Penata Rambut BTS, Choi Mujin, Tumpahan Rahsia Penggayaan Rambut Kpop Idol. Psst, Ada Produk Kegemaran V!

Donna

Peminat BTS, ARMY, kenalkah anda dengan sosok Choi Mujin? Lelaki di belakang gaya rambut ikonik ahli BTS itu membuka salun di kawasan Gangnam yang dipanggil Faire oleh Mujin pada September tahun lalu. Walaupun juga menjadi penggaya rambut untuk Kumpulan Idola Kpop terkenal lain, seperti Tomorrow X Together, XG, dan aespa, Choi Mujin lebih dikenali sebagai “Penggaya Rambut BTS” kerana dia hampir selalu bekerja untuk BTS, terutamanya V, sejak 2020 semasa era Dynamite.

Jadi, secara kebetulan ketika melawat Seoul baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif Female Daily Network, Hanifa Ambadar, berpeluang memotongnya segera rambut dan berbual dengan Choi Mujin. Pengalaman yang hebat kan?! Mari lihat sembang berikut. Psstakhirnya ada kebocoran mengenai produk kegemaran V BTS kamu tahu!

Bagaimana kerjaya awal Choi Mujin sebelum menjadi penggaya rambut BTS?

“Pada mulanya saya belajar asas dandanan rambut di Vidal Sassoon Academy London. Ramai penggaya rambut terutamanya di Korea juga belajar di sekolah ini. Potongan rambut yang diajar di sana didominasi oleh potongan rambut canggih yang mengambil masa yang lama dan saya rasa tidak sesuai untuk jenis dan gaya rambut Asia. Akhirnya, saya terus belajar dengan pergi terus ke salun Korea, mencuba banyak produk dan kaedah. Akhirnya saya menemui gaya saya sendiri yang lebih sesuai untuk orang Asia dan tidak mengambil banyak masa. Orang ramai kagum kerana ada gaya rambut yang mereka tidak pernah lihat sebelum ini.”

Apa yang membezakan Penggaya Rambut Selebriti penggaya rambut biasa ke? Adakah anda mempunyai sebarang nasihat untuk mereka yang ingin menjadi Penata Rambut Selebriti?

“Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebagai Penata Rambut Selebriti. Bukan sahaja pengendalian (potongan, gaya, dan warna) rambut, tetapi juga pencahayaan dan video. Anda perlu mempunyai pengetahuan tentang muzik, set, prop dan mise-en-scène secara keseluruhan, supaya dandanan rambut yang anda buat bukan sahaja kelihatan menarik perhatian, tetapi juga selaras dengan konsep yang diperlukan oleh artis.

Di sinilah komunikasi diperlukan dengan artis, perancang dan pengarah, untuk menyelaraskan visi.”

Bagaimana anda menentukan gaya rambut untuk Kpop Idol? Adakah terdapat sebarang arahan daripada agensi mereka?

“Biasanya saya akan berbincang dengan idola terbabit dan agensi mereka terlebih dahulu. Sering kali, saya akan memberi idea dan nasihat penggayaan rambut selepas mengkaji konsep album baru yang bakal dikeluarkan dan memahami apa yang diperlukan daripada Idol. Jadi, ya, penggayaan untuk projek Idol atau kemunculan semula biasanya akan mengikut arahan daripada agensi. Itulah sebabnya seperti yang saya katakan sebelum ini, komunikasi adalah penting untuk Penggaya Rambut Selebriti.”

Akhir sekali, bolehkah awak tolong in-spil produk kegemaran V BTS untuk menjaga rambutnya yang seringperm?

“Saya menggunakan Curly Shyll Silky Oil Serum untuk Rambut Rosak sejurus selepas proses perm dan juga untuk rawatan rambut V apabila perm. Ramai idola dan selebriti juga menggunakan produk ini, tau.”

Wah, saya sangat ingin tahu tentang produk utama Choi Mujin dan V BTS. Selepas daftar masuk laman web Olive Young, harga juga dinyatakan berpatutan, iaitu KRW21,000 atau sekitar RM65

Bagi mereka yang telah rancangan melawat Seoul, Korea Selatan, anda juga boleh mengalaminya secara langsung penggayaan Rambut Choi Mujin tau. Untuk maklumat lengkap, semak Instagram @fairebymujin ya.

imej: Instagram @hairbymujin, @thv

Related Post

Leave a Comment