10 Jenama Sabun untuk Menghilangkan Bintik pada Bayi

Shafana aznii

Kulit bayi mempunyai sensitiviti yang lebih tinggi daripada orang dewasa. Masalah biasa pada kulit bayi ialah jerawat. Selain menyebabkan kegatalan dan pedih, bruntus juga mengganggu keselesaan bayi. Dengan cara itu, sebagai ibu bapa anda harus lebih selektif dalam memilih sabun bayi.

10 Jenama Sabun untuk Menghilangkan Bintik pada Bayi

Berikut adalah cadangan sabun untuk menghilangkan jerawat pada bayi yang telah terbukti berkesan:

1. Sebamed Baby Bubble Bath

Sabun bayi direka khas dengan formulasi yang lembut supaya ia selamat digunakan pada kulit bayi. Salah satu sabun yang disyorkan untuk menghilangkan jerawat pada bayi ialah Sebamed Baby Bubble Bath. Sabun ini mengandungi pH seimbang yang diperlukan oleh kulit dan mampu merawat jerawat pada kulit bayi.

Selain lebam, sabun ini juga sangat berkesan untuk merawat kulit bayi yang merah dan gatal. Sebamed juga tidak menyakitkan mata dan selamat digunakan. Kerana sabun ini diformulasikan menggunakan bahan yang agak lembut, ia sesuai untuk kulit sensitif.

2. Pure Baby Liquid Soap

Seperti yang diketahui, oat mampu mengatasi segala masalah kulit seperti jerawat, ruam, dan lain-lain. Satu sabun untuk menghilangkan jerawat pada bayi yang mengandungi oat ialah Pure Baby Liquid Soap. Selain daripada oat, sabun ini juga diperbuat daripada bunga chamomile yang boleh menenangkan kulit. Kelembapan kulit bayi juga dikekalkan dengan adanya pro vitamin B5.

Menariknya, Pure soap adalah bebas SLS jadi ia selamat untuk kulit sensitif. Dengan beberapa bahan berguna, harga yang ditawarkan oleh Pure juga tidak mahal. Iaitu sekitar 120 ribu dengan isipadu 230 ml.

3. Lactacyd Baby Liquid Soap Hypoallergenic with Milk Extract

Dirumus khas dan mempunyai tekstur ringan seperti air, Lactacyd Baby Liquid Soap sangat disyorkan untuk merawat jerawat pada bayi. Sabun untuk menghilangkan jerawat pada bayi ini mengandungi ekstrak susuasid laktik dan laktoserum yang boleh merawat ruam lampin, panas berduri dan masalah kulit yang lain.

Dengan pH seimbang yang sesuai dengan kulit bayi serta dibuat hipoalergenik Ini bermakna sabun ini tidak akan menyebabkan reaksi alahan pada kulit bayi. Mempunyai tekstur yang sangat lembut, Lactacyd juga mendakwa bahawa sabun ini boleh digunakan untuk bayi berumur 3 hari.

4. Buds Organic Super Soothing Hydrating Cleanser

Buds Organic Super Soothing Hydrating Cleanser

Seperti namanya, sabun untuk menghilangkan jerawat pada bayi ini diperbuat daripada 95% bahan organik jadi ia selamat untuk kulit bayi. Bahan-bahan lain dalam sabun ini ialah:gula ringan, asam amino dan fruktan yang menghidrat yang mampu mengatasi semua masalah pada kulit bayi.

Selain itu, Bud Organic juga mengandungi probiotik dan vitamin E yang dapat membasmi kuman dan bakteria supaya kulit bayi kekal bersih. Sabun bayi ini juga bebas daripada pewangi tiruan dan mempunyai pensijilanEcocert organik jadi keselamatan terjamin. Malangnya, harga produk ini agak mahal berbanding sabun bayi yang lain.

5. Johnson’s Baby Cooling Bath

Produk sabun untuk menghilangkan jerawat pada bayi ini dapat memberikan sensasi sejuk pada kulit, sehingga rasa terbakar dan kegatalan akibat jerawat dapat diminimumkan. Kandungansusukan madu yang terkandung dalam Johnson’s boleh mengurangkan kemerahan, kerengsaan dan jerawat. Sabun Johnson juga boleh melembapkan dan mencegah jangkitan kulit kerana ia mengandungi vitamin A dan E.

Dengan formulasi yang tidak menyebabkan sakit mata, sabun ini juga boleh digunakan pada kanak-kanak berumur 1 tahun ke atas. Dengan kelebihan tersebut, harga yang ditawarkan oleh sabun ini sangat berpatutan.

