Khasiat buah kelapa untuk kesihatan yang kurang diketahui

Donna

Salah satu Khasiat buah kelapa ialah ia mampu merawat hajat berbuang air besar yang sukar. Lebih daripada itu, buah kelapa juga mampu menurunkan berat badan dan meningkatkan sistem imun. Pelbagai khasiat tersebut datangnya dari daging dan air kelapa yang mengandung banyak nutrien penting untuk tubuh.

Buah kelapa tidak sahaja boleh dimakan sebagai minuman pemadam dahaga, malah juga diproses menjadi pelbagai produk, seperti santan, minyak kelapa, dan ramuan masakan.

Khasiat buah kelapa untuk kesihatan juga sangat tinggi kerana buah ini mengandung nutrien penting yang diperlukan tubuh, seperti protein, serat, kalsium, fosfor, magnesium, kalium, zat besi, dan vitamin C.

Khasiat Buah Kelapa untuk Kesihatan

Seperti yang telah dibincangkan sebelum ini, khasiat buah kelapa untuk kesihatan tidak boleh dipisahkan dari kandungan nutrien didalamnya. Berikut ini adalah beberapa khasiat buah kelapa untuk kesihatan:

1.Mengekalkan badan terhidrat

Minum air kelapa mampu mengekalkan badan terhidrat kerana air kelapa mengandung elektrolit, seperti kalium, natrium, magnesium, dan kalsium, yang mampu mengekalkan keseimbangan cecair dan elektrolit dalam badan. Dengan demikian, badan dihidratkan dengan baik.

Ini mengapa pengambilan air kelapa disyorkan, terutamanya apabila anda mengalami cirit-birit. Dengan minum air kelapa, cecair badan yang hilang semasa cirit-birit boleh diganti supaya anda terhindarkan dari dehidrasi.

2. Mencegah karies gigi

Kandungan asid lemak yang terdapat dalam daging kelapa bersifat antimikroba. Ini bermakna pengambilan daging kelapa baik untuk kesihatan gigi dan mulut kerana mampu membunuh bakteria penyebab lubang gigi.

Walau bagaimana pun, perkara paling penting yang perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut ialah menyikat gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari menggunakan pasta gigi mengandung fluoride.

3. Meningkatkan daya tahan tubuh

Dalam buah kelapa terdapat kandungan mangan dan antioksidan yang berguna untuk mengurangkan radang dan meningkatkan daya tahan tubuh. Bukan itu sahaja, kandungan asid lemak yang terdapat dalam buah ini juga bersifat antiketul dan antivirus maka turut meningkatkan daya tahan tubuh.

4.Menurunkan berat badan

Pengambilan daging kelapa ketika menjalani diet mampu menurunkan berat badan. Ini kerana daging kelapa mengandung asid lemak yang boleh membakar kalori dan lemak dalam badan.

Selain itu, daging kelapa juga mengandung serat yang tinggi. Oleh itu, pengambilan buah ini boleh memberikan kenyang lebