7 Cara Pemakanan Ibu Hamil Supaya Anak Pintar Cerdas

Donna

Anak pintar tidak hanya ditentukan sejak bayi berusia setahun, malah bergantung pada masa mereka masih dalam kandungan ibu. Keadaan kehamilan ibu boleh menentukan tahap kecerdasan anak nanti. Ini dipengaruhi oleh pemakanan yang diterima oleh bayi melalui plasenta.

Semasa hamil, ibu perlu berhati-hati dengan kebiasaan supaya dapat memastikan pertumbuhan bayi di dalam rahim. Ini termasuk memenuhi pemakanan setiap hari dengan diet yang lebih sihat. Perkembangan otak janin akan bermula dari minggu ke-4. Pada masa ini, ibu perlu makan makanan bergizi kerana apa yang mereka makan semasa hamil memberi impak besar kepada perkembangan kecerdasan anak pada masa hadapan.

Pemenuhan zat gizi yang baik dapat menjaga kesihatan ibu dan bayi serentak. Janin yang sedang tumbuh di dalam kandungan ibu memerlukan lebih banyak zat gizi, jadi ibu perlu makan lebih banyak supaya bayi lahir sehat.

Dikatakan dari Better Health, pemakanan terbaik untuk otak bayi adalah makanan kaya Omega 3, besi, zink, kolin, protein, asid folat dan vitamin B12. Beberapa makanan seperti ikan salmon, telur atau produk tenusu penting dimakan semasa hamil. Baca sepenuhnya di bawah apa makanan yang perlu dimakan semasa hamil supaya anak cerdas.

1. Telur

Telur adalah makanan ringkas yang diperkaya protein tinggi. Makan telur semasa hamil boleh meningkatkan kolesterol baik dalam badan. Protein berguna untuk menghasilkan sel-sel badan seperti tulang, otot, otak, dan paru-paru. Selain itu, telur juga baik untuk kesihatan dan menambah stamina. Berkaitan dengan perkembangan kognitif bayi, telur kaya kolin, asid lemak, dan vitamin yang terbukti boleh meningkatkan perkembangan otak janin. Berkat asid folat, ia juga boleh mengurangkan risiko keguguran.

2. Daging

Daging juga sumber zat gizi dan mineral yang baik. Ia terkenal dengan protein tinggi, malah mengatasi telur. Selain kaya protein, daging juga kaya besi, zink dan vitamin B12 yang diperlukan oleh bayi.

Zink dalam daging boleh mempercepatkan pertumbuhan sel dan tisu bayi, ini menggiatkan hippocampus dan cerebellum yang berkaitan dengan ingatan. Manakala vitamin B12 memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah merah dan sistem saraf. Disyorkan untuk makan daging lembu atau ayam yang sudah dimasak, tetapi anda masih perlu memberi perhatian kepada bahagiannya, jangan makan banyak-banyak.

3. Produk tenusu

Produk tenusu seperti keju dan yogurt adalah makanan baik untuk ibu hamil. Mereka kaya iodin dan protein yang akan membantu perkembangan otak janin. Bukan main mengapa ibu hamil dinasihatkan minum susu khusus kerana ia mengandung banyak nutrisi. Ia mengandung iodin yang boleh buat kanak-kanak cerdas dan meningkatkan IQ. Berkat kalsium tinggi, ia dapat mengurangkan alahan kanak-kanak apabila dewasa dan menguatkan tulang.

4. Ikan berlemak

Jangan salah faham, ikan berlemak di sini bermakna yang mengandung Omega 3 tinggi. Ikan salmon dan tuna mempunyai kandungan Omega 3 tinggi. Ia baik untuk otak bayi baik di dalam rahim mahupun kemudian hari. Omega 3 boleh bantu kanak-kanak mempunyai ingatan panjang dan serap maklumat dengan baik. Jadi, semasa hamil, ibu dinasihatkan makan banyak ikan. Ingat juga hanya makan ikan yang sudah dimasak sahaja.

5. Bayam

Pada asasnya, semasa hamil anda perlu makan banyak sayur-sayuran hijau. Terutama bayam. Ia kaya besi dan asid folat yang terbukti mampu mempengaruhi perkembangan otak janin. Asid folat adalah vitamin B penting untuk keperluan janin yang sedang tumbuh. Dikatakan dari laman Hospital Vinmec, bayam boleh meningkatkan ingatan otak dan membuat kanak-kanak lebih cerdas. Bukan saja itu, ternyata bayam juga mengandungi Omega 3 dan besi yang berkaitan dengan peningkatan kognitif kanak-kanak.

6. Kacang

Kacang seperti badam, walnut, hazelnut, kacang tanah, dan kacang merah kaya besi, antioksida dan asid folat yang boleh meningkatkan perkembangan otak bayi. Terutama asid folat dalam kacang tanah, ini boleh melindungi janin daripada cacat tiub saraf dalam tumbuhan rahim ibu. Inilah sebab mengapa asid folat semasa hamil perlu dipenuhi dengan betul. Selain itu, kebanyakan kacang ini padat dengan Omega 3 yang pasti baik untuk pertumbuhan dan otak janin.

7. Buah Beri

Buah beri seperti strawberi, blueberi dan raspberi mempunyai banyak manfaat untuk badan. Rasa masam manisnya diperkaya antioksida, asid folat dan vitamin C. Pemakanan buah beri terutama blueberi boleh bantu kawal tekanan darah ibu. Ini juga akan berkaitan dengan pertumbuhan janin. Sekali lagi, asid folat boleh bantu elakkan kecacatan tiub saraf pada bayi. Buat buah beri snek sihat dengan yogurt untuk nutrisi tambahan.

Tags

Related Post

Leave a Comment