6. Aveeno Baby Dermexa Moisturizing Wash

Sesetengah sabun boleh menyebabkan kulit menjadi lebih kering, tetapi tidak Aveeno Baby Dermexa Moisturizing Wash. Sebab sabun hilangkan jerawat pada bayi ini mengandungi pH yang sesuai untuk kulit bayi. Seterusnya ialah kandungan jojobaminyak yang terkandung dalam sabun ini juga mampu memberikan kelembapan sekaligus menghaluskan kulit.

Menariknya, Aveeno bukan sahaja mampu merawat jerawat pada kulit bayi, tetapi juga masalah ruam dan ekzema. Produk ini dijamin selamat untuk kulit bayi kerana ia dibuat denganformula ultra lembut yang bebas paraben dan diuji hypoallergenic. Dengan pelbagai kelebihan ini, tidak hairanlah sabun ini berharga agak tinggi.

7. Ecolaiv Oilette Baby Ultra Sensitive Wash

Satu lagi sabun bayi yang disyorkan ialah Ecolaiv Oilette Baby Ultra Sensitive Wash. Produk ini bukan sahaja boleh digunakan untuk bayi tetapi juga untuk remaja dan dewasa yang mempunyai kulit sensitif. Bahan-bahan yang terkandung dalam produk ini ialah:seramida dan minyak botani yang mampu memberikan kelembapan pada kuli,t sehingga kulit tidak mengalami dehidrasi.

Selain itu, sabun mengandungi pH 5 yang selamat untuk kulit dan bebas daripada bahan berbahaya seperti paraben. Nilai tambah penggunaan biasa akan menjadikan kulit lebih cerah dan lebih anjal.

8. Pigeon Baby Wash 2in1

Jenama Pigeon sudah dikenali oleh ibu bapa. Seperti namanya, sabun ini bukan sahaja boleh digunakan sebagai sabun bayi tetapi juga sebagai asyampu. Merpati mengandungi jojoba yang dapat mengekalkan kelembapan kulit jugachamomile yang sangat bagus untuk mengatasi masalah jerawat.

Malangnya sabun merpati tidakmelancong dengan ganas kerana ia mempunyai pembungkusan yang agak besar iaitu 700 ml. Tetapi produk ini menyediakanisi semula jadi anda tidak perlu risau dan bersusah payah membeli pembungkusansaiz penuh kembali.

9. Zwitsal Baby Bar Soap Classic

Salah satu sabun bayi yang disemak terus olehpakar dermatovenereologi adalah Zwitsal Baby Bar Soap Classic. Sabun ini mengandung antioksidan yang mampu memberikan perlindungan pada kulit dari radikal bebas. Kemudian ada kandungan canola oil untuk membantu melembutkan serta melembapkan kulit bayi.

Tidak seperti beberapa sabun di atas, Zwitsal Baby Bar Soap Classic adalah dalam bentuk bar. Di mana sabun bar biasanya menggunakan pewangi dan pewarna yang kurang daripada sabun cair. Oleh itu, jika kulit bayi anda super sensitif, maka sabun ini adalah pilihan yang tepat untuk merawat jerawat.

10. Cetaphil Baby Moisturizing Bath & Wash

Satu petua untuk memilih sabun bayi yang berkesan adalah dengan melihat bahan-bahannya terlebih dahulu. Dengan pH dan formula yang seimbanghipoalergenik, Cetaphil Baby Moisturizing Bath & Wash mampu mengatasi masalah iritasi, kemerahan dan jerawat pada kulit bayi. Kandungan ini juga akan meminimumkan risiko alahan apabila menggunakan produk.

Selain itu, sepertiga kandungan yang terdapat dalam produk ini berupa losyen yang kaya Lidah Buaya. Yang sangat melembapkan kulit dan dipercayai dapat melegakan kerengsaan pada kulit sensitif.

Baca Juga: 7 Cara Memilih Sabun Bayi yang Sesuai untuk Bayi

Ini adalah beberapa jenama sabun yang paling berkesan untuk menghilangkan jerawat pada bayi. Oleh kerana kulit bayi yang sensitif, disarankan untuk memilih sabun bayi yang selamat dengan melihat beberapa bahan dalam sabun tersebut. Salah satunya ialah memilih sabun dengan pH yang sesuai, bebas paraben dan bahan kimia berbahaya yang lain.

Tags

Related Post

Leave a Comment