10 Tips Memilih Syampu Bayi yang Baik dan Betul

Shafana aznii

Penjagaan rambut untuk bayi perlu dilakukan dengan cara yang betul agar tidak merosakkan kulit dan rambut bayi. Ibu bapa wajib ambil perhatian tips memilih syampu bayi yang selamat dan baik untuk bayi supaya rambut bayi tumbuh lebih sihat. Rambut yang sihat dicirikan oleh tekstur yang licin dan padat.

10 Tips Memilih Syampu Bayi yang Baik dan Betul

Syampu yang digunakan untuk bayi memainkan peranan penting dalam kesihatan rambut. Kesilapan dalam memilih jenis syampu akan menyebabkan rambut bayi menjadi kusam, kering, gugur dan yang paling teruk, menyebabkan iritasi pada kulit bayi. Berikut adalah beberapa petua yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa terutama ibu ketika memilih syampu bayi.

1. Produk Khas Bayi

Penjagaan rambut biasanya menggunakan syampu dan vitamin rambut khas. Petua pertama untuk memilih syampu bayi ialah pastikan produk syampu yang digunakan benar-benar untuk bayi. Elakkan menggunakan syampu dewasa untuk bayi kerana ia akan sangat berbahaya untuk kulit kepala bayi.

Bayi mempunyai kulit dan rambut yang sangat lembut dan sensitif. Produk yang digunakan untuk penjagaan bayi, termasuk syampu, mestilah ditujukan khusus untuk bayi. Syampu bayi istimewa mempunyai bahan yang selamat dan khusus untuk bayi supaya tidak membahayakan kesihatan rambut dan kulit bayi.

2. Tanpa Alkohol

Ibu bapa bukan sahaja perlu memastikan produk syampu yang mereka gunakan benar-benar untuk bayi. Anda juga mesti memberi perhatian kepada bahan-bahan dalam syampu supaya ia tidak menyebabkan kerengsaan atau alahan. Jenis bahan yang tidak sepatutnya ada dalam syampu bayi ialah alkohol.

Syampu yang mengandungi alkohol akan mengeringkan kulit kepala bayi anda. Kulit kepala bayi yang kering akan terdedah kepada keretakan dan kecederaan. Ibu bapa hendaklah memastikan produk yang digunakan oleh bayi bebas daripada alkohol untuk kesihatan kulit bayi.

3. Tidak Mengandungi Minyak Wangi

Ibu bapa secara amnya sangat menyukai produk wangi, termasuk untuk anak-anak mereka. Bahan pewangi sintetik ini sebenarnya tidak sepatutnya ada dalam produk bayi, salah satunya ialah syampu. Penambahan minyak wangi atau pewangi sintetik seperti phthalates boleh membuatkan kulit dan rambut bayi mudah merengsa.

Ibu bapa boleh memilih produk bayi yang menggunakan pewangi semulajadi dalam ramuannya seperti saderi, aloe vera, bunga dan lain-lain. Bahan-bahan ini lebih selamat digunakan pada bayi dan tidak menyebabkan alahan. Sekarang ini, banyak produk menggunakan pewangi semulajadi terutama untuk produk bayi.

4. PH Sesuai untuk Bayi

Produk bayi juga mestilah mempunyai PH yang boleh diterima oleh kulit dan rambut bayi. Kulit dan rambut bayi masih sangat sensitif terhadap perubahan PH terutamanya yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. pH yang selamat untuk bayi adalah antara PH 7 hingga PH 8.

Produk bayi tidak sepatutnya mempunyai PH yang terlalu berasid kerana ia akan merengsakan kulit kepala bayi. pH yang terlalu beralkali juga tidak baik untuk bayi kerana ia menyebabkan rambut menjadi kering, keriting dan mudah rapuh. Ibu bapa boleh melihat Ph produk yang digunakan untuk bayi pada pembungkusan produk.

5. Mengandungi Bahan Semulajadi

Produk bayi tidak boleh mengandungi bahan kimia, walaupun ia berfungsi untuk melebatkan rambut atau menghilangkan kelemumur. Bahan kimia ini boleh digantikan dengan bahan semulajadi yang mempunyai fungsi yang sama dengan bahan kimia ini. Memilih bahan semulajadi adalah lebih selamat dan mengelakkan alahan pada kulit bayi.

Bahan semulajadi yang boleh digunakan ialah Aloe vera, minyak kemiri, saderi dan pelbagai lagi bahan semulajadi. Gabungan Aloe Vera, saderi dan minyak hazelnut akan menjadikan rambut bayi lebih tebal dan hitam. Kandungan minyak kelapa dan kacang dapat mengatasi rambut kering dan mengekalkan kelembapan rambut bayi.

