Petua Memilih Kasut yang Selesa dan Selamat untuk Ibu Hamil

Donna

Semasa mengandung, banyak perubahan berlaku pada tubuh wanita hamil. Salah satu perubahan yang paling ketara ialah penambahan berat badan. Keadaan ini tidak dapat tidak menjadikan ibu lebih berhati-hati dalam menggunakan kasut. Semak petua memilih kasut untuk wanita hamil yang selamat dan selesa dalam ulasan berikut.

Kepentingan Kasut Selamat dan Selesa untuk Ibu Hamil

Perubahan yang berlaku semasa kehamilan sudah tentu ia akan menjejaskan langkah dan pergerakan ibu hamil. Walaupun nampak remeh, pemilihan kasut adalah sangat penting.

Apabila badan mengalami perubahan, ini bukan sahaja menjejaskan cara anda berjalan, tetapi juga menjejaskan belakang, kaki dan buku lali.

Jika pemilihan alas kaki tidak dipertimbangkan dengan teliti, terdapat pelbagai gejala yang boleh dialami oleh wanita hamil, antaranya:

  • Kaki bengkak: Rahim yang membesar akan memberi tekanan pada kawasan pelvis. Keadaan ini boleh melambatkan aliran darah, menyebabkan cecair terkumpul di kaki dan buku lali.
  • Vena varikos: Darah yang bergenang dalam urat akan menyebabkan salur darah melebar dan terkeluar dari kulit. Keadaan ini menyebabkan saluran darah membonjol, sakit, gatal-gatal, atau sensasi terbakar yang sengit.
  • Terseliuh atau trauma pada ligamen: Peningkatan hormon yang berlaku menyebabkan kawasan pelvis lebih fleksibel untuk menghadapi bersalin. Akibatnya, ligamen menjadi lebih mudah terseliuh dan trauma.
  • Sakit tumit: Berat badan yang bertambah menyebabkan tumit rata dan menyentuh tanah. Keadaan ini boleh menyebabkan sakit pada tumit.

Petua Memilih Kasut untuk Ibu Hamil

Memilih kasut terbaik semasa mengandung adalah perkara utama tentukan saiz dahulu. Jadi, apa yang perlu anda lakukan untuk memilih kasut yang betul? Semak petua berikut:

1. Besarkan saiz kasut anda

Perubahan bentuk dan saiz badan wanita hamil boleh memberi kesan kepada saiz kakinya. Kebiasaannya saiz kasut akan naik satu tahap melebihi saiz biasa, terutamanya apabila memasuki trimester ketiga.

Keadaan ini adalah normal. Sebabnya, semasa mengandung badan mengalami kelonggaran atau kelonggaran ligamen. Ini adalah cara badan menyediakan sendi pelvis untuk proses bersalin.

Jadi, apabila memilih kasut, naik separuh atau satu nombor daripada saiz biasa anda. Kasut yang bersaiz lebih besar akan membuatkan anda lebih selesa.

2. Perhatikan bentuk kasut

Petua seterusnya memilih kasut untuk wanita hamil adalah memilih kasut yang mempunyai sokongan buku lali yang baik. Dengan cara itu, ibu hamil akan berasa lebih selesa apabila menggunakannya.

Selain daripada memberikan keselesaan, memakai kasut dengan sokongan yang baik juga boleh mengurangkan kesakitan dan kesakitan sakit sendi pada wanita hamil.

3. Beri perhatian kepada jenis kasut

Jenis kasut yang digunakan adalah penting untuk diberi perhatian. Wanita hamil dinasihatkan memakai kasut slip-on.

guna slip-on akan memudahkan untuk memakai dan menanggalkan kasut, walaupun kehamilan telah memasuki trimester ketiga. Seperti yang diketahui, pada trimester akhir kehamilan, wanita hamil akan mengalami kesukaran membongkok.

4. Pilih Kasut Flat

Selain daripada meningkatkan saiz kasut anda, pastikan anda memilih kasut rata. Kasut flat akan menyokong tubuh wanita hamil dengan baik, seterusnya mengurangkan simptom sakit yang sering berlaku semasa hamil.

5. Beri perhatian kepada bahan kasut

Cara seterusnya memilih kasut untuk ibu hamil ialah menggunakan alas kaki yang membolehkan kaki ‘bernafas’. Selain itu, pastikan kasut yang anda gunakan tidak berpeluh di kaki. Wanita hamil dinasihatkan memakai kasut yang diperbuat daripada kanvas.

Elakkan memakai kasut tumit tinggi semasa hamil

Apabila kehamilan berlangsung, pusat graviti badan berubah. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil kurang stabil apabila berjalan. Ligamen yang longgar semasa hamil adalah punca ketidakstabilan otot dan sendi badan.

Keadaan ini mewujudkan penggunaan tumit tinggi atau kasut tumit tinggi tidak digalakkan semasa mengandung. Sebabnya, perubahan dalam badan semasa mengandung akan membuatkan ibu hamil mudah terjatuh.

Jika anda memakai kasut tumit tinggi, risiko jatuh juga boleh meningkat. Jatuh semasa mengandung boleh membawa maut, bukan sahaja kepada bakal ibu, tetapi juga untuk janin dalam kandungan.

Walaupun tidak ada larangan untuk menggunakannya tumit tinggi, anda harus mempertimbangkannya terlebih dahulu. Lebih-lebih lagi jika kehamilan hanya di awal trimester.

Jika anda mesti memakainya, pilih kasut yang mempunyai tumit lebar, persegi atau bulat. Elakkan tumit runcing.

Selepas mengetahui beberapa petua untuk memilih kasut bersalin yang baik. Pastikan kehamilan anda kekal sihat dengan menggunakan jenis kasut yang selamat semasa hamil.

Jangan lupa buat pemeriksaan kehamilan secara berkala untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan janin. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment