Penting Komunikasi Dua Hala dengan Kanak-kanak dan Teknik untuk Melakukannya

Donna

Berinteraksi dengan baik antara ibu bapa dan anak-anak adalah asas untuk membina hubungan keluarga yang harmonis. Dengan komunikasi dua hala, anda dapat memahami dan menyokong anak anda dengan lebih baik berbanding sekadar mengarah sahaja.

Mengikut Parenting for Brain, komunikasi dua hala dengan anak-anak boleh mempengaruhi psikologi anak-anak dimana anak-anak dapat berasa diperhatikan, dihargai dan terlibat dalam membuat keputusan. Ini juga membantu anak-anak berkongsi pengalaman, kebimbangan dan kegembiraan dengan ibu bapa.

Selain itu, model komunikasi dua hala daripada ibu bapa akan membimbing anak-anak mengembangkan kemahiran berkomunikasi yang berkesan untuk hubungan masa depan mereka. Maka, bagaimana cara berkomunikasi dua hala dengan betul kepada anak-anak? Lihat penjelasan di bawah, kawan Donnaes.

Penting Komunikasi Dua Hala dengan Kanak-kanak dan Teknik untuk Melakukannya
shutterstock

1. Dengar dengan sepenuh perhatian

Langkah pertama ialah memberi perhatian sepenuhnya apabila anak-anak bercakap dan tunjuk minat terhadap apa yang mereka katakan. Semasa mendengar, elakkan sebarang gangguan.

2. Sahutan perasaan

Tunjukkan sikap anda boleh memahami perasaan anak-anak dan menghormati mereka. Jika merasa sedih, marah, atau gembira, akui dan sokong perasaan tersebut. Ini akan membuatkan anak-anak rasa disokong dengan positif.

3. Stawan soalan terbuka

Gunakan soalan terbuka untuk merangsang anak-anak bercerita lebih banyak. Elakkan soalan “ya”, “tidak” dan berikan peluang untuk berkongsi pandangan mereka. Ini memberi peluang anak-anak meluahkan fikiran, perasaan dan pengalaman mereka dengan lebih terperinci.

4. Amalkan empati

Cuba melihat dunia dari sudut pandang anak-anak, memahami perasaan, pemikiran dan pengalaman mereka setajam mungkin. Dengan empati, anda dapat memahami dan menghargai pandangan mereka. Ini juga akan buatkan anak-anak lebih selesa berkongsi dengan ibu bapa.

5. Beri ruang untuk pendapat anak-anak

Memberi ruang untuk pendapat anak-anak penting dalam membina hubungan sihat dan menyokong perkembangan mereka. Ini tidak sahaja mengukuhkan ikatan dan keyakinan tetapi juga menyokong perkembangan mereka untuk berfikir bebas, berkomunikasi dengan baik dan menghargai diri mereka.

6. Jadualkan masa

Jadualkan masa khas untuk berkomunikasi dengan anak-anak. Ini menunjukkan anda ambil berat tentang pemikiran, perasaan dan pengalaman mereka. Kaedah ini juga boleh mengeratkan ikatan emosi anda dengan anak anda.

Itulah beberapa teknik untuk komunikasi dua hala yang berkesan dengan anak-anak. Dengan mempraktikkan teknik ini, anda dapat membina komunikasi yang sihat, mengeratkan hubungan dengan anak-anak, menyokong emosi mereka, dan membina keyakinan. Ingat bahawa setiap anak unik, jadi penting menyesuaikan pendekatan anda agar sesuai dengan keperluan dan personaliti mereka.

Tags

Related Post

Leave a Comment