Marc Marquez Bercerita Tentang Tidak Hadir di MotoGP Belanda 2023

Donna

Pelumba Repsol Honda Marc Marquez membuka suara tentang diisytiharkan tidak hadir dalam perlumbaan MotoGP Belanda 2023 di Litar Assen, Ahad (25/6).

Marc Marquez tidak akan berlumba di MotoGP Belanda 2023 kerana dia tidak cergas. Perkara ini diakui Marquez menerusi muat naik di media sosial.

“Hello semua. Seperti yang anda tahu, saya tiba di Assen bukan pada tahap 100 peratus secara fizikal,” kata Marquez.

Bukan sahaja kurang bentuk, Marquez juga mengalami beberapa masalah seperti terseliuh dan patah jari. Pelumba Sepanyol itu mengalami beberapa kemalangan dalam latihan bebas, kelayakan, dan juga perlumbaan sebelum MotoGP Belanda.

“Selain terseliuh dan patah jari, terdapat patah tulang rusuk yang menyebabkan saya sangat kesakitan,” kata Marquez.

Keadaan tidak baik dan beberapa kecederaan membuatkan Marc Marquez berunding dengan pasukan perubatan. Tidak mahu kecederaan Marquez menjadi lebih teruk, keputusan dibuat pelumba berusia 30 tahun itu terpaksa berehat.


“Saya bangun pagi ini dengan kesakitan yang amat sangat dan, selepas pemeriksaan, kami telah memutuskan bersama pasukan perubatan untuk tidak berlumba hari ini agar tidak menjadi lebih teruk dan boleh pulih pada minggu-minggu berikutnya,” kata Marquez.

Musim 2023 boleh menjadi yang terburuk untuk Marquez. Marquez telah lima kali tidak menyertai perlumbaan kerana keadaan yang tidak cergas. Selain MotoGP Belanda, Marquez juga tidak hadir di MotoGP Argentina, Amerika, Sepanyol dan Jerman.

Related Post

Leave a Comment