Punca dan Kesan Tekanan Semasa Hamil

Donna

Stress semasa mengandung itu perkara biasa, Ma. Namun jika berterusan ia boleh memberi kesan buruk kepada bayi

Tekanan yang berlaku semasa mengandung adalah normal, Ma. Biasanya, tekanan ringan tidak perlu dibimbangkan. Tetapi terdapat juga beberapa tekanan yang berisiko untuk anda dan bayi anda.

Tekanan adalah emosi biasa dalam kehidupan dan ia tidak selalunya sesuatu yang buruk. Bimbang tentang bayi dan kehamilan anda adalah tanda anda ingin menjadi ibu bapa yang baik dengan memastikan yang terbaik untuk bayi anda.

Banyak perkara yang boleh menyebabkan tekanan kepada ibu hamil, seperti masalah kewangan atau ketakutan bersalin. Ketahui apa punca stress yang dialami oleh Mama supaya Mama dapat mengatasinya. Jadi, bila tiba masa bersalin, Mama boleh bersalin dengan hati yang tenang.

Ketahui maklumat tentang punca, kesan tekanan untuk ibu dan bayi, dan cara menanganinya dalam ulasan donna.com.my berikut.

Punca Stress Semasa Hamil

Beberapa punca biasa tekanan semasa kehamilan termasuk:

 1. Takut keguguran
 2. Takut bersalin dan bersalin
 3. Perubahan fizikal yang tidak selesa, seperti loya, letih, perubahan mood, dan sakit belakang
  Tarikh akhir kerja sebelum cuti bersalin
 4. Takut nak jaga baby
 5. Tekanan kewangan yang berkaitan dengan membesarkan anak-anak

Masalah di tempat kerja atau konflik dengan Papa mungkin meningkatkan kadar denyutan jantung anda. Tetapi ini biasanya tidak menyebabkan kebimbangan jangka panjang untuk bayi selagi anda boleh menanganinya dengan segera.

Apa yang lebih membimbangkan dalam kehamilan ialah tekanan psikologi yang berpanjangan yang tidak boleh anda abaikan. Ini boleh meningkatkan peluang komplikasi seperti kelahiran pramatang.

Bagaimana mungkin?

Ini berlaku kerana badan anda menganggap anda berada dalam mod “berjuang atau melarikan diri”. Mama menghasilkan lonjakan hormon tekanan yang akhirnya akan menjejaskan tahap tekanan bayi.

Tekanan serius yang paling menjejaskan anda dan bayi anda termasuk:

 • Perubahan besar dalam kehidupan, seperti kematian dalam keluarga, perceraian, atau kehilangan pekerjaan atau rumah
 • Kesukaran jangka panjang, seperti masalah kewangan, masalah kesihatan, penderaan atau kemurungan
 • Bencana, termasuk taufan, gempa bumi atau peristiwa traumatik lain yang tidak dijangka
 • Perkauman, kesukaran seharian yang dihadapi oleh seseorang berada dalam kumpulan minoriti
 • Tekanan yang serius tentang kehamilan, seperti ketakutan yang lebih besar tentang penghantaran, kesihatan bayi, dan penjagaan bayi

Kebanyakan ibu yang pernah mengalami bencana mungkin mengalami gangguan tekanan pasca bencana (PTSD). Mereka mempunyai risiko yang lebih besar untuk mempunyai bayi yang dilahirkan pramatang atau dengan berat lahir rendah. Jika anda pernah mengalaminya, berbincang dengan doktor atau ahli terapi anda dengan segera.

Kesan tekanan pada ibu dan bayi

Anda mungkin pernah merasakan kesan tekanan pada badan anda, seperti sakit kepala, sukar tidur, atau makan berlebihan. Di samping itu, tekanan yang berpanjangan juga boleh menyebabkan kesan atau risiko lain, seperti:

 • praeklampsia

Penyelidikan menunjukkan bahawa jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda berisiko lebih besar untuk mengalami preeklampsia semasa kehamilan.

Preeklampsia adalah komplikasi kehamilan yang menjejaskan tekanan darah dan organ dan boleh menyebabkan kelahiran bayi pramatang.

Namun, tekanan yang dialami semasa mengandung boleh meningkatkan risiko ini. Tekanan dan sejarah hipertensi adalah gabungan yang tidak baik untuk kesihatan Mama.

Adalah penting untuk terus memantau tekanan darah anda semasa kehamilan.

 • keguguran

Satu kajian mengaitkan tekanan pranatal dengan peningkatan risiko keguguran. Penyelidik mendapati bahawa wanita yang mengalami peristiwa traumatik atau pendedahan tekanan lain adalah dua kali lebih mungkin mengalami keguguran.

Kajian yang sama mendapati hubungan antara tekanan di tempat kerja dan keguguran. Mama patut buat penyesuaian dan bekerjasama dengan pihak atasan.

Penyelidikan juga menyatakan bahawa penyedia penjagaan kesihatan cenderung mengabaikan risiko tekanan semasa kehamilan. Mungkin untuk meyakinkan wanita hamil dan tidak menyebabkan tekanan lanjut.

 • Kelahiran pramatang

Penyelidikan lain telah mengaitkan tekanan dengan kelahiran pramatang sebelum kehamilan 37 minggu. Bayi pramatang lebih berkemungkinan mengalami kelewatan perkembangan dan gangguan pembelajaran. Sebagai orang dewasa, mereka lebih berisiko untuk mengalami masalah kesihatan kronik, seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan diabetes.

Tekanan juga dikaitkan dengan berat lahir rendah.

Sebaliknya, ramai bayi pramatang dilahirkan setiap hari dan kebanyakannya berada dalam keadaan sihat. Perkara utama adalah untuk mengelakkan penambahan faktor risiko, seperti tekanan kehamilan.

Berkaitan:

Kesan Tekanan pada Bayi Selepas Lahir

Malangnya, dalam beberapa kes, kesan tekanan pranatal muncul kemudian, kadang-kadang beberapa tahun kemudian.

Satu kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu yang mengalami tekanan semasa mengandung lebih berkemungkinan mengalami gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD). Kajian 2019 mencadangkan kemungkinan pautan kepada perkembangan kemurungan sebagai seorang remaja.

Sudah tentu, sebaik sahaja bayi anda dilahirkan, anda mungkin menghadapi beberapa peristiwa yang menimbulkan tekanan.

Jika anda tertekan semasa menjaga bayi anda, cuba cari masa untuk tidur dan makan makanan yang sihat. Minta Papa bekerjasama dengan penjagaan bayi supaya Ibu boleh melakukan sesuatu untuk dirinya sendiri seperti berjalan-jalan, menulis dalam jurnal, atau berbual dengan rakan-rakan.

Mengatasi tekanan semasa mengandung

Jangan risau, ibu. Mama boleh meminta bantuan atau melakukan sesuatu untuk mengatasinya. Berikut adalah beberapa cara yang boleh Mama lakukan:

Bercakap dengan seseorang yang anda percayai

Mama boleh bercakap dengan pasangan, kawan, doktor, ahli terapi, atau wanita hamil yang lain. Sertai kumpulan wanita hamil. Di sini anda boleh meluahkan perasaan anda, walaupun anda tidak selalu mendapat penyelesaian, anda akan berasa lebih lega kerana anda telah didengari.

Minta bantuan

Mama sentiasa boleh meminta pertolongan apabila dia memerlukannya. WHO? Kepada rakan, keluarga, jiran atau rakan sekerja. Boleh jadi mereka semua nak tolong Mama tapi tak tahu nak mula dari mana. Jika mereka meminta atau menawarkan bantuan, terimalah tawaran mereka, Mak.

Lakukan yoga, bermeditasi, mendengar muzik

Tarik nafas dalam-dalam dan fokus. Bayangkan kegembiraan Mama apabila bayi itu dilahirkan. Nikmati perkara kecil setiap hari. Luangkan masa untuk melakukan yoga atau bermeditasi. Tulis jurnal tentang semua yang membimbangkan anda. Mendengar muzik selama 30 minit juga boleh mengurangkan tahap kortisol atau hormon tekanan.

Ini semua adalah cara untuk memperlahankan minda, sesuatu yang anda perlukan apabila fikiran anda berlumba-lumba.

Kekal sihat

Rehat dan bersenam. Pergi tidur lebih awal daripada biasa atau tidur sebentar. Cuba lakukan sukan seperti berenang, berjalan, atau melakukan yoga pranatal.

Ibu pasti mengalami mengidam semasa hamil. Pastikan anda mendapat makanan dengan nutrisi yang seimbang dan sihat. Elakkan mengambil terlalu banyak gula dan minum banyak air.

Anda tidak bersendirian jika anda berasa tertekan semasa hamil. Ini adalah perkara biasa dan tekanan yang dialami wanita hamil setiap hari biasanya tidak memberi kesan kepada kesihatan ibu atau bayi.

Apa yang perlu diperhatikan ialah tekanan kronik. Ini bukan sahaja menjejaskan kesihatan ibu malah boleh menyukarkan proses bersalin dan perkembangan bayi.

Berita baiknya ialah terdapat banyak cara untuk mengurangkan tekanan untuk Ibu. Luangkan sedikit masa tambahan untuk menjaga diri tanpa rasa bersalah. Mencari aktiviti yang boleh membuat anda lebih gembira sudah tentu akan membuatkan anda bebas tekanan. Ini pasti menjadikan Mama dan bayi lebih sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment