7 Cara Memilih Sabun Bayi yang Sesuai untuk Bayi

Shafana aznii

Sabun bayi adalah produk penting yang bagi kesihatan bayi. Tersalah pilih sabun boleh menjejaskan keadaan kulit malah membahayakan kesihatan bayi. Bagi mengelakkan kesilapan dalam memilih sabun, terdapat beberapa siri petua memilih sabun bayi yang boleh dilihat pada pembentangan berikut.

7 Cara Memilih Sabun Bayi yang Sesuai untuk Bayi

Petua ini berguna untuk ibu bapa baru atau ibu bapa bayi yang mempunyai kulit sensitif, untuk memilih sabun yang betul. Adakah anda mempunyai petua untuk memilih sabun bayi? Mari kita lihat maklumat lanjut berkaitannya dalam penjelasan di bawah:

1. Kenali Jenis Kulit Anak

Sebelum membeli sabun bayi, ibu bapa perlu memahami terlebih dahulu keadaan kulit bayi mereka. Adakah kulit sensitif atau adakah kulit bayi mempunyai alahan terhadap bahan-bahan tertentu? Ini nanti boleh dijadikan bekal untuk mencari sabun bayi yang sesuai dan selamat digunakan.

Bayi yang mempunyai keadaan kulit tertentu seperti ekzema, hipersensitiviti, dan keadaan kulit negatif yang lain, harus terlebih dahulu berunding dengan doktor mengenai pemilihan sabun yang betul. Tanya tentang bahan yang disyorkan dan dilarang untuk bayi dengan keadaan kulit tertentu. Jangan biarkan sabun yang anda pilih akhirnya memburukkan keadaan kulit bayi.

2. Periksa Bahan Sabun

Terdapat pelbagai jenis sabun bayi di pasaran. Setiap satu mempunyai kandungan yang berbeza antara satu sama lain. Semasa membeli sabun bayi, pastikan anda menyemak dahulu bahan-bahan yang digunakan dalam sabun tersebut. Maklumat ini boleh didapati di bahagian butiran ramuan pada pembungkusan sabun.

Dengan memeriksa bahan-bahan sabun ini, ibu bapa boleh mengelakkan anak-anak mereka daripada sabun yang mengandungi bahan kimia berbahaya. Selain itu, ini juga sebagai cara untuk mengelakkan bayi daripada kesan negatif bahan-bahan yang menyebabkan alahan pada bayi.

Kulit sensitif bayi mudah terdedah kepada produk kimia tertentu. Perkara ini perlu diberi perhatian oleh ibu bapa. Buat senarai bahan kimia yang dilarang dalam sabun bayi. Bandingkan senarai dengan bahan-bahan sabun yang anda ingin beli.

3. Kaji Maklumat Sabun pada Pembungkusan

Petua keempat untuk memilih sabun bayi ialah ibu bapa mesti mengkaji terlebih dahulu maklumat mengenai pembungkusan sabun. Biasanya pada bungkusan tersebut terdapat pelbagai maklumat tentang sabun tersebut. Bermula dari jenis sabun sehinggalah jenis sabun yang sesuai untuk jenis kulit. Selain itu, perhatikan juga maklumat mengenai tarikh luput produk sabun tersebut.

Bukan itu sahaja, pembeli juga perlu mengambil berat tentang cara menyimpan sabun. Ini penting untuk dijadikan rujukan supaya tidak berlaku penyimpanan yang salah yang menyebabkan sabun rosak. Biasanya pembungkusan sabun bayi juga termasuk amaran yang penting untuk diberi perhatian.

Maklumat penting tentang sabun dalam pembungkusan sering diabaikan. Walau bagaimanapun, pemilihan produk yang betul boleh dilakukan dengan bergantung kepada maklumat yang terkandung pada pembungkusan produk.

4. Pilih Sabun dengan pH Neutral

Perkara seterusnya yang perlu diberi perhatian dalam petua memilih sabun bayi ialah tahap PH dalam sabun. Ibu bapa mesti ambil berat tahap PH sabun yang dibeli. Lebih-lebih lagi jika sabun digunakan untuk bayi baru lahir yang masih terdedah. Tahap PH pada kulit bayi yang baru lahir akan mengalami perubahan iaitu yang pada awalnya PH neutral akan berubah kepada sedikit berasid.

Perubahan PH pada bayi baru lahir bukan tanpa sebab. Kehadiran lapisan asid ini akan membantu melindungi kulit bayi daripada kuman dan bakteria yang melekat padanya. Untuk mengelakkan lapisan kulit rosak, sabun yang mempunyai PH neutral atau hampir dengan PH kulit bayi diperlukan.

Menggunakan sabun dengan PH neutral akan membantu mengekalkan lapisan kulit yang sihat. Selain itu, pemilihan PH yang neutral adalah perlu bagi mengelakkan kulit bayi menjadi iritasi akibat terdedah kepada sabun yang terlalu berasid atau terlalu beralkali.

5. Jangan Tergoda dengan Sabun Wangi

Ramai ibu bapa masih memilih produk bayi dengan wangian yang kuat. Ini harus dielakkan semasa memilih produk sabun bayi. Sila ambil perhatian bahawa secara amnya wangian dalam sabun berasal daripada sebatian kimia sintetik. Kehadiran sebatian kimia ini berpotensi mendatangkan bahaya kepada kulit sensitif bayi.

Tidak jarang sebatian kimia dalam pewangi sabun bayi menyebabkan kerengsaan dan alahan kepada bayi. Kesan penggunaan berterusan bahan kimia ini tidak kurang menakutkan. Pendedahan berterusan kepada bahan kimia berpotensi mengganggu sistem saraf pusat dan sistem pembiakan pada bayi yang akan datang.

Untuk mengelakkan ini, anda harus memilih sabun bayi dengan aroma semula jadi. Jika ia mengandungi wangian tertentu, anda harus pastikan wangian itu berasal dari bahan organik yang selamat digunakan pada kulit bayi.

6. Elakkan Sabun yang Terlalu ‘berat’

Petua pemilihan sabun bayi seterusnya ialah memastikan sabun yang digunakan tidak terlalu ‘berat’. Maksud berat di sini ialah sabun yang mengandungi banyak bahan kimia. Pendedahan berlebihan kepada bahan kimia akan mencetuskan kerengsaan dan alahan. Terdapat beberapa bahan kimia yang harus dielakkan, seperti senarai bahan kimia berikut.

  • Politilena Glikol. Salah satu bahan kimia yang mesti dielakkan ialah PEG atau yang biasa dipanggil Polyethyle Glycol. Bahan ini termasuk dalam kelas karsinogen yang berbahaya jika digunakan secara berterusan;
  • Paraben. Paraben adalah sebatian yang digunakan secara meluas sebagai pengawet dalam produk penjagaan kulit kecantikan. Tetapi ternyata kehadiran produk ini memberi kesan negatif kepada tubuh. Kajian menunjukkan bahawa kehadiran Paraben boleh mengganggu tahap hormon dalam badan. Jika kanak-kanak sentiasa terdedah kepada perkara ini, ia berpotensi mengganggu pertumbuhan dan perkembangan mereka;
  • DEA, SAYA, TEH.Diathanolamine (DEA), Monoethanolamine (MEA) dan Triethanolamine (TEA) adalah bahan yang terdapat dalam beberapa produk bayi seperti syampu dan sabun. Namun siapa sangka jika digunakan secara berterusan, ketiga-tiga bahan ini boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan hati. Tambahan pula, bahan ini dipercayai boleh mencetuskan kanser; Dan
  • 1,4-dioksana.Satu sebatian terakhir yang perlu dielakkan ialah 1,4-dioksana. Malah, sebatian ini terdapat dalam banyak produk penjagaan bayi. Walaupun kehadiran sebatian ini disyaki mencetuskan kanser dan juga keracunan organ. Sebaliknya, sebatian ini boleh muncul akibat tindak balas kimia daripada mencampurkan beberapa bahan kimia lain.

7. Hentikan Penggunaan Jika ia Memberi Kesan Negatif

Ibu bapa mestilah selektif dalam memilih produk untuk bayi mereka. Memastikan terdapat penyeliaan dan penilaian terhadap produk yang digunakan. Lebih-lebih lagi memandangkan kulit bayi masih sensitif sehingga mudah terdedah kepada bahan kimia atau bahan berbahaya yang mencetuskan alahan dan penyakit lain.

Adalah lebih baik untuk menilai penggunaan produk selepas beberapa penggunaan. Pastikan tiada ruam, luka atau kerengsaan yang disebabkan oleh pilihan produk penjagaan bayi yang salah. Jika ruam atau kerengsaan muncul, hentikan penggunaan serta-merta. Rawat ruam kulit akibat alahan terhadap produk tertentu dengan berunding dengan doktor yang berpengalaman. Jangan lupa tanya doktor yang berkenaan tentang produk penjagaan bayi yang selamat.

Senarai tips memilih sabun bayi di atas boleh dijadikan rujukan ibu bapa ketika memilih produk penjagaan kulit untuk bayi mereka. Sentiasa pastikan produk penjagaan yang anda gunakan tidak berbahaya untuk bayi anda. Ini kerana pemilihan produk yang salah bukan sahaja memberi kesan kepada kulit bayi tetapi berpotensi menyebabkan kesan kesihatan lain yang berbahaya kepada bayi. Kemudian jangan teragak-agak untuk berhenti menggunakannya, jika terdapat tanda-tanda alahan selepas menggunakan sabun supaya ia tidak mendatangkan sebarang bahaya.

Tags

Related Post

Leave a Comment