Perkembangan Janin pada 25 Minggu Kehamilan

Donna

Memasuki usia kandungan 25 minggu, anda mungkin tertanya-tanya tentang perkembangan janin, adakah ia membesar dengan baik, bagaimana perkembangan organ, atau adakah si kecil anda akan bergerak lebih aktif? Semak penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Perkembangan Janin pada Kehamilan 25 Minggu

Pada 25 minggu kehamilan, idealnya panjang janin adalah 33 cm. Sementara itu, berat janin 25 minggu adalah sekitar 0.68 kg. Saiz janin pada 25 minggu kehamilan adalah sama dengan sayur lobak.

Janin juga berterusan alami pembentukan lemak badan supaya berat badan mereka meningkat dengan ketara. Selain itu, pada minggu ke-25 kulit janin menjadi lebih kemerahan berbanding minggu-minggu sebelumnya.

Perubahan kulit janin menjadi lebih kemerah-merahan berlaku kerana proses pembentukan kapilari di bawah kulit yang berterusan. Kapilari diisi dengan darah kemudian menjadikan kulit kelihatan merah.

Satu lagi perkembangan janin 25 minggu yang juga boleh diperhatikan ialah organ paru-paru yang semakin mengalami penghalusan, baik dari segi bentuk mahupun fungsi.

Salur darah yang akan menyokong fungsi paru-paru telah mula terbentuk. Walau bagaimanapun, janin tidak boleh menggunakan organ pernafasan ini untuk bernafas.

Seperkara lagi, pada usia kandungan 25 minggu, janin dalam perut mungkin mula bertindak balas terhadap bunyi yang didengari dengan membuat pergerakan refleks. Pergerakan refleks yang dimaksudkan termasuk menendang atau menukar posisi badan.

Perubahan Badan pada 25 Minggu Hamil

Pada asasnya, majoriti perubahan atau gejala yang dialami pada 25 minggu kehamilan masih sama seperti pada minggu-minggu memasuki trimester kedua.

Berikut adalah perubahan dan gejala yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Perubahan pada Payudara

Peningkatan usia kehamilan menyebabkan beberapa perubahan dalam badan. Salah satu daripada perubahan ini ialah warna puting kelihatan lebih gelap daripada biasa.

Selain daripada perubahan warna puting, wanita hamil juga mungkin mengalami kegatalan pada payudara dan perut.

Gatal-gatal adalah simptom yang terdedah kepada wanita hamil pada minggu ke-25 kehamilan. Keadaan ini memberi kesan kepada sekitar 20-40 peratus wanita hamil yang berada dalam tempoh ini.

2. Jantung berdebar-debar

Gejala lain yang mungkin dirasai pada 25 minggu kehamilan adalah: jantung berdegup kencang. Walaupun ia bukan keadaan serius jika ia berlaku sekali-sekala, aduan berterusan boleh menunjukkan keadaan perubatan yang serius. Katakan saja anemiagangguan kebimbangan, dan masalah tiroid.

Oleh itu, apabila wanita hamil mengalami jantung berdebar-debar, segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan sewajarnya.

3. Buasir

Sama seperti minggu sebelumnya, buasir, aka buasir, masih menjadi aduan pada 25 minggu kehamilan. Buasir adalah keadaan apabila saluran darah dalam usus besar yang dipanggil rektum menjadi membesar.

Rahim yang membesar menyebabkan tekanan pada dubur. Tekanan pada dubur menyebabkan saluran darah mengembang, menyebabkan buasir. Selain tekanan yang dialami oleh dubur, hormon kehamilan juga dikatakan sebagai pencetus buasir.

3. Keradangan Gusi

Keradangan gusi atau dipanggil gingivitis adalah satu lagi gejala yang perlu diketahui oleh wanita hamil 25 minggu. Jika dibiarkan, keadaan ini boleh membawa kepada komplikasi serius dalam kehamilan, seperti kelahiran pramatang dan praeklampsia.

Oleh itu, anda mesti berhati-hati dan mengelakkan diri anda daripada keadaan ini seboleh-bolehnya. Mengelakkan gingivitis tidak sukar. Anda hanya perlu rajin menggosok gigi dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan malam.

4. Pedih ulu hati

Pedih ulu hati atau anda mungkin masih mengalami gejala pedih ulu hati apabila anda hamil 25 minggu. Walaupun tidak perlu risau kerana ia bukan keadaan yang serius, pedih ulu hati tetap akan membuatkan anda tidak selesa.

Oleh itu, lakukan petua berikut untuk mengurangkan gejala pedih ulu hati pada wanita hamil:

 • Elakkan makanan yang mencetuskan pedih ulu hati seperti makanan pedas, masam dan yang mengandungi santan.
 • Cuba makan bahagian kecil dengan kerap dan bukannya makan bahagian besar dengan jarang.
 • Jangan baring serta merta selepas makan.
 • Gunakan antasid untuk melegakan simptom kesakitan (rujuk doktor anda terlebih dahulu).

5. Pigmentasi Kulit

Pigmentasi kulit mungkin masih dialami oleh wanita yang hamil 25 minggu. Pigmentasi kulit boleh dicirikan dengan penampilan bintik coklat atau kehitaman pada kulit, terutamanya kulit muka.

Pigmentasi kulit seperti ini dikenali dalam dunia perubatan melasma. Menurut kajian, sekitar 50-70 peratus wanita mengalami melasma apabila kehamilan mereka memasuki trimester kedua. Gejala ini dianggap berkaitan dengan perubahan hormon yang berlaku.

Beberapa gejala lain yang mungkin muncul pada 25 minggu kehamilan adalah seperti berikut:

 • Tanda regangan.
 • Sakit badan.
 • Bengkak buku lali.
 • Sukar untuk tidur.

Ujian kehamilan

Pemeriksaan yang boleh dijalankan apabila memasuki minggu ke-25 kehamilan termasuk:

1. Pemeriksaan Am Kehamilan

Pemeriksaan janin 25 minggu dijalankan dengan sederhana ultrasound (ultrasound). Tujuan pemeriksaan ultrabunyi adalah untuk melihat bagaimana keadaan janin, sama ada perkembangannya berjalan lancar atau sama ada terdapat keabnormalan yang berlaku.

2. Pemeriksaan fibronektin

Jika terdapat tanda-tanda kelahiran pramatang (cth. kerap kontraksi, pendarahan dari saluran kelahiran, dilatasi serviks), pemeriksaan Fibronectin Fetal boleh dilakukan.

Pemeriksaan ini dijalankan untuk mengetahui sama ada kehamilan pramatang akan berlaku dalam tempoh 7-14 hari akan datang. Sekiranya tiada aduan, pemeriksaan fibronektin tidak diperlukan.

3. Pemeriksaan Fizikal

Pemeriksaan fizikal bertujuan memastikan ibu hamil berada dalam keadaan sihat agar kehamilan dapat diteruskan dengan baik. Pemeriksaan fizikal yang dijalankan termasuk:

 • Pengukuran tekanan darah.
 • Ukuran tinggi dan berat.
 • Pengukuran pelvis.
 • Pemeriksaan faraj.
 • Pemeriksaan air kencing.

Petua Kehamilan 25 Minggu

Supaya kandungan 25 minggu berjalan lancar sehingga bersalin, anda boleh amalkan petua berikut:

1. Ambil makanan yang berkhasiat

Janin anda telah membesar dan berkembang dengan sihat setakat ini. sekarang, Supaya perkembangannya berterusan dengan baik sehingga hari kelahiran, anda masih perlu memenuhi keperluan nutrisinya.

Caranya sudah tentu makan makanan yang berkhasiat terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain itu, anda juga boleh mengambil suplemen sokongan seperti susu khusus untuk ibu hamil dan sebagainya.

Rujuk dengan doktor anda tentang nutrien yang perlu anda penuhi pada 25 minggu kehamilan.

2. Minum air secukupnya

Pengambilan 8-12 gelas air sehari adalah penting untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrat supaya ia memberi kesan kepada kelancaran aliran darah dalam badan.

3. Sukan

Bersenam pada 25 minggu kehamilan masih disyorkan. Matlamatnya adalah untuk memastikan badan cergas dan melegakan tekanan yang datang kepada anda.

Beberapa jenis senaman disyorkan, iaitu:

 • Yoga.
 • Senaman kehamilan.
 • Regangan.
 • Berjoging.
 • Bermain basikal pegun.

Rujuk doktor anda mengenai prosedur untuk senaman yang selamat dan selesa semasa kehamilan.

4. Gunakan pelembap kulit

Kulit—terutama di kawasan perut—terdedah kepada gejala seperti gatal-gatal dan kerengsaan. Ini berkaitan dengan regangan kulit apabila perut semakin membesar.

Untuk melegakan simptom kegatalan, anda boleh menggunakan krim pelembap kulit setiap hari terutamanya pada waktu pagi.

5. Dapatkan rehat yang cukup

Sama seperti petua kehamilan pada minggu-minggu sebelumnya, memasuki 25 minggu kehamilan anda mesti mendapat rehat yang cukup terutama pada waktu malam.

Kurang rehat akan membuatkan badan anda lebih letih. Jika dibiarkan, ini boleh memberi kesan negatif kepada diri sendiri atau janin yang dikandung.

SekarangJadi, berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang 25 minggu kehamilan. Supaya kehamilan anda kekal sihat sehingga tiba waktu bersalin, amalkan petua di atas. Jangan lupa kerap periksa keadaan kehamilan anda dengan pakar perbidanan, ya?

Tags

Related Post

Leave a Comment