10 Telefon Gaming Untuk Game PUBG Mobile

Donna

PUBG Mobile telah menjadi salah satu permainan Battle Royale yang terbaik dan paling popular yang juga popular di Malaysia. PUBG (Player Unknown Battle Grounds) telah direka oleh LightSpeed & Quantum sebagai bahagian daripada Tencent Games. Permainan mudah alih ini telah terus berkembang sejak ia dikeluarkan pada tahun 2018.

PUBG Mobile adalah salah satu permainan mudah alih yang mempunyai saiz yang besar. Oleh itu, bagi dapat memainkan permainan ini dengan lancar, telefon pintar yang digunakan perlu mempunyai sekurang-kurangnya RAM yang mencukupi. Selain itu, terdapat satu sensor yang penting untuk dimiliki oleh telefon pintar iaitu gyroscope (perkakas pemusingan).

Gyroscope berfungsi untuk membantu menggerakkan pandangan atau sasaran dengan hanya memiringkan telefon pintar. Malangnya, tidak semua telefon pintar mempunyai sensor ini dalam bentuk perkakas, terutamanya telefon pintar kelas mula.

Walau bagaimanapun, dalam artikel ini, Donna telah menyediakan senarai 10 telefon pintar termurah yang sesuai untuk bermain PUBG Mobile. Anda ingin tahu apa sahaja? Mari kita lihat senarai telefon pintar termurah untuk bermain PUBG Mobile yang dapat dilihat dalam jadual di bawah ini.

1. Redmi Note 11

Redmi Note 11
Redmi Note 11

Redmi Note 11 merupakan salah satu telefon pintar termurah yang sesuai untuk bermain PUBG Mobile. Selain telah dilengkapi dengan sensor gyroscope perkakas, telefon pintar ini juga mempunyai prestasi yang unggul. Redmi Note 11 menggunakan cip Snapdragon 680. Cip dengan fabrikasi 6 nm ini mempunyai kelajuan taktikal 2,4 GHz. Dalam hal grafik, telefon pintar ini dilengkapi dengan Adreno 610.

Apabila Redmi Note 11 digunakan untuk bermain PUBG, prestasi yang dicapai cukup stabil. Telefon pintar ini mampu membuka tetapan grafik pada kualiti Smooth High. Purata bilangan fps yang dicapai berada pada angka 30 fps. Sensor gyroscope yang dimilikinya juga berfungsi dengan baik dan cukup responsif semasa permainan.

Prestasi yang dicapai juga datang daripada cip yang disepadukan dengan RAM yang mencukupi. Anda ditawarkan pilihan RAM berkapasiti 4 GB atau 6 GB dengan penyimpanan dalaman 128 GB. Harga yang ditawarkan untuk Redmi Note 11 ini juga sangat berpatutan, iaitu bermula dari RM750 sahaja.

Layar Redmi Note 11 ini telah dilengkapi dengan panel AMOLED yang mempunyai kadar penyegaran hingga 90 Hz. Layar ini cukup responsif apabila disentuh. Anda dapat menikmati gambar berkualiti tinggi berkat resolusi Full HD Plus. Tambahan pula, ia disokong oleh DCI-P3. Mengenai ketahanannya, Redmi Note 11 bergantung kepada bateri 5000 mAh dengan cas pantas hingga 33 W.

2. Tecno POVA 5

Tecno POVA 5

Layar IPS LCD 6.78 inci Chipset MediaTek Helio G99 RAM 8 GB Memori Internal 256 GB Kamera 50 MP (lebar) 0.8 MP (kedalaman) Baterai Li-Po 6000 mAh.

Beralih ke telefon Tecno yang gemar menawarkan telefon gaming di kelas entry atau mid, kali ini Tecno POVA 5 menjadi salah satu yang menarik. Telefon ini dibanderol dengan harga mulai dari RM700 Sahaja. Meski begitu, telefon ini sudah dibekali chipset Helio G99 sebagai chipset tangguh di kelasnya.

Ketika digunakan untuk bermain PUBG Mobile, telefon ini sebenarnya bisa menjalankannya dengan lancar. Tecno POVA 5 menawarkan setelan grafik Smooth dan Balanced dengan frame rate Ultra atau 40 fps. Sedangkan jika ditingkatkan ke Balanced, frame rate-nya mencapai High atau 30 fps. Hal tersebut tentu sudah cukup baik untuk di kelas harganya.

