10 Telefon OPPO Terbaik Dan Termahal (Ogos 2023)

Donna

OPPO, pengeluar smartphone terkenal dari negara Tiongkok, telah mencapai populariti yang meningkat dengan pesat dalam industri telefon pintar. Merek ini telah mengatasi saingan-saingannya dari Amerika, Jepun, dan Korea Selatan. Kejayaan ini berpunca daripada usaha pemasaran yang intensif oleh OPPO terhadap produk telefon pintarnya.

Pada mulanya, OPPO dikenali sebagai pengeluar telefon pintar yang memberi tumpuan kepada reka bentuk dan kamera. Namun, OPPO tidak melupakan inovasi dan spesifikasi yang menarik untuk memenuhi keperluan pengguna. Banyak telefon pintar OPPO yang dilancarkan dengan pelbagai inovasi terkini, terutamanya dalam kategori telefon pintar kelas atas.

Kini, kami akan mengupas beberapa model telefon OPPO yang terbaik dan paling mahal di dunia.

1. OPPO Find X6 Pro

Spesifikasi OPPO Find X6 Pro

Nama OPPO Find X6 Pro
Versi Android Android 12, ColorOS 13
RAM 12 GB
Memori Internal 512 GB
Prosesor Qualcomm Snapdragon 888+
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 48 MP (periscope telephoto)
  • 48 MP (ultrawide)
  • 2 MP (depth sensor)
Bateri Li-Po 5000 mAh
Harga RM3,999

OPPO Find X6 Pro merupakan salah satu telefon pintar unggulan dari OPPO yang menawarkan kualiti kamera terbaik dalam kelasnya. Telefon pintar ini dilengkapi dengan konfigurasi kamera yang lengkap, termasuk kamera utama, kamera ultrawide, dan kamera periskop telefoto. Menariknya, ketiga kamera ini mempunyai resolusi yang sama, iaitu 50 MP. Ketiga kamera ini menggunakan sensor kamera buatan Sony dan lensa dari Hasselblad.

Kemampuan kamera OPPO Find X6 Pro ini tergolong yang terbaik di dunia. Bahkan, telefon pintar ini menduduki salah satu tempat teratas dalam ranking telefon pintar dengan kamera terbaik menurut DxOMark. Ini wajar, kerana ketiga kamera ini dilengkapi dengan fitur OIS (Optical Image Stabilization) dan PDAF (Phase Detection Autofocus) multi-arah untuk menghasilkan gambar berkualiti.

Tidak hanya dari segi kamera, OPPO Find X6 Pro juga menawarkan prestasi yang hebat yang sepadan dengan telefon pintar kelas flagship. Telefon pintar ini menggunakan cip Snapdragon 8 Gen 2 yang dipadankan dengan RAM berkapasiti sehingga 16 GB dan memori dalaman sebanyak 512 GB. Anda juga boleh menggunakan telefon pintar ini untuk jangka masa yang lama kerana ia dilengkapi dengan bateri tahan lama sebanyak 5000 mAh. Untuk mengisi daya telefon pintar ini, anda boleh menggunakan ciri cas pantas yang mampu mencapai 100 W.

Dalam keseruan menggunakan telefon pintar ini, seringkali kita terlupa bahawa kita telah lama menggunakannya. Betapa menariknya, OPPO Find X6 Pro menawarkan kualiti skrin yang memikat. Skrin telefon pintar ini mempunyai saiz yang besar iaitu 6.82 inci dengan teknologi panel LTPO3 AMOLED. Skrin ini juga dilengkapi dengan beberapa ciri unggulan seperti kadar penyegaran 120 Hz dan resolusi 1440 x 3168 piksel. Adakah anda berminat untuk memiliki telefon pintar ini dengan harga sekitar RM3,730.00.

2. OPPO Find N2

Spesifikasi OPPO Find N2

Nama OPPO Find N2
Versi Android Android 12, ColorOS 13
RAM 8 GB
Memori Internal 256 GB
Prosesor Qualcomm Snapdragon 870
Kamera
  • 64 MP (wide)
  • 8 MP (ultrawide)
  • 2 MP (depth sensor)
Bateri Li-Po 4500 mAh
Harga RM2,499

OPPO Find N2 merupakan telefon pintar lipat generasi kedua dari OPPO setelah OPPO Find N. Sebagai penerusnya, tentunya OPPO Find N2 membawa sejumlah peningkatan dalam beberapa aspek. Anda akan menemukan peningkatan tersebut pada sektor chipset yang digunakan, spesifikasi kamera, dan kemampuan layarnya yang semakin cemerlang.

