Skrin dengan takuk sekolah lama juga sudah tentu merupakan kelemahan. Tetapi sektor ini masih boleh difahami. Apa yang boleh dipertimbangkan ialah tolak ansur terhadap 3GB RAM yang ditawarkan oleh telefon bimbit ini memandangkan pada harga RM450 terdapat telefon pintar jenama lain yang sudah menawarkan 4GB RAM.

3.OPPO A54 4/64

Skrin IPS LCD 6.51-inci MediaTek Helio P35 chipset 4GB RAM, 6GB Internal Memory 64GB, 128GB Camera 13 MP (lebar) 2 MP (makro) 2 MP (depth) 5000 mAh Li-Po battery.

OPPO A54 dengan varian 4GB RAM dan storan 64GB kini telah turun harga, daripada RM600 di pasaran. Telefon ini sesuai untuk pengguna yang sering melancong, kerana ia disertakan dengan kualiti binaan optimum dan IPX4.

Selain mempunyai butang fizikal yang telah diuji beribu kali, telefon pintar ini juga tidak mudah rosak walaupun terkena air hujan dari semua arah. Telefon pintar ini juga mempunyai sisi ergonomik yang baik, membawa reka bentuk badan 3D melengkung untuk meningkatkan pengalaman cengkaman untuk menjadikannya lebih selesa.

Manakala di sisi skrin, perhatian diberikan secara cukup matang, membawakan rekaan kamera hadapan punch hole supaya skrin kelihatan lebih luas tanpa sebarang elemen visual yang mengganggu.

Bagi mereka yang mahukan telefon pintar dengan reka bentuk badan yang menarik dan kalis air serta tidak berhasrat untuk melakukan permainan berat, OPPO A54 boleh menjadi pertimbangan yang wajar.

4. OPPO A16k

Skrin IPS LCD 6.52-inci MediaTek Helio G35 chipset 4GB RAM 32GB, 64GB Memori Dalaman Kamera 13 MP (lebar) 4230 mAh Bateri Li-Po.

Harga OPPO A16k telah jatuh di bawah RM600. Jadi apa perkara menarik yang ada padanya? Pertama, reka bentuknya cukup keren untuk anda menonjolkan diri di khalayak ramai. Yang kedua ialah ingatan yang lapang. Untuk harga di bawah RM600, anda akan mendapati sukar untuk mencari telefon pintar lain yang mempunyai konfigurasi memori 4/64 GB.

Kapasiti memori ini malah boleh dikembangkan menggunakan slot microSD khas sehingga 256 GB. Ketiga, tangkapan kamera cukup baik untuk melengkapkan album maya dalam akaun Instagram anda. Keempat, ketahanan

Bateri telefon ni okay. Dalam ujian yang dijalankan oleh pasukan dalaman OPPO, telefon pintar ini boleh bertahan sehingga 14 jam apabila digunakan untuk menstrim video.

Satu lagi perkara menarik yang ada pada HP ini ialah pensijilan IPX4. Pensijilan ini menjadikan telefon bimbit ini tahan terhadap percikan air. Agak menarik bukan?

5.OPPO A53

Skrin LCD IPS 6.5-inci Qualcomm Snapdragon 460 chipset 4GB RAM, 6GB Internal memory 64GB, 128GB Camera 13 MP (lebar) 2 MP (ultrawide) 2 MP (depth) 5000 mAh Li-Po battery.

OPPO A53 merupakan salah satu telefon bimbit OPPO yang mempunyai paparan yang menarik pada skrin. Sebabnya, telefon pintar ini tidak lagi menggunakan takuk untuk menyimpan kamera hadapan, sebaliknya menggunakan rekaan punch hole. Malah, lubang tebuk diletakkan di sebelah kanan supaya skrin telefon kelihatan lebih luas. Tambahan pula saiz bezelnya agak nipis di kedua-dua belah.

Bukan sahaja penampilan luar, skrin OPPO A53 juga mempunyai keupayaan yang baik. Walaupun masih menggunakan panel LCD IPS, skrinnya dilengkapi dengan teknologi Neo-Display 90 Hz. Teknologi ini mampu memberikan lebih keselesaan kepada pengguna tentang visual yang dipaparkan.

