Tanda-Tanda Awal Karies Gigi Kanak-kanak

Donna

Sebagai ibu bapa kepada anak-anak kecil, memahami tanda-tanda awal karies gigi pada kanak-kanak adalah satu kemestian. Kerana jika karies gigi tidak dirawat, maka di masa hadapan akan timbul pelbagai penyakit.

Dan juga, mengganggu keselesaan kanak-kanak dalam kehidupan seharian. Karies gigi boleh menjadi salah satu sebab kanak-kanak mengalami kesukaran untuk makan, minum atau bercakap.

Selain itu, karies gigi juga menjadi punca kepada kanak-kanak mengalami masalah nafas berbau, mengalami gusi bengkak, sakit dan berdenyut-denyut serta berlubang pada kanak-kanak bawah 2 tahun yang biasanya mula berlaku pada usia tersebut.

Sementara itu, berikut adalah tanda-tanda awal karies gigi yang boleh berlaku pada kanak-kanak.

1. Plak antara gigi

Plak yang berada di antara gigi adalah bentuk awal proses karies gigi. Plak gigi ini mempunyai sifat melekit tetapi tidak berwarna dan tidak berbau. Dan lebih kurang 70% daripada komposisi plak gigi ini adalah bakteria yang menjadi punca kepada pembentukan karies gigi.

2. Bintik putih dan kuning pada permukaan gigi

Kemunculan plak atau bintik putih dan kuning pada permukaan gigi menunjukkan penyahmineralan enamel. Biasanya ia sering diabaikan kerana dirasakan tidak akan mengganggu kehidupan seharian anak-anak.

Berkaitan:

3. Terdapat karang gigi

Tartar ialah lapisan kotoran yang mengeras pada gigi. Karang gigi berlaku akibat pengumpulan plak pada gigi yang tidak pernah dibersihkan. Ini boleh terbentuk kerana kehadiran sisa makanan yang masih melekat pada dinding gigi.

Kemudian, lama kelamaan, jika karang gigi dibiarkan begitu sahaja dan tidak dibersihkan, ia akan membentuk karies gigi yang akan menjadikan gigi hitam, berlubang, dan gusi bengkak.

4. Coklat gelap dan berkilat

Gigi mula bertukar menjadi coklat gelap dan berkilat menunjukkan sejarah karies gigi sebelum ini. Tetapi pada peringkat ini, proses penyahmineralan enamel pada gigi telah berhenti.

5. Bintik hitam pada gigi

Bintik-bintik hitam pada gigi mula kelihatan, bahkan hingga menyebabkan kaviti. Ini adalah tanda bahawa kerosakan telah berlaku pada gigi.

6. Rongga

Terdapat beberapa gigi yang mula berlubang. Lubang pada gigi ini adalah tanda lanjutan karies gigi. Kaviti berlaku kerana hakisan gigi telah melalui e-mel (lapisan paling luar gigi yang melindungi bahagian lain gigi) dan dentin (tisu yang berada betul-betul di bawah enamel gigi).

Tanda-tanda awal seperti yang dinyatakan di atas boleh menyedarkan ibu bapa tentang gejala awal karies gigi pada kanak-kanak. Selain itu, ibu bapa juga harus lebih peka dan mengambil berat tentang pertumbuhan dan perkembangan serta cara menjaga gigi anak-anak.

Kanak-kanak yang mengalami karies gigi berasa sangat tidak selesa dan terganggu apabila kanak-kanak itu makan, minum dan juga bercakap.

Pada mulanya, karies pada gigi tidak akan langsung menunjukkan perubahan ketara. Namun lama kelamaan jika tidak dirawat segera, kerosakan pada gigi akan semakin ketara, dan menjadi salah satu gangguan dalam perkembangan kanak-kanak.

Oleh itu, untuk mengelakkan kerosakan yang lebih teruk akibat karies gigi pada kanak-kanak, adalah penting untuk ibu bapa mengambil berat tentang kesihatan pergigian dan mulut kanak-kanak sejak kecil. Kerana kesihatan mulut yang terjaga dengan baik akan dapat menampung kehidupan harian anak.

Tags

Related Post

Leave a Comment