Sebagai telefon pintar lipat, OPPO Find N2 ini menawarkan kecepatan yang cukup baik. Hal ini karena telefon pintar ini menggunakan chipset buatan Qualcomm yang sebelumnya menjadi salah satu chipset terbaik, yaitu Snapdragon 8+ Gen 1. Meskipun bukan lagi yang terbaik, performa yang dihasilkan masih cukup tangguh. Chipset ini dipadukan dengan RAM berkapasiti besar yaitu 12 GB dan 16 GB dengan penyimpanan dalaman 256 GB dan 512 GB.

Selain dari segi prestasi, OPPO Find N2 juga mengalami peningkatan spesifikasi. Telefon pintar ini dilengkapi dengan tiga kamera di bahagian belakang, dengan kamera utama 50 MP (f/1.8) yang menggunakan sensor Sony IMX890 dan dilengkapi dengan OIS. Selain itu, terdapat juga kamera telefoto 32 MP (f/2.0) yang mampu melakukan zoom optik 2x, dan kamera ultrawide 48 MP (f/2.2) dengan sudut pandang 115 darjah.

Perbezaan lainnya terletak pada kecerahan layarnya yang mampu dihasilkan. OPPO Find N2 ini memiliki kecerahan yang lebih baik ketika digunakan di luar ruangan yang terang. Layar bagian dalamnya mampu mencapai kecerahan puncak 1550 nit. Sementara itu, layar bagian luar yang berukuran 5.54 inci mampu menghasilkan kecerahan puncak 1350 nit dengan resolusi Full HD Plus.

3. OPPO Find X6

Spesifikasi OPPO Find X6

Nama OPPO Find X6
Versi Android Android 12, ColorOS 13
RAM 8 GB
Memori Internal 128 GB
Prosesor Qualcomm Snapdragon 888
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 16 MP (ultrawide)
  • 2 MP (depth sensor)
Bateri Li-Po 4500 mAh
Harga RM2,199

OPPO Find X6 merupakan telefon pintar yang memiliki kemampuan yang tak kalah dengan versi Pro-nya, OPPO Find X6 Pro. Telefon pintar ini juga menawarkan kemampuan kamera yang unggul. Seperti versi Pro, OPPO Find X6 juga menggunakan sensor kamera buatan Sony dan lensa dari Hasselblad. Tidak heran jika telefon pintar ini termasuk dalam jajaran telefon pintar dengan kamera terbaik di dunia.

OPPO Find X6 dilengkapi dengan konfigurasi tiga kamera yang lengkap di bagian belakang. Mulai dari kamera utama, kamera ultrawide, hingga kamera periskop telefoto yang memiliki resolusi hingga 50 MP. Yang menarik adalah ketiga kamera ini didukung oleh fitur multi-directional PDAF dan OIS. Dengan fitur-fitur ini, telefon pintar ini mampu menghasilkan foto berkualitas tinggi. Selain itu, OPPO Find X6 juga mampu merekam video dalam kualitas 4K dengan 60 fps menggunakan teknologi gyro-EIS.

Sektor lainnya, seperti layar dan dapur pacu, memiliki sedikit perbedaan dengan versi Pro. OPPO Find X6 memiliki layar berukuran 6,74 inci dengan teknologi AMOLED. Layar ini menawarkan ketajaman dan detail yang baik, dengan resolusi Full HD Plus, dukungan HDR10+, dan DCI-P3. Selain itu, layar ini memiliki refresh rate 120 Hz yang cocok untuk multitasking atau bermain game.

Dapur pacu OPPO Find X6 mengandalkan chipset MediaTek Dimensity 9200. Chipset ini merupakan salah satu chipset kelas atas dari MediaTek yang menawarkan performa yang tangguh. Dengan chipset ini, Anda dapat dengan lancar memainkan berbagai game favorit Anda dan menjalankan aplikasi dengan mulus.

