7 Syampu Bayi yang Baik untuk Melebatkan Rambut

Shafana aznii

Penjagaan rambut bayi memerlukan perhatian khusus, kerana bayi masih mempunyai kulit sensitif dan terdedah kepada kerengsaan. Selain itu, pertumbuhan rambut bayi juga berbeza-beza. Bagi ibu-ibu yang ingin rambut bayi kelihatan lebih lebat, anda boleh menggunakan saranan berikut untuk syampu bayi yang bagus untuk melebatkan rambut.

7 Syampu Bayi yang Baik untuk Melebatkan Rambut

Rambut bayi yang lebat dan sehat adalah idaman bagi para bunda. Dengan menggunakan sampo yang mempunyai kandungan tertentu, mendapatkan rambut yang lebat dan sehat bukan hanya sekedar harapan. Berikut ini beberapa rekomendasi sampo bayi yang bagus untuk membantu melebatkan rambut:

1. My Baby Shampoo Black and Shine

My Baby Shampoo Black and Shine

Diperkaya dengan kandungan candlenut dan avocado, My Baby Shampoo Black and Shine boleh menjadikan rambut bayi kelihatan lebih lebat. Bukan itu sahaja, syampu ini juga menjadikan rambut bayi lebih bersih dan kelihatan lebih hitam dan bersinar. Dengan formula yang lembut dan tidak menyakitkan mata, ibu-ibu boleh lebih tenang ketika membersihkan rambut si kecil.

Menggunakan syampu ini dengan kerap boleh membantu pertumbuhan rambut bayi anda supaya kelihatan lebih lebat. My Baby Shampoo Black and Shine juga telah diuji secara klinikal supaya ia selamat untuk kulit bayi yang sensitif. Untuk mendapatkan syampu ini, anda tidak perlu menyelongkar poket anda kerana anda boleh mendapatkannya bermula dari 5 ringgit sahaja.

2. Cussons Baby Shampoo

Cussons Baby Shampoo

Cadangan seterusnya untuk syampu bayi yang baik untuk melebatkan rambut adalah daripada jenama Cussons Baby. Syampu dari Cussons Baby ini mempunyai bahan semulajadi yang boleh membantu rambut si manja anda tumbuh supaya nampak lebih lebat. Kandungan bahan semulajadi seperti candlenut, avocado, aloe vera dan saderi dalam syampu mampu menyihatkan rambut bayi.

Cussons Baby Shampoo telah diuji secara dermatologi dan mempunyai pH yang seimbang. Formula yang lembut juga tidak akan membuatkan mata terasa pedih dan selamat untuk bayi. Dengan cara ini, kulit bayi yang sensitif akan selamat menggunakan produk ini dan tidak akan menyakitkan mata apabila buih syampu secara tidak sengaja masuk ke dalam mata.

3. Syampu Bayi Zwitsal dengan Aloe Vera Kemiri Seledri

Syampu bayi keluaran Zwitsal ini mengandungi bahan semulajadi yang dapat membantu menyihatkan rambut bayi, menjadikannya kelihatan lebih tebal dan hitam. Ramuan kemiri dan saderi dalam produk syampu diketahui dapat menguatkan akar rambut dan menjadikannya subur. SedangkanLidah Buaya Ia berguna untuk menenangkan kulit dan memberikan aroma yang menyegarkan pada rambut.

Bagi ibu-ibu yang inginkan rambut bayi kelihatan lebih subur, bolehlah mencuba produk ini. Syampu Zwitsal ini jugahipoalergenik sehingga aman dan tidak akan membuat kulit bayi alergi. Dengan formula yang lembut juga tidak akan menyakiti mata dan membuat mata bayi menjadi perih.

4. Pigeon Baby Shampoo Chamomile

Berasal daripada jenama Jepun, cadangan syampu bayi yang bagus seterusnya ialah Pigeon. Syampu Bayi Pigeon mengandungichamomile dan minyak jojoba ini boleh menjadi salah satu produk tersebutdisyorkan untuk menjaga rambut bayi dan menjadikannya lebih tebal. Dibuat dengan formula yang lembut dan tidak merengsakan mata jika terkena mata secara tidak sengaja.

Syampu Bayi Pigeon juga telah diuji secara dermatologi dan tidak menyebabkan reaksi alahan pada kulit bayi. Tidak seperti beberapa syampu di atas, Pigeon mempunyai konsistensi yang lebih tebal tetapi tidak mempunyai aroma yang kuat. Harga untuk satu botol syampu 100ml juga sangat berpatutan, hanya sekitar 5 ringgit sahaja.