Salah satu hal yang cukup penting untuk bermain PUBG Mobile adalah sensor gyroscope. Sensor ini sangat membantu untuk mengontrol ADS (Aim Down Sight) atau FoV dengan hanya menggerakkan telefon saja. Sehingga, jari yang lain bisa fokus untuk menekan tombol lainnya. Hal ini cukup penting untuk permainan bergenre perang agar tidak kalah cepat dari musuh.

Tecno POVA 5 hanya menawarkan satu varian memori saja yaitu RAM 8 GB dengan penyimpanan internal 256 GB. Beralih ke layarnya, meski panel yang digunakan masih IPS LCD resolusinya sudah Full HD Plus. Selain itu, kecepatan refresh yang dimilikinya cukup tinggi yaitu mencapai 120 Hz dengan touch sampling rate 240 Hz. Angka tersebut sudah sangat baik untuk urusan pergerakan agar menjadi lebih mulus.

Soal ketahanannya, Tecno POVA 5 juga bisa diandalkan untuk berbagai kondisi sepanjang hari. Telefon ini dibekali baterai berkapasitas 6000 mAh dengan pengisian cepat 45 W dan pengisian balik 10 W. Anda hanya perlu menunggu sekitar 21 minit untuk mengisi sampai 50 peratus.

3. Infinix Note 30

Infinix Note 30

Layar IPS LCD 6.78 inci Chipset MediaTek Helio G99 RAM 8 GB Memori Internal 256 GB Kamera 64 MP (lebar) 2 MP (kedalaman) MP (AI) Baterai Li-Po 5000 mAh.

Salah satu telefon Infinix lain yang memiliki performa unggul adalah Infinix Note 30. Harganya pun masih bisa dibilang cukup terjangkau yaitu mulai dari RM750 Sahaja. Dengan adanya sensor gyroscope hardware, telefon ini cocok digunakan untuk bermain permainan bergenre perang seperti PUBG Mobile.

Di dalam permainannya, Infinix Note 30 menawarkan setelan grafis yang cukup tinggi. Untuk grafis Smooth dan Balanced, frame rate yang didapat mencapai Ultra atau sekitar 40 fps. Sedangkan untuk grafis HD hanya berada di High atau 30 fps saja. Selama permainan, telefon ini bisa menjalankannya dengan lancar dan stabil, apalagi untuk gyroscope-nya.

Performanya didapat dari chipset yang digunakan yaitu MediaTek Helio G99. Chipset dengan fabrikasi 6nm ini memiliki kecepatan clock 2,2 GHz dengan Cortex A76. Sementara untuk kartu grafisnya terdapat GPU Mali-G52 MC2 yang cukup baik.

Menariknya, Infinix Note 30 ini bahkan memiliki tingkatan suhu yang stabil selama permainan. Hal itu disebabkan adanya sistem pendingin 3D yang dimilikinya yaitu VC Liquid-cooled.

Pengalaman selama bermain juga didukung oleh layarnya yang cukup memukau. Meski masih menggunakan panel IPS LCD, resolusinya sudah mencapai Full HD Plus. Selain itu, ada kecepatan refresh 120 Hz yang membuatnya lebih mulus soal pergerakan. Ketahanan baterai yang dimilikinya juga sudah cukup baik dengan kapasitas 5000 mAh dan pengisian cepat hingga 45 W yang disematkan.

4. POCO M5s

Layar Super AMOLED 6.43 inci Chipset MediaTek Helio G95 RAM 4 GB, 6 GB Memori Internal 64 GB, 128 GB Kamera 64 MP (wide) 8 MP (ultrawide) 2 MP (macro) 2 MP (depth) Baterai Li-Po 5000 mAh.

Selanjutnya giliran telefon dari POCO iaitu POCO M5s. Meski memiliki harga yang cukup terjangkau, telefon ini sangat sesuai untuk bermain PUBG Mobile. Selain kerana sudah memiliki gyroscope hardware di dalamnya, prestasi chipsetnya juga cukup meyakinkan. Harga telefon ini hanya bermula dari RM636.000 saja.

Ketika bermain PUBG Mobile, telefon ini mampu membuka setelan grafik hingga HDR dengan fps Ultra atau 40 fps. Sedangkan jika anda mengubahnya ke grafik Smooth, anda boleh membuka fps Extreme atau 60 fps. Tentu hal ini cukup menarik kerana pergerakan dalam permainan menjadi sangat lancar. Gyroscope yang dimilikinya juga memiliki respons yang baik.