OPPO A53 ini mempunyai harga yang agak berpatutan, anda boleh mendapatkannya dengan hanya RM600 untuk varian 4GB RAM dan dalaman 128GB. Sebagai tambahan kepada kapasiti leganya, storan dalaman ini sudah menggunakan teknologi UFS 2.1. Malah, anda masih boleh mengembangkannya menggunakan microSD sehingga 256 GB.

Kapasiti luas ini digabungkan dengan cipset daripada Qualcomm iaitu Snapdragon 460. Untuk makluman, OPPO A53 ini merupakan telefon pintar pertama di Malayasia yang menggunakan chipset ini.

6. OPPO A15s

Skrin IPS LCD 6.52-inci MediaTek Helio P35 chipset 4GB RAM 64GB Memori Dalaman 13 MP (lebar) 2 MP (makro) 2 MP (depth) 4230 mAh Li-Po battery.

Majoriti pengguna telefon pintar masa kini lebih suka skrin lebar. Walau bagaimanapun, mereka juga menyukai telefon dengan badan yang ringan dan nipis. Jika anda sedang mencari telefon pintar dengan aksara ini, maka OPPO A15s ini adalah pilihan yang bagus.

Kerana OPPO A15s agak nipis dengan ketebalan hanya 7.9 mm. Beratnya juga ringan iaitu 177 gram. Memegang telefon pintar ini jelas selesa kerana dimensinya yang nipis dan ringan. Satu lagi kelebihan telefon ini ialah memori yang cukup mampu iaitu 4GB RAM ditambah 64GB storan.

Jika storan kurang, anda boleh mengembangkannya sehingga 256 GB melalui slot microSD khusus. Landasan OPPO A15s dikuasakan oleh MediaTek Helio P35 SoC. Telefon bimbit ini juga sesuai untuk pengguna kasual dengan gaya penggunaan yang munasabah.

7. OPPO A16e

Skrin LCD IPS 6.52-inci MediaTek Helio P22 chipset 3GB RAM 32GB Memori Dalaman Kamera 13 MP (lebar) 4230 mAh bateri Li-Po.

Jika anda bekerja sebagai pemandu teksi motosikal atau kurier dalam talian, anda pasti memerlukan telefon pintar yang boleh menahan pelbagai jenis cuaca. OPPO A16e juga merupakan pilihan yang menjimatkan yang patut dipertimbangkan oleh anda. Ini kerana HP yang dikeluarkan pada harga RM600 ini mempunyai pensijilan IPX4.

Ini bermakna telefon pintar ini boleh menahan percikan dari pelbagai sisi, termasuk percikan hujan. Selain tahan terhadap percikan air, OPPO A16e mempunyai bateri yang tahan lama walaupun kapasitinya tidak luar biasa. Itu kerana pengurusan kuasa perisian antara muka ColorOS OPPO adalah yang terbaik.

Satu lagi perkara yang menarik tentang telefon pintar dengan SoC MediaTek Helio P22 ini ialah reka bentuknya. Penampilan telefon bimbit ini adalah minimalis, sesuai untuk anda yang mempunyai personaliti yang tenang. Selain itu, ketebalan OPPO A16e hanya 7.9 mm dan beratnya hanya 175 gram. Pengalaman memegangnya juga bagus.

8. OPPO A16

Skrin IPS LCD 6.52-inci MediaTek Helio G35 chipset 3GB, 4GB RAM 32GB, 64GB Internal Memory 13 MP (lebar) 2 MP (makro) 2 MP (depth) 5000 mAh Li-Po battery.

Mempunyai telefon OPPO dalam segmen harga mampu milik tidak bermakna anda perlu melupakan bahagian reka bentuk. Ini ialah OPPO A16 yang dipersembahkan ke pasaran pada Julai 2021, menunjukkan bahagian reka bentuk yang menakjubkan yang telah menjadi tanda dagangan OPPO selama bertahun-tahun.

Gaya badan belakang yang berkilat menjadikannya kelihatan mahal dengan lampu berkilauan menari apabila dilihat dari sudut berbeza.

Apatah lagi, pengesan cap jari HP ini terletak di bahagian tepi supaya ia menambahkan lagi kualiti estetika keseluruhan badan. Telefon bimbit ini turut mempersembahkan paparan skrin yang menakjubkan dengan teknologi Penjagaan Mata yang menjadikannya selesa untuk dipandang lama.

