Sayang sekali untuk terlepas, berikut adalah 9 kebaikan pengambilan pisang untuk ibu hamil

Donna

Perkara penting yang perlu dilakukan semasa mengandung adalah untuk memenuhi keperluan nutrisi ibu dan janin. Pisang merupakan salah satu jenis buah yang boleh membantu keperluan nutrisi ini. Apakah kebaikan pisang untuk ibu hamil? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kandungan Buah Pisang

Berikut adalah pelbagai kandungan nutrisi yang terkandung dalam 100 gram pisang:

 • Air: 75.3 g
 • Kalori: 98 kcal
 • Protein: 0.74 g
 • Lemak: 0.29 g
 • Karbohidrat: 21.2 g
 • Gula: 15.8 g
 • Serat: 1.7 g
 • Kalium (kalium): 326 mg
 • Kalsium: 5 mg
 • Vitamin B6: 0.209 mg
 • Asid folik: 14 mcg
 • Vitamin C: 12.3 mg

Kesemua khasiat dalam pisang dapat membantu perkembangan janin semasa hamil serta mengatasi beberapa masalah kesihatan yang timbul semasa kehamilan.

Kebaikan Mengambil Pisang Semasa Hamil

Pelbagai khasiat terdapat dalam pisang menawarkan pelbagai manfaat untuk ibu dan janin. Berikut adalah kebaikan memakan pisang untuk ibu hamil, antaranya:

1. Mengurangkan Loya dan Muntah

Antara simptom yang biasa dialami oleh ibu hamil ialah sakit pagi. Keadaan ini dicirikan oleh loya dan muntah. Loya yang tidak hilang pasti akan mengganggu aktiviti harian.

Makan pisang boleh membantu mengatasinya sakit pagi ringan. Khasiat ini boleh diperolehi kerana kandungan vitamin B dalam pisang terutamanya vitamin B6. Vitamin ini dapat membantu tubuh memproses asid amino tertentu supaya rasa loya dapat dikurangkan.

2. Membantu mencegah anemia

Kehamilan menyebabkan anda terdedah kepada anemia akibat kekurangan zat besi. Semasa mengandung, tubuh memerlukan darah dua kali lebih banyak berbanding sebelum hamil.

Apabila jumlah isipadu darah dalam badan meningkat, bermakna lebih banyak pengambilan zat besi diperlukan. Sekiranya keperluan zat besi tidak dapat dipenuhi, wanita hamil mungkin mengalami anemia. Keadaan ini boleh mengganggu keadaan ibu dan janin.

Pengambilan pisang secara tetap diketahui dapat membantu meningkatkan jumlah zat besi dalam tubuh. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes suplemen zat besi diperlukan untuk merawat anemia yang melampau.

3. Mengurangkan risiko kaki bengkak

Ramai ibu hamil mengalami bengkak kaki terutama pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Bukan sahaja kaki, kadang-kadang pelbagai sendi juga boleh mengalami bengkak.

Kaki bengkak adalah keadaan normal kerana badan menghasilkan lebih banyak darah dan cecair untuk memenuhi keperluan janin. Kandungan kalium dalam pisang diketahui dapat membantu mengurangkan risiko kaki bengkak dan mengekalkan keseimbangan cecair dalam badan.

4. Membantu Mencegah Sembelit (Sembelit)

sembelit adalah masalah biasa yang sering dihadapi oleh ibu hamil. Oleh itu, adalah penting untuk memenuhi keperluan serat semasa kehamilan.

Pisang kaya dengan serat, jadi ia boleh membantu merangsang pergerakan usus dan mengurangkan kembung perut.

5. Menyokong perkembangan otak janin

Perkembangan otak janin adalah bahagian penting semasa kehamilan. Malah, otak janin mula berkembang walaupun pada awal kehamilan. Oleh itu, anda perlu memenuhi keperluan pemakanan anda sebelum mengandung.

Mengandungi vitamin B6, zat besi, dan asid folik Pisang mengandungi beberapa nutrien penting yang diperlukan oleh janin untuk perkembangan otak dan saraf yang sihat.

6. Meningkatkan Tenaga

Adakah anda sering berasa letih semasa hamil? Jika ya, maka ini adalah perkara biasa, terutamanya pada trimester pertama kehamilan. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan.

Untuk mengatasi rasa letih dan kurang tenaga, anda boleh mengambil pisang. Kandungan karbohidrat dan gula boleh meningkatkan tenaga dengan cepat. Selain itu, makan pisang juga boleh mengenyangkan.

7. Membantu menjadikan tekanan darah lebih stabil

Pisang terkenal dengan kandungan kalium yang tinggi. Mineral potassium adalah nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan tekanan darah normal.

Pengambilan pisang secara tetap boleh membantu mengekalkan gula darah dalam julat normal semasa kehamilan.

8. Membantu menangkis radikal bebas

Pendedahan kepada radikal bebas semasa kehamilan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kehamilan. Bukan itu sahaja, radikal bebas juga boleh menyebabkan masalah perkembangan janin.

Untuk mengurangkan risiko ini, antioksidan diperlukan dalam badan. Antioksidan boleh membantu melawan radikal bebas ini. Anda boleh mengambil pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk pisang.

Selain itu, pisang diketahui mengandungi vitamin C serta beberapa jenis antioksidan lain seperti flavonoid dan amina.

9. Membantu pembentukan tulang janin

Pisang juga merupakan buah yang boleh dijadikan sumber kalsiumjadi ia penting untuk perkembangan tulang janin. Selain itu, kalsium juga penting untuk mengawal pengecutan otot dalam badan.

Peraturan Makan Pisang untuk Wanita Hamil

Secara umumnya, pisang adalah buah yang selamat untuk dimakan semasa mengandung. Walaupun ia mempunyai banyak khasiat, ibu hamil dinasihatkan untuk tidak mengambilnya secara berlebihan.

Pisang merupakan buah yang manis dan mempunyai kandungan gula yang tinggi. Jika diambil secara berlebihan, risiko peningkatan gula dalam darah dan kerosakan gigi akan meningkat.

Oleh itu, ibu hamil dinasihatkan mengehadkan pengambilan pisang kepada 1-2 biji pisang bersaiz sederhana setiap hari.

Ibu hamil yang menghidap diabetes semasa mengandung juga perlu mengehadkan pengambilan pisang kerana buah ini boleh menyebabkan gula dalam darah meningkat dengan cepat. Sekiranya anda mempunyai keadaan ini, dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk mengambil pisang.

Anda yang mempunyai alahan pisang perlu mengelak daripada mengambil pisang semasa hamil. Kandungan kitinase dalam pisang boleh menyebabkan sindrom lateks-buah.

Tags

Related Post

Leave a Comment