Khasiat Kelapa Muda Untuk Kesihatan, Termasuk Kesuburan Lelaki

Donna

Buah kelapa muda merupakan sumber nutrisi alami yang berguna untuk kesihatan. Daging dan air buah kelapa muda mengandung vitamin, mineral, antioksidan dan lemak sihat. Khasiat buah kelapa muda termasuk meningkatkan daya tahan badan,kawal berat badan,kawal tekanan darah dan merawat sembelit.

Buah kelapa muda ialah buah kelapa yang baru dituai pada umur 3 hingga 6 bulan. Kulitnya hijau muda dan daging serta airnya lembut dan manis.

Khasiat Buah Kelapa Muda

Menyembuh dahaga tubuh

Air buah kelapa muda mengandung elektrolit seperti kalium, magnesum dan natrium yang cukup.Kalium dalam air kelapa membantu mengembalikan cecair dan elektrolit yang hilang akibat berpeluh, cirit dan dehidrasi ringan. Magnesium dan natrium pula mengekalkan imbangan cecair tubuh,kawal tekanan darah dan meningkatkan metabolisme.Inilah yang membuat air kelapa muda sesuai minum untuk menyembuhkan dehidrasi ringan dan mengekalkan tubuh terhidrat.

Meningkatkan daya tahan tubuh

Buah kelapa muda kaya vitamin C dan antioksidan seperti mangan,karotenoid dan fenol yang meningkatkan daya tahan tubuh.Vitamin C meningkatkan leukosit untuk melawan jangkitan. Antioksidan pula neutralis radikal bebas yang merosakkan sel. Lemak tepu dalam buah pula meningkatkan enzim lysozyme yang melindungi tubuh dari bakteria dan virus.

Kawal berat badan

Buah kelapa muda kaya lemak dan serat yang membantu kawal berat badan.Lemak tepunya mempunyai kesan termogenik yang membakar lebih kalori. Seratnya pula memberikan rasa kenyang lebih lama untuk mengelakkan makan berlebihan.Jika dimakan sebagai hidangan ringan, buah kelapa boleh membantu turunkan berat badan secara semula jadi.

Mengencerkan darah

Buah kelapa muda kaya kalium yang mengencerkan darah dan menurunkan tekanan darah. Terlalu banyak natrium dalam darah meningkatkan risiko hipertensi tetapi kalium boleh mengimbanginya. Dengan memakan buah kelapa muda, tubuh mendapat kalium yang cukup untuk mengimbangi natrium.Selain itu, asupan kalium boleh melibatkan pembuluh darah supaya jantung tidak memepus darah terlalu kuat dan menurunkan tekanan darah.

Merawat sembelit

Serat dalam buah kelapa muda boleh merawat sembelit dan sembap. Serat membasahi tahi supaya mudah buang air besar. Gel larutan serat dalam usus besar merangsang usus memompa tahi melalui saluran pencernaan. Jadi buah kelapa muda boleh memudahkan buang air besar dan mengelakkan sembelit.

Menjaga kesuburan lelaki

Buah kelapa muda mengandung omega 3 dan vitamin E yang baik untuk menjaga kesuburan lelaki. Omega 3 membantu struktur dan fungsi sperma. Vitamin E pula melindungi sperma dari radikal bebas. Zat-zat penting ini boleh membantu kualiti dan kuantiti sperma serta mengekalkan kesuburan lelaki.

Buah kelapa muda mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan. Namun untuk mendapatkan manfaat sebaik mungkin, buah kelapa muda perlu digunakan dengan betul. Antaranya:

Sebagai minuman tenaga
Air buah kelapa muda yang kaya dengan elektrolit seperti kalium dan magnesium mampu menyembuh dahaga tubuh serta mengembalikan cecair yang hilang. Ini sangat berguna untuk mengembalikan tenaga badan terutama selepas melakukan aktiviti fizikal yang meletihkan. Minum air kelapa muda boleh membantu meningkatkan tenaga, mengurangkan lelah dan penat sehingga badan kembali segar dan ber energhi.

Oleh itu, air kelapa muda banyak dijadikan minuman tenaga yang dijual dalam botol yang sedia untuk diminum di kedai, warung dan pasar raya.

Membuat masakan yang sihat dan sedap
Kelapa muda yang dijadikan santan boleh digunakan sebagai bahan tambahan dalam berbagai-bagai masakan. Santan kelapa memberikan rasa gurih serta manfaat kesihatan. Masakan yang disediakan dengan santan kelapa muda dan dagingnya yang lembut mampu menambah kenikmatan serta manfaat untuk badan. Contohnya ikan kuah santan kelapa muda, sayur lodeh, gulai kambing dan masakan tradisi lain.

Menggunakan santan dalam masakan untuk membantu penghadaman dan penyerapan vitamin serta mineral
Santan kelapa muda mampu memelihara bakteria baik di usus besar dan membantu proses penghadaman. Lemak dan lecitinnya dalam santan boleh meningkatkan penyerapan vitamin larut lemak dan mineral dari makanan yang dimasak menggunakannya. Santan juga boleh membantu proses penghadaman bergerak lebih perlahan supaya boleh memberikan rasa kenyang lebih lama.

Tags

Related Post

Leave a Comment