6. Tidak Mengandungi Bahan Tambahan

Bahan tambahan sangat berbahaya untuk kulit dan kepala bayi. Pastikan syampu tidak mengandungi bahan tambahan seperti SLES atau Sodium Laureth Sulfate dan SLS atau Sodium Lauryl Sulfate. Satu petua untuk memilih syampu bayi adalah dengan memberi perhatian kepada kandungan aditif dalam syampu bayi yang tertera di bahagian belakang pembungkus syampu.

Kandungan SLES dan SLS dalam syampu memang mempunyai kuasa pembersihan yang tinggi. Bahan ini tidak sepatutnya ada pada bayi kerana ia boleh menyebabkan minyak rambut semulajadi bayi mereput sehingga rambut dan kulit bayi menjadi kering. Menggunakan dua bahan ini pada bayi juga akan menyebabkan iritasi pada kulit kepala bayi.

7. Mengandung Surfactan yang Lembut

Bayi masih mempunyai pergerakan yang terhad, salah satunya tidak dapat mengedipkan mata dengan betul. Inilah sebabnya apabila memandikan mata bayi akan mudah mendapat air dan sabun atau buih syampu. Tips memilih syampu bayi ialah produk syampu tidak menyakitkan apabila terkena mata bayi.

Syampu bayi mesti mengandungi surfaktan yang lembut dan selamat untuk bayi. Bahan surfaktan ini berfungsi membersihkan kotoran dan minyak berlebihan pada rambut dan badan bayi. Menggunakan syampu yang mengandungi surfaktan yang terlalu keras boleh menyebabkan kesakitan pada mata bayi dan mengakibatkan kerengsaan.

8. Elakkan Pewarna dan Pengawet Sintetik

Bahan-bahan yang tidak sepatutnya ada pada bayi ialah pewarna dan pengawet sintetik. Bahan pewarna ditambah untuk menjadikan produk kelihatan lebih menarik. Pewarna sintetik amat berbahaya kepada bayi kerana boleh menyebabkan alahan terutama kandungan logam dalam pewarna ini yang boleh mencetuskan kanser.

Pengawet, salah satunya adalah paraben, tidak boleh ada dalam produk bayi. Seperti pewarna sintetik, bahan pengawet juga sangat berbahaya untuk bayi. Paraben juga boleh mencetuskan alahan pada kulit bayi dan, yang paling teruk, boleh mengganggu sistem hormon bayi.

9. Elakkan Menukar Jenama

Setiap jenama syampu mempunyai kandungan dan pH yang berbeza. Penukaran jenama syampu untuk bayi akan mengganggu pelarasan PH syampu oleh kulit bayi. Penukaran jenama syampu terlalu kerap sebenarnya akan menjadikan kulit kepala bayi sensitif dan merosakkan rambut bayi.

Syampu bayi yang digunakan hendaklah khusus untuk satu jenama sahaja. Menukar varian syampu juga disyorkan untuk jenama yang sama kerana biasanya satu jenama mengeluarkan beberapa varian berbeza. Penukaran jenama syampu dilakukan jika bayi mengalami alahan atau tidak serasi dengan jenama tersebut.

10. Lulus Ujian Dermatologi dan Hypoallergenic

Produk yang akan digunakan untuk kanak-kanak, terutamanya bayi, mestilah benar-benar diuji secara dermatologi. Syampu yang telah diuji secara dermatologi akan selamat untuk kesihatan rambut dan kulit bayi. Ibu bapa boleh mencari maklumat tentang ujian dermatologi pada pembungkusan produk atau mencari di internet berkenaan produk tersebut.

Ujian Hypoallergenic tidak kurang pentingnya daripada ujian Dermatologi. Produk bayi termasuk syampu mesti lulus ujian Hypoallergenic supaya tidak menyebabkan alahan pada kulit bayi. Keadaan kulit bayi sangat sensitif jadi pilihan produk mestilah betul.

Jenis dan jenama syampu yang digunakan untuk menjaga rambut bayi mesti dipertimbangkan dengan teliti. Ibu bapa mesti memberi perhatian kepada petua memilih syampu bayi yang betul supaya produk yang digunakan benar-benar selamat untuk bayi. Pastikan bahan dalam syampu selamat digunakan dan tidak menyebabkan alahan atau kerengsaan.

Tags

Related Post

Leave a Comment