Peranti MediaTek Helio P35 pada telefon pintar ini adalah sentuhan yang bagus. Walaupun ia bukan chipset permainan, anda masih boleh mendapatkan prestasi yang cukup baik untuk perkara ringan seperti media sosial, penstriman dan sebagainya.

Walaupun ia tidak sesuai untuk permainan, sekurang-kurangnya anda boleh mengharapkan hayat bateri yang luar biasa daripada telefon ini. Terutama kerana OPPO A16 bergantung pada ciri penjimatan kuasa yang serius, mampu menghidupkan telefon bimbit selama 1 jam walaupun baki bateri hanya 5%. Lihat telefon ini dengan harga RM600 sepenuhnya tentang kelebihan dan kekurangan OPPO A16.

9.OPPO A33

Skrin LCD IPS 6.5-inci Qualcomm Snapdragon 460 chipset 3GB RAM 32GB Internal Memory Camera 13 MP (lebar) 2 MP (makro) 2 MP (depth) 5000 mAh Li-Po battery.

Kehadiran OPPO A33 cukup layak untuk dianggap sebagai nafas segar buat peminat jenama China ini. kenapa? Kita boleh lihat beberapa kelebihan yang cukup membuatkan anda tergoda walaupun pada harga yang rendah.

Pertama sekali, pilihan kadar penyegaran 90 Hz membolehkan skrin memaparkan anjakan animasi atau peralihan 50% lebih lancar daripada 60 Hz konvensional. Selain itu, peminat Netflix tidak perlu lagi memasangkan fon telinga untuk mendapatkan pengalaman tontonan yang maksimum.

Dengan kehadiran dwi pembesar suara stereo, bunyi masih boleh dihasilkan dengan menendang. Walau bagaimanapun, prestasi chipset adalah salah satu kelemahannya. Walaupun ia telah menggunakan Snapdragon 460 yang dianggap lebih unggul daripada cipset siri 600 tertentu, OPPO A33 masih tidak menumpukan kepada bermain permainan berat.

Nasib baik, Snapdragon 460 mempunyai peningkatan prestasi sebanyak 70% berbanding dengan 450, jadi sekurang-kurangnya ia tidak akan terlalu perlahan untuk permainan ringan dan aktiviti harian. OPPO A33 juga dianggap tidak mempunyai kualiti foto yang menakjubkan, alias biasa-biasa sahaja.

Malah, sesetengah pengguna mungkin kecewa selepas mengetahui bahawa telefon bimbit ini tidak mempunyai lensa ultra lebar. Masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai OPPO A33 yang berharga bermula dari RM600? Bertenang, kami juga telah menyediakan artikel mengenai kelebihan dan kekurangan OPPO A33 sebagai rujukan.

Berkaitan:

10.OPPO A15

Skrin IPS LCD 6.52-inci MediaTek Helio P35 chipset 3GB RAM 32GB Memori Dalaman 13 MP (lebar) 2 MP (makro) 2 MP (depth) 4230 mAh Li-Po battery.

Reka bentuk yang anggun dan bergaya adalah salah satu sorotan OPPO A15. Telefon bimbit ini direka bentuk dengan lengkung nipis dan penutup belakang 3D yang menjadikannya selesa untuk dipegang. Pilihan warna pejal menjadikannya mampu memberikan kesan premium yang cukup mantap.

Kamera ialah satu lagi teras OPPO A15. Telefon pintar ini membawa tiga kanta kamera di bahagian belakang yang menunjukkan prestasi yang agak baik dalam kelas harganya. Anda boleh melakukan beberapa ciptaan foto yang menyeronokkan, termasuk fotografi jarak dekat dengan kamera makro dan potret dengan kamera bokeh.

Untuk prestasi, OPPO A15 bergantung pada pemproses lapan teras dengan kelajuan sehingga 2.35 GHz. Tiada apa yang istimewa di sini kerana terdapat juga produk pesaing yang menggunakan pemproses yang serupa. Sementara itu, sorotan lain telefon pintar ini termasuk penderia cap jari di bahagian belakang dan hayat bateri yang panjang.

Itulah 10 telefon OPPO terbaik di bawah RM600 yang boleh menjadi rujukan untuk anda. Sila pilih telefon OPPO yang sesuai dengan keperluan dan dana anda.

Tags

Related Post

Leave a Comment