Selama permainan, telefon ini menghasilkan prestasi yang optimal dan stabil. Untuk sektor pemprosesannya, POCO M5s mengandalkan chipset MediaTek Helio G95. Chipset ini memiliki kelajuan clock 2,05 GHz dengan Cortex A76 serta GPU Mali-G76 MC4. Anda boleh memadukan chipset ini dengan RAM 4 GB atau 6 GB dengan penyimpanan dalam 64 GB dan 128 GB.

Sektor layarnya juga mampu memberikan kesan yang baik dengan panel Super AMOLED Full HD Plus. Sayangnya, refresh rate yang dimilikinya hanya mentok di 60 fps saja. Mengenai daya tahan baterainya, POCO M5s ini boleh diandalkan dengan kapasiti 5000 mAh. Terlebih lagi, ia sudah dilengkapi dengan pemutaran cas pantas hingga 33 W.

5. Tecno POVA 4

Layar IPS LCD 6.82 inci Chipset MediaTek Helio G99 RAM 8 GB Memori Internal 128 GB Kamera 50 MP (wide) MP (depth) Baterai Li-Po 6000 mAh Kelebihan & Kekurangan Baca di sini Cek Harga Saat Ini Shopee Lazada Tokopedia

Ketika peluncurannya, Tecno POVA 4 ini cukup menarik banyak perhatian. Sebab, telefon ini digadang-gadang memiliki prestasi unggul di kelasnya yang bisa menghadapi segala jenis permainan, termasuk PUBG Mobile. Untuk harganya, Tecno POVA 4 ini dijual dengan harga mulai dari RM714.000 sahaja.

Untuk bermain PUBG Mobile, Tecno POVA 4 ini bisa menjalankannya dengan sangat lancar. Setelan grafik yang ditawarkannya bahkan mencapai HD dengan fps High. Sementara untuk grafik Smooth dan Balanced bisa mencapai fps Ultra atau sekitar 40 fps. Selama permainan, telefon ini menjalankannya dengan baik. Terlebih lagi mengenai gyroscope yang sangat responsif.

Prestasi permainan dari Tecno POVA 4 ini didukung oleh chipset MediaTek Helio G99. Chipset dengan teknologi 6 nm ini memiliki kelajuan clock mencapai 2,2 GHz dengan Cortex A76. Kemudian didukung oleh Hyper Engine 2.0 ARM Mali-G52 MC2 untuk grafiknya.

Untuk prestasi yang lebih optimal, chipset ini dipadukan dengan RAM sebesar 8 GB dengan penyimpanan dalam 128 GB. Tecno POVA 4 juga didukung oleh sektor lain seperti layar dengan refresh rate 90 Hz, dan juga baterai jumbo mencapai 6000 mAh. Telefon ini juga cocok untuk bermain PUBG Mobile berkat sensor gyroscope hardware yang disematkannya.

6. Infinix Note 12 2023

Layar AMOLED 6.7 inci Chipset MediaTek Helio G99 RAM 8 GB Memori Internal 128 GB, 256 GB Kamera 50 MP (wide) 2 MP (depth) MP (AI) Baterai Li-Po 5000 mAh.

Infinix Note 12 2023 ini menarik karena dirilis sebagai pembaruan dari Infinix Note 12. Tentu saja telefon ini hadir dengan prestasi yang lebih tangguh dan unggul di kelasnya. Telefon yang dijual dengan harga mulai dari RM742.000 ini sudah dibekali dengan chipset Helio G99. Bagaimana jika digunakan untuk bermain PUBG Mobile?

Hasil yang didapatkan cukup memuaskan untuk telefon di kelasnya. Infinix Note 12 2023 ini menawarkan setelan grafik HD dengan fps High atau sekitar 30 fps. Sementara untuk grafik Smooth bisa mencapai Ultra atau sekitar 40 fps. Mengenai sensitivitas gyroscope-nya juga sudah baik karena sudah dalam bentuk hardware.

Selama permainan, telefon ini bisa berjalan dengan lancar dan stabil, bahkan ketika ada banyak pemain dalam permainan. Chipset Helio G99 ini didukung oleh CPU dengan kelajuan clock hingga 2,2 GHz dengan Cortex A76. Selain itu, ada juga GPU Mali-G57 MC2 untuk urusan grafisnya. Nah, untuk hasil yang lebih optimal, chipset ini dipadukan dengan RAM besar hingga 8 GB dengan penyimpanan dalam 128 GB atau 256 GB.

7. POCO M4 Pro

Layar AMOLED 6.43 inci Chipset MediaTek Helio G96 RAM 6 GB, 8 GB Memori Internal 128 GB, 256 GB Kamera 64 MP (wide) 8 MP (ultrawide) 2 MP (macro) Baterai Li-Po 5000 mAh.

Nampaknya, POCO sentiasa berjaya dalam menghasilkan produk dengan prestasi yang terbaik. POCO M4 Pro menjadi telefon POCO dengan harga yang berpatutan yang sesuai untuk PUBG Mobile. Telefon ini dijual dengan harga bermula dari RM899 sahaja.

Apabila digunakan untuk bermain PUBG Mobile, POCO M4 Pro ini menawarkan tetapan grafik di Smooth Ultra atau 40 fps. Sementara jika ditukar ke Balanced atau HD hanya boleh membuka High atau 30 fps sahaja. Sementara itu, gyroscope-nya adalah sangat responsif kerana telah berada dalam bentuk perkakasan.

Semasa permainan, telefon ini mampu menjalankannya dengan lancar dan stabil. Ini tidak terlepas daripada kesan chipsetnya iaitu MediaTek Helio G96. Chipset ini mempunyai kelajuan jam 2.05 GHz dengan Cortex A76 dan GPU Mali-G57 MC2 untuk prestasi grafiknya. Untuk mengoptimumkan prestasinya, chipset ini digabungkan dengan RAM 6/8 GB dengan penyimpanan dalaman 128/256 GB.

Anda juga akan mengalami pengalaman bermain yang menarik dengan POCO M4 Pro ini. Ini disebabkan oleh penggunaan panel AMOLED pada skrin dengan resolusi Full HD Plus. Selain itu, terdapat kadar segar semula 90 Hz dengan kadar sentuhan sentuhan 180 Hz yang menjadikannya amat responsif.

8. Tecno POVA 5 Pro 5G

Layar IPS LCD 6.78 inci Chipset MediaTek Dimensity 6080 RAM 8 GB Memori Internal 256 GB Kamera 50 MP (wide) 0.8 MP (depth) Baterai Li-Po 5000 mAh.

Tecno POVA 5 Series ini memang cukup banyak dibincangkan semasa pelancarannya. Terutamanya Tecno POVA 5 Pro 5G yang mempunyai beberapa spesifikasi yang lebih tinggi daripada versi biasanya iaitu Tecno POVA 5. Walaupun begitu, telefon ini masih berada pada harga yang berpatutan iaitu sekitar RM790 sahaja.

Apabila digunakan untuk bermain PUBG Mobile, telefon ini menawarkan tetapan grafik Smooth dan Balanced dengan kadar frekuensi Ultra atau 40 fps. Sementara untuk tetapan grafik HD hanya mencapai High atau 30 fps sahaja. Gyroscope perkakasan juga memberikan respons yang baik tanpa sebarang kelewatan.

Prestasi Tecno POVA 5 Pro 5G ini memang unggul dalam kelasnya. Telefon ini menggunakan chipset Dimensity 6080 dengan kelajuan jam sehingga 2.4 GHz Cortex A76. Untuk keperluan grafik, telefon ini bergantung kepada GPU Mali-G57 MC2. Bagi meningkatkan prestasinya, chipset ini digabungkan dengan RAM sehingga 8 GB dan penyimpanan dalaman 256 GB.

Di samping itu, terdapat aspek lain yang menyokong keselesaan semasa bermain permainan. Misalnya, skrin dengan resolusi Full HD Plus dan kadar segar semula yang tinggi iaitu 120 Hz. Sayangnya, telefon ini masih menggunakan panel IPS LCD. Walaupun begitu, anda masih boleh bermain permainan dengan lancar dan selesa.

Untuk ketahanan, Tecno POVA 5 Pro 5G dilengkapi dengan baterai berkapasiti standard iaitu 5000 mAh sahaja. Walau bagaimanapun, anda masih boleh bermain permainan dengan lebih lama setiap hari. Tambahan pula, terdapat sokongan cas pantas sehingga 68 W. Menurut penggunaannya, telefon ini mampu mengisi 50 peratus baterai dalam masa kira-kira 15 minit sahaja.

9. iQOO Z7x 5G

iQOO Z7x 5G

Layar IPS LCD 6.64 inci Chipset Qualcomm Snapdragon 695 RAM 8 GB, 12 GB Memori Internal 128 GB, 256 GB Kamera 50 MP (wide) 2 MP (depth) Baterai Li-Po 6000 mAh.

iQOO Z7x 5G menjadi satu telefon dengan harga yang berpatutan yang sesuai untuk bermain permainan PUBG Mobile. Telefon ini dijual dengan harga bermula dari RM890 sahaja. Dengan harga tersebut, anda sudah boleh menikmati pengalaman bermain permainan yang menarik.

Apabila digunakan untuk bermain PUBG Mobile, telefon ini menawarkan tetapan grafik Smooth dan Balanced dengan kadar frekuensi Ultra atau 40 fps. Sementara setelan grafik HD hanya mencapai High atau 30 fps sahaja. Untuk gyroscope perkakasan juga memberikan respons yang baik tanpa sebarang kelewatan.

Keupayaan ini datang dari chipset Snapdragon 695 yang cukup hebat dengan kadar jam sehingga 2.2 GHz dari Kryo 660 Gold. Untuk keperluan grafiknya, telefon ini bergantung kepada GPU Adreno 619. Bagi meningkatkan prestasinya ke tahap optimum, chipset ini digabungkan dengan kapasiti RAM 8/12 GB dengan penyimpanan dalaman 128/256 GB.

Keselesaan semasa bermain juga disokong oleh aspek lain yang tidak kurang menarik. Bermula dari skrin dengan resolusi Full HD Plus dan kadar segar semula sehingga 120 Hz. Sayangnya, skrin ini masih menggunakan panel IPS LCCD.

Di samping itu, iQOO Z7x 5G ini juga mempunyai daya tahan baterai yang boleh diandalkan. Kapasiti baterainya mencapai 6000 mAh yang tahan lama untuk penggunaan dalam sehari. Tambahan pula, terdapat ciri cas pantas 80 W yang mampu mengisi 50 peratus baterai dalam masa 25 minit sahaja.

10. Tecno Camon 20 Pro

Skrin AMOLED 6.67 inci Cipset MediaTek Helio G99 RAM 8 GB Memori Dalaman 256 GB Kamera 64 MP (luas) 2 MP (kedalaman) MP (AI) Bateri Li-Po 5000 mAh.

Kembali kepada Tecno, kali ini kami memilih model Tecno Camon 20 Pro. Telefon ini masih berada dalam kategori pertengahan dengan harga bermula daripada RM1,000 sahaja. Telefon ini pastinya mempunyai prestasi yang boleh diandalkan dengan spesifikasinya.

Untuk bermain PUBG Mobile, telefon ini menawarkan penalaian grafik Lancar atau Seimbang dengan kadar frekuensi bingkai Ultra atau kira-kira 40 fps. Manakala jika dinaikkan ke grafik HD, ia hanya dapat mencapai Tahap atau 30 fps. Sementara itu, gyroscope pada telefon ini cukup baik kerana ia sudah dalam bentuk perkakas. Semasa bermain, telefon ini mampu berjalan dengan lancar dan stabil dengan suhu purata yang selamat.

Prestasinya diperoleh daripada cipset yang digunakan iaitu MediaTek Helio G99. Cipset ini merupakan salah satu cipset kelas pertengahan yang cukup perkasa dengan kelajuan jam-nya sehingga 2.2 GHz. Manakala untuk kad grafiknya, ia bergantung kepada GPU Mali G57 MC2. Untuk prestasi yang lebih optimum, anda boleh memadankannya dengan RAM 8 GB dan dalaman 256 GB.

Keselesaan semasa bermain juga akan disokong oleh kebolehan skrinnya. Tecno Camon 20 Pro sudah menggunakan panel AMOLED dengan kadar segar semula mencapai 120 Hz. Anda dapat menikmati pergerakan yang lebih lancar daripada biasa. Sementara untuk ketahanannya, telefon ini masih menggunakan bateri 5000 mAh dengan cas pantas 33 W sahaja.

Itulah 10 telefon pintar yang paling berpatutan harga dan telah dilengkapi dengan gyroscope untuk bermain PUBG Mobile. Beberapa telefon yang lebih murah mungkin sudah dilengkapi dengan sensor gyroscope ini, tetapi hanya dalam bentuk perisian. Gyroscope perisian biasanya mempunyai sedikit masalah tentang kelewatan atau ralat. Berbeza dengan versi perkakas yang lebih responsif dan stabil.

Sebenarnya, masih banyak telefon lain yang mempunyai prestasi yang unggul dengan harga yang masih berpatutan. Namun, 10 senarai telefon gaming di atas adalah yang paling disyorkan oleh Donna. Telefon mana yang paling menarik untuk dimiliki? Atau jika anda mempunyai cadangan telefon yang berpatutan lain yang sesuai untuk bermain PUBG Mobile, sila tulis di ruangan komen ya.

Tags

Related Post

Leave a Comment