4. OPPO Reno10 Pro+

Spesifikasi OPPO Reno 10 Pro+ 5G

Nama OPPO Reno 10 Pro+ 5G
Versi Android Android 10, ColorOS 7
RAM 12 GB
Memori Internal 256 GB
Prosesor Qualcomm Snapdragon 865
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 13 MP (periscope telephoto)
  • 48 MP (ultrawide)
  • 2 MP (depth sensor)
Bateri Li-Po 4500 mAh
Harga RM3,499

OPPO Reno10 Pro+ kini telah dilancarkan secara global di Malaysia selepas kejayaannya di pasaran China. Telefon pintar ini menawarkan layar yang menakjubkan dengan panel AMOLED berukuran 6.74 inci. Ketajaman dan kejelasan layarnya diperkukuhkan dengan resolusi Full HD Plus dan HDR10+.

Reka bentuk hadapan layarnya juga memberikan tampilan yang luas dengan bingkai nipis dan punch hole sebagai tempat kamera. Ini menjadikannya sesuai untuk pelbagai aktiviti seperti menonton, multitask, dan bermain permainan. Lebih menarik lagi, OPPO Reno10 Pro+ dilengkapi dengan chipset tangguh, Snapdragon 8 Plus Gen 1.

Baca Juga Kekurangan Dan Kelebihan OPPO Reno 10+

Perbezaan lain dengan versi yang dipasarkan di China terletak pada reka bentuk modul kamera belakangnya. Di dalamnya, OPPO Reno10 Pro+ menyematkan tiga kamera yang lengkap. Terdapat kamera utama 50 MP dengan multi-directional PDAF dan OIS, kamera ultrawide 8 MP, dan kamera periskop telefoto 64 MP yang mampu melakukan zoom optik hingga 5x. Jika anda ingin mengambil gambar objek dari jarak yang jauh, OPPO Reno10 Pro+ siap membantu.

Kemampuan merekam video belakangnya juga sudah mencapai 4K dengan 60 fps. Terdapat sokongan gyro-EIS yang membolehkan anda merekam dengan kestabilan yang lebih baik, malah ketika menggunakan zoom. Sementara itu, kamera hadapannya hanya mampu merekam video 1080p dengan 60 fps dengan sokongan gyro-EIS. Ini wajar kerana resolusi kamera hadapannya hanya 32 MP.

Kemampuan dan spesifikasi yang tinggi ini disokong oleh daya tahan baterai yang tahan seharian. Terdapat baterai berkapasiti 4700 mAh yang disokong oleh pengisian pantas hingga 100 W. Dengan begitu, anda tidak perlu risau tentang daya telefon pintar ini sepanjang hari.

5. OPPO Find N2 Flip

Spesifikasi OPPO Find N2

Nama OPPO Find N2
Layar Foldable LTPO AMOLED 6.8 inci
Chipset MediaTek Dimensity 9000+
RAM 8 GB
Memori Internal 256 GB
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 8 MP (ultrawide)
Baterai Li-Po 4300 mAh
Harga RM3,999.00

OPPO kini turut melancarkan telefon pintar lipat terbaru mereka yang diberi nama OPPO Find N2 Flip. Telefon pintar ini menawarkan mekanisme lipat yang serupa dengan telefon pintar Samsung Galaxy Flip Series. OPPO Find N2 Flip menjadi telefon pintar lipat pertama dari OPPO yang mengadopsi reka bentuk lipat cangkang atau clamshell yang menawan.

Salah satu yang menarik perhatian dalam OPPO Find N2 Flip ini adalah skrin kecil di bahagian luar atau cover display. Skrin ini berukuran kecil, hanya 3.26 inci dengan teknologi panel AMOLED. Meskipun kecil, resolusinya mencapai 382 x 720 piksel dengan kecerahan puncak hingga 900 nit.

Namun, apabila telefon pintar ini dilipat terbuka, skrinnya benar-benar memukau. Skrinnya berukuran 6.8 inci dengan teknologi Foldable AMOLED yang mampu mencapai resolusi Full HD Plus. Selain itu, skrin ini juga disokong dengan kadar penyegaran 120 Hz, HDR10+, dan kecerahan puncak hingga 1600 nit.

