10 Cara Semulajadi Menyuburkan Rambut, Mudah Dilakukan

Donna

Memiliki rambut yang sihat adalah impian semua orang. Tetapi kadangkala, aduan rambut gugur tidak dapat dielakkan. Jika ini berlaku, anda mesti mengambil tindakan untuk memulihkan kekuatan rambut anda. Jadi, apakah cara mudah untuk menyuburkan rambut anda? Semak penjelasan di bawah.

Petua Menyuburkan Rambut Secara Semulajadi

Keguguran rambut Ia boleh berlaku atas pelbagai sebab, dari faktor keturunan, tekanan, hingga masalah kesihatan tertentu.

Jika puncanya masih boleh diatasi sendiri, anda boleh mendapatkan rambut yang lebih sihat dengan cara berikut:

1. Ambil makanan tinggi protein

Cara untuk menyuburkan rambut anda bukan sahaja melalui penjagaan luaran, anda juga perlu memberi perhatian kepada penjagaan dalaman.

Salah satu cara anda boleh mengekalkan rambut dan kulit kepala yang sihat adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi protein.

Ambil sekurang-kurangnya 45 gram protein setiap hari. Beberapa sumber makanan yang tinggi kandungan protein iaitu ikan, daging, susu, kekacang dan hasil tenusu.

Kekurangan protein boleh menyebabkan rambut menjadi lebih rapuh. Akibatnya, keguguran rambut tidak dapat dielakkan.

2. Penuhi Keperluan Omega-3

Selain daripada protein, anda juga harus memenuhi keperluan omega-3 anda untuk menjadikan rambut anda kelihatan lebat. Asid lemak ini diketahui dapat merangsang kelenjar sebum dan folikel rambut supaya kulit kepala anda sihat.

Anda boleh mendapatkan omega-3 yang mencukupi melalui makanan yang tinggi dalam asid lemak ini, seperti salmon, sardin dan ikan haring.

Bukan itu sahaja, yogurt, bijirin, biji rami juga mengandungi omega-3 yang boleh membawa manfaat tersendiri untuk kesihatan rambut.

3. Jangan lupa tambah Zink

Zink adalah mineral yang memainkan peranan penting dalam kesihatan rambut. Mineral ini diketahui memainkan peranan dalam lebih daripada 100 tindak balas kimia dalam badan, termasuk pembentukan enzim dan hormon.

kekurangan zink boleh menyebabkan rambut gugur dan rosak. Anda juga boleh mengalami gejala lain, iaitu pertumbuhan terbantut dan fungsi sistem imun yang lemah.

Supaya keperluan anda untuk mineral ini dipenuhi, tambahkan makanan yang mengandunginya zink ke dalam menu harian. Sumber makanan ini termasuk: kacang, biji, sayur-sayuran dan buah-buahan.

Selain daripada sumber semulajadi, anda juga boleh mengambil suplemen multivitamin zink jika perlu.

4. Tingkatkan pengambilan vitamin harian

Vitamin memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesuburan rambut. Penyelidikan malah membuktikan bahawa kekurangan nutrien ini dikaitkan dengan keguguran rambut.

Berikut adalah beberapa jenis vitamin yang baik untuk rambut, termasuk:

 • Vitamin A: beberapa makanan yang mengandungi vitamin ini iaitu lobak merah, susu, telur dan yogurt.
 • vitamin B, terutamanya biotin; Anda boleh mendapatkannya daripada kuning telur, salmon, alpukat, kacang, biji dan produk tenusu.
 • Vitamin C: Anda boleh makan buah sitrus (contohnya oren), lada benggala dan strawberi.
 • Vitamin D: Sumber makanan yang mengandungi vitamin D termasuk ikan berlemak, kuning telur, makanan yang diperkaya dan jus oren.
 • Vitamin E: anda boleh mendapatkannya dengan memakan kacang badambayam, alpukat dan biji bunga matahari.

5. Perhatikan masa untuk mencuci rambut anda

Untuk memastikan rambut anda sihat, anda mesti mencuci rambut anda dengan kerap. Walau bagaimanapun, pastikan anda memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Elakkan mencuci rambut anda lebih daripada sekali sehari.
 • Gunakan produk syampu yang mencukupi.
 • Elakkan menggunakan air panas atau terlalu sejuk semasa membilas.

Anda juga perlu memberi lebih perhatian kepada keadaan rambut yang basah kerana ia lebih berisiko patah. Keringkan rambut anda dengan menggosok perlahan-lahan dengan tuala. Elakkan menyikat semasa rambut anda masih basah.

6. Pilih Produk Syampu Yang Tepat

Memilih produk syampu yang sesuai dengan keperluan rambut anda adalah salah satu cara untuk menyuburkan rambut anda.

Untuk mengetahui produk mana yang sesuai, sudah tentu anda perlu tahu keadaan rambut anda sama ada normal, berminyak atau kering. Selain itu, pertimbangkan juga masalah yang anda alami sekarang, contohnya kelemumur.

Jangan salah pilih produk boleh memburukkan keadaan sedia ada. Elakkan syampu yang mengandungi bahan keras, seperti ammonium lauryl sulfate atau sodium lauryl sulfate.

7. Rajin menggunakan perapi

Syampu sahaja tidak mencukupi. Malah, anda disyorkan untuk menggunakan perapi selepas bersyampu. Menggunakan perapi ini akan membantu mengekalkan rambut lembut, terurus dan berkilat.

Pemilihan produk perapi juga perlu dipertimbangkan. Anda boleh membeli satu secara berasingan dengan syampu, atau satu dalam pakej dengan produk syampu.

8. Gunakan Minyak Pati

Anda boleh menggunakan minyak pati untuk mendapatkan rambut tebal. Minyak ini telah lama digunakan sebagai rawatan alternatif dengan sedikit risiko kesan sampingan.

Sesetengah jenis minyak pati boleh meningkatkan kesihatan rambut, termasuk membantu ia tumbuh, menjadi kuat dan kelihatan berkilat.

Sesetengah minyak pati adalah baik untuk rambut, termasuk rosemary, lavender, pudina, kayu cedar, serai, Dan pokok teh.

9. Elakkan Tabiat Buruk

Tahukah anda bahawa tabiat tertentu boleh mencetuskan kerosakan rambut dan menjadikannya mudah gugur? Contohnya, perbuatan mewarna rambut dan menggunakan syampu dengan bahan-bahan yang kasar.

Selain itu, terdapat juga beberapa tabiat buruk yang perlu dielakkan untuk mengekalkan kesuburan rambut, antaranya:

 • Pengambilan alkohol.
 • Diet rendah kalori atau diet ketat.
 • Tekanan yang berlebihan.

10. Memberi Perlindungan kepada Rambut

Salah satu cara untuk menyuburkan rambut yang tidak kurang pentingnya ialah melindungi rambut. Sebagai contoh, apabila anda ingin berenang atau melakukan aktiviti luar.

Gunakan penutup kepala semasa berenang. Tindakan ini diambil untuk mengelakkan kesan klorin yang boleh merosakkan rambut.

Selain itu, jika anda akan berada di luar dalam tempoh yang lama, pastikan anda memakai penutup kepala supaya rambut anda tidak terdedah kepada cahaya matahari secara langsung.

SekarangBerikut adalah beberapa cara untuk menyuburkan rambut anda secara semula jadi yang boleh anda lakukan sendiri di rumah. Jika keguguran rambut sangat teruk; Walaupun selepas anda menggunakan petua di atas, segera periksa keadaan anda oleh doktor.

Tags

Related Post

Leave a Comment