5. Pure Baby Hair and Body Wash

Pure Baby Hair and Body Wash

Produk berikut mempunyai dua peranan iaitu ia boleh digunakan sebagai syampu dan juga sabun mandi untuk bayi. Dengan bahan semulajadi di dalamnya, ibu-ibu tidak perlu risau kerana produk ini selamat untuk kulit bayi yang sensitif. Syampu ini tidak mengandungi SLS, halal, lembut pada mata dan telah diuji secara klinikalhipoalergenik.

Mengandungi bahan semulajadi sepertiminyak badam dan ekstrak kolostrum dapat membantu menyuburkan rambut dan menjaga rambut bayi supaya bersih dan lembut. Untuk kegunaan harian produk ini juga selamat. Produk ini sebenarnya boleh menyuburkan rambut bayi dengan pelbagai bahan semulajadi yang terkandung di dalamnya.

6. Johnson’s Clean and Fresh Shampoo

Produk penjagaan bayi dari Johnson’s ini boleh menjadi cadangan yang baik untuk syampu bayi untuk melebatkan rambut bayi. Menggunakan produk ini dengan kerap boleh membantu rambut anak anda kelihatan lebih sihat dan bersinar. Formula syampu yang lembut juga menjadikan produk ini selamat dan tidak merengsakan mata.

MengandungiLidah Buaya dan ekstrak teh hijau dalam syampu ini boleh merangsang pertumbuhan rambut bayi. Seperti yang diketahui, kandungan polifenol dalam teh hijau boleh meningkatkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan kerosakan rambut. Dilengkapi dengan teknologisegar aktif, Syampu ini dapat memberikan kesegaran yang berpanjangan untuk bayi.

7. Cetaphil Baby Gentle Wash and Shampoo

Cetaphil mempunyai produk untuk bayi yang boleh digunakan sebagai syampu dan sabun pada masa yang sama. Ekstrak kandungancalendula oiL yang terkandung dalam produk Cetaphil ini dapat mengekalkan kelembapan kulit dan membantu menjaga rambut. Selain itu, produk ini juga terkenal dengan sifat anti-kerengsaannya.

Cetaphil Baby Gentle Wash dan Syampu telah diuji secara dermatologi dan lembut pada kulit bayi. Produk ini direka untuk digunakan setiap hari dan selamat untuk memberikan penjagaan dari kepala hingga kaki untuk bayi. Namun untuk mendapatkan produk ini harga yang ditawarkan agak mahal iaitu 36 ringgit untuk saiz 230ml.

Baca Juga: 10 Tips Memilih Syampu Bayi yang Baik dan Betul

Tips Memilih Produk Syampu untuk Bayi

Untuk mendapatkan rambut tebal secara semula jadi, syampu boleh menjadi produk yang berguna. Ramuan di dalamnya mampu menyihatkan dan menjaga rambut bayi supaya sihat. Namun begitu, para ibu jangan hanya memilih produk syampu, berikut adalah beberapa petua memilih syampu untuk bayi:

1. Perhatikan bahan-bahan dalam syampu

Sebelum membeli syampu, perhatikan bahan-bahan dalam syampu. Seperti yang dinyatakan dalam produk di atas, pilih produk syampu yang tidak mengandungi SLA. Selain itu, lebih baik memilih produk bayi yang mengandungi bahan semulajadi dan khusus untuk bayi.

2. Pakar Dermatologi Diuji

Syampu bayi yang baik adalah syampu yang telah diuji secara dermatologi. Kerana kulit bayi masih sensitif, perhatian khusus diperlukan dalam memilih produk penjagaan untuk digunakan. Dengan pH yang seimbang dan formula lembut, ia juga akan lebih selamat untuk bayi.

Itu tadi beberapa rekomendasi sampo bayi yang bagus untuk melebatkan rambut serta beberapa tips dalam memilih sampo untuk bayi. Untuk melebatkan rambut bayi, produk sampo yang digunakan biasanya mengandung bahan-bahan alami seperti seledri, kemiri, aloe vera, minyak badam dan sebagainya. Penggunaan bahan alami tersebut akan merangsang pertumbuhan rambut bayi.

Tags

Related Post

Leave a Comment