OPPO Find N2 Flip ini direka untuk penggunaan harian dengan reka bentuk yang cantik. Walaupun begitu, telefon pintar ini menggunakan cip Dimensity 9000+ untuk memberikan prestasi yang optimal. Untuk menyokong kelancaran prestasi, OPPO Find N2 Flip dilengkapi dengan RAM 8 GB hingga 16 GB dan penyimpanan dalaman 256 GB hingga 512 GB. Anda boleh dengan bebas menyimpan pelbagai fail dan aplikasi berukuran besar tanpa perlu risau kehabisan ruang simpanan.

6. OPPO Find X5 Pro

Spesifikasi OPPO Find X5 Pro

Nama OPPO Find X5 Pro
Versi Android Android 12, ColorOS 13
RAM 12 GB
Memori Internal 256 GB
Prosesor Qualcomm Snapdragon 888
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 13 MP (telephoto)
  • 16 MP (ultrawide)
Baterai Li-Po 4500 mAh
Harga RM2,844

Bagi anda yang gemar dalam dunia fotografi, sudah tiba masanya untuk melirik OPPO Find X5 Pro sebagai salah satu telefon pintar unggulan dengan keupayaan kamera terbaik. OPPO benar-benar memahami kepentingan ketepatan warna dalam fotografi telefon pintar. Oleh itu, mereka bekerjasama dengan Hasselblad, syarikat fotografi yang terkenal dengan penciptaan piawaian baru dalam reproduksi warna.

Telefon ini hadir dengan susunan kamera yang sangat hebat dalam kelasnya, termasuk kamera utama 50 MP (f/1.7) dengan OIS (Optical Image Stabilization) yang merangkumi sokongan sensor-shift 3-axis dan lens-shift 2-axis untuk memastikan gambar tetap stabil walaupun dalam keadaan bergerak.

Selain itu, terdapat juga sensor kamera telefoto 13 MP (f/2.4) yang membolehkan zoom optik 2x, serta lensa 50 MP (f/2.2) untuk mod ultrawide yang membolehkan anda mengambil gambar pemandangan dengan bidang pandangan yang lebih luas.

Salah satu kelebihan utama lain yang akan membuat sesiapa pun terkagum-kagum adalah keindahan skrinnya. Dengan menggunakan teknologi LTPO 2.0 AMOLED berukuran 6.7 inci, skrin ini juga menyokong resolusi 2K atau 1440 x 3216 piksel dengan nisbah aspek 20:9. Skrin ini juga mempunyai kadar penyegaran yang boleh menyesuaikan diri, dengan julat dari 1 Hz hingga 120 Hz bergantung kepada penggunaan.

Untuk memastikan kebolehlihatan yang baik walaupun di bawah cahaya matahari yang terik, skrin OPPO Find X5 Pro direka agar dapat mencapai kecerahan tipikal 500 nit, kecerahan HBM 800 nit, dan kecerahan maksimum 1300 nit ketika menikmati kandungan HDR.

Sebagai penerus kepada OPPO Find X3 Pro, telefon ini juga bergantung kepada cip terkini yang paling canggih daripada Qualcomm, iaitu Snapdragon 8 Gen 1. Ini membolehkan prestasi yang luar biasa ketika memainkan permainan seberat Genshin Impact dengan tetapan grafik yang tertinggi sekalipun. Adakah anda berminat?

7. OPPO Reno9 Pro+

Spesifikasi OPPO Reno9 Pro+

Nama OPPO Reno9 Pro+
Versi Android Android 12, ColorOS 13
RAM 8 GB / 12 GB
Memori Internal 128 GB / 256 GB / 512 GB
Prosesor Qualcomm Snapdragon 888+
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 13 MP (telephoto)
  • 16 MP (ultrawide)
  • 2 MP (depth sensor)
Baterai Li-Po 4500 mAh
Harga RM2,499

OPPO Reno9 Pro Plus, telefon terbaru dalam siri OPPO Reno9, melalui pelbagai peningkatan yang membenarkannya menjadi model paling canggih. Ia merupakan penerus kepada OPPO Reno8 Pro Plus, dan dengan itu, ia membawa beberapa peningkatan yang luar biasa. Salah satu peningkatan utamanya adalah prestasinya yang luar biasa.

Bagaimana tidak, OPPO Reno9 Pro Plus ini menggunakan cip yang terkuat daripada Qualcomm pada tahun 2022. Ia dilengkapi dengan Snapdragon 8 Plus Gen 1 dengan fabrikasi 4 nm. Untuk memastikan prestasi yang optimum, telefon ini menawarkan kapasiti RAM dan storan dalaman yang besar. Ia dilengkapi dengan RAM sebanyak 16 GB dan penyimpanan dalaman sebanyak 256 GB dan 512 GB.

Jika kita membicarakan tentang rekabentuknya, OPPO Reno9 Pro Plus ini mempunyai kemiripan dengan model sebelumnya. Namun, jika dilihat dengan lebih dekat, skrin Reno9 Pro Plus ini direka dengan kelengkungan yang elegan. Keupayaan skrinnya mungkin tidak jauh berbeza, tetapi telefon ini dilindungi oleh kaca Asahi Glass AGC DT-Star2 yang berkualiti tinggi.

OPPO Reno9 Pro Plus juga dilengkapi dengan teknologi cas pantas 80 watt. Dengan teknologi ini, telefon ini dikatakan dapat diisi daripada 1 hingga 100 peratus dalam masa 31 minit sahaja. Sekiranya diisi selama 10 minit, bateri akan mendapat cas sebanyak 45 peratus.

8. OPPO Find N

Spesifikasi OPPO Find N

Nama OPPO Find N
Layar Foldable LTPO AMOLED 7.1 inci
Chipset Qualcomm Snapdragon 888
RAM 8 GB, 12 GB
Memori Internal 256 GB, 512 GB
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 13 MP (telephoto)
  • 16 MP (ultrawide)
Baterai Li-Po 4500 mAh
Harga

Sejak kemunculan Samsung Galaxy Z Fold3 5G bersamaan dengan Flip3 5G pada tahun 2021, banyak orang terkagum-kagum dengan teknologi lipat yang ditawarkannya. Tapi, ponsel lipat Samsung tu ada beberapa kelemahan, besar gila bodi dia, dan charging pun tak laju sangat.

Nasib baik ada OPPO Find N ni datang dan bawak beberapa benda yang Samsung tak dapat nak bagi. OPPO Find X ni ada la skrin yang lebih kecil, baik skrin utama berukuran 7.1 inci atau skrin cover yang 5.49 inci. Tapi, ni menyebabkan bodi dia jadi lebih kecil dengan saiz 132.6 x 73 x 15.9 mm bila dilipat dan 132.6 x 140.2 x 8.0 mm bila tak dilipat.

Dia memang tak ada IPX8 macam Fold3 5G tu, tapi panel belakang dan depan dia dilindungi dengan baik dengan Gorilla Glass Victus. Selain tu, OPPO Find N ni dapat pujian sebab kualiti fotografi dia yang lebih baik, ada lensa utama 50 MP (f/1.8) dengan OIS, kamera 13 MP (f/2.4) telefoto, dan lensa ultrawide 16 MP (f/2.2).

Lensa telefoto kat telefon ni boleh buat zoom optik 2x, dan kamera ultrawide dia boleh tangkap gambar dengan sudut yang luas gila, sampai 123 darjah.

Macam Fold3 5G, OPPO Find N ni ada dua kamera selfie, satu kat cover dan satu lagi dalam skrin utama dengan reka bentuk punch hole. Walaupun tak ada teknologi Under Display Camera, kedua-dua kamera depan ni ada resolusi yang tinggi gila, 32 MP, dan hasil gambar selfie dia pun terbaik.

Jangan lupa, dalam OPPO Find N ni ada bateri Li-Po berkapasiti 4500 mAh dengan fast charging 33 W, jadi cuma ambil masa 70 minit je untuk cas bateri sampai penuh.

Jadi, kalau korang cari telefon lipat yang tahan lama, boleh cas pantas, dan boleh bagi pengalaman fotografi yang lebih baik, OPPO Find N ni pilihan yang betul lah.

9. OPPO Find X3 Pro

Spesifikasi OPPO Find X3 Pro

Nama OPPO Find X3 Pro
Versi Android Android 11, ColorOS 11.2
RAM 12 GB
Memori Internal 256 GB / 512 GB
Prosesor Qualcomm Snapdragon 888
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 13 MP (telephoto)
  • 50 MP (ultrawide)
  • 3 MP (mikroskop)
Baterai Li-Po 4500 mAh
Harga RM2,,884

Mengusung skrin LTPO AMOLED berukuran 6.7 inci dan perbandingan skrin-ke-tubuh sebanyak 89.6 peratus, working area OPPO Find X3 Pro ini sangat luas dan memberikan pengalaman yang memikat ketika bermain permainan atau menonton filem.

Tak hanya itu, setiap adegan dalam filem akan terlihat lebih hidup dengan jangkauan warna sebanyak satu bilion warna, pilihan kadar segar sehingga 120 Hz, kecerahan yang mengagumkan, dan ketumpatan piksel sebanyak 525 ppi.

Keupayaan dapur pacu juga meningkat dari generasi sebelumnya, dengan chipset Snapdragon 888 5G yang menjadi “wajib” bagi telefon flagship tahun 2021. Seperti OPPO Find X2 Pro yang mendominasi carta prestasi benchmark, OPPO Find X3 Pro mencapai 672,605 mata di AnTuTu.

OPPO Find X3 Pro juga menawarkan ciri fast charging 65 W yang canggih, serta cas tanpa wayar 30 W yang dapat mengisi bateri hingga penuh dalam masa 80 minit. Berminat? Jangan lupa baca juga artikel kelebihan dan kekurangan OPPO Find X3 Pro.

10. OPPO Reno8 Pro 5G

Spesifikasi OPPO Reno8 Pro 5G

Nama OPPO Reno8 Pro 5G
Versi Android Android 11, ColorOS 11.1
RAM 8 GB, 12 GB
Memori Internal 128 GB, 256 GB, 512 GB
Prosesor Qualcomm Snapdragon 870
Kamera
  • 50 MP (wide)
  • 16 MP (ultrawide)
  • 13 MP (telephoto)
  • 2 MP (mono)
Baterai Li-Po 4500 mAh
Harga RM3,499

OPPO Reno8 Pro 5G telah dikeluarkan sebagai salah satu telefon flagship dalam siri OPPO Reno8. Telefon ini mempunyai keupayaan dan spesifikasi yang cukup hebat, terutama dalam chipset dan daya tahan baterainya, serta keselesaan pengguna dengan skrin yang ditawarkannya. Yang menarik, telefon ini juga menyokong NFC dan protokol WiFi 6.

Chipset yang digunakan oleh OPPO Reno8 Pro 5G ini adalah MediaTek Dimensity 8100-Max, yang juga digunakan dalam telefon OnePlus 10R. Chipset ini mempunyai lapan inti CPU yang disokong oleh GPU Mali-G610 MC6. Ia juga dilengkapi dengan RAM 8GB dan 12GB serta storan dalaman sebanyak 256GB.

Sebagai telefon flagship, OPPO Reno8 Pro 5G dilengkapi dengan ciri cas pantas 80W yang membolehkan baterai 4500mAh diisi dengan cepat. Pengguna juga akan mendapatkan keselesaan dengan skrin AMOLED berukuran 6.7 inci yang menawarkan resolusi Full HD+ atau 1080 x 2412 piksel. Telefon ini juga mempunyai kadar segar 120Hz yang mampu memaparkan 1 bilion warna dan kandungan HDR10+.

Untuk bahagian kamera belakang, OPPO Reno8 Pro 5G dilengkapi dengan tiga kamera, iaitu kamera utama 50MP (f/1.8), ultrawide (f/2.2), dan kamera makro 2MP (f/2.4). Manakala, kamera selfie di bahagian hadapan mempunyai resolusi 32MP. Kedua-dua kamera belakang dan hadapan telah dilengkapi dengan ciri autofocus, HDR, dan gyro-EIS untuk rakaman kamera.

Walaupun telefon OPPO Reno8 Pro 5G tidak seharga telefon high-end daripada Samsung atau jenama-jenama terkemuka yang lain, ia masih merupakan telefon yang hebat dan boleh bersaing dengan telefon terbaik lainnya. Dari senarai di atas, telefon yang manakah menjadi kegemaran Donnaes?

Tags

Related Post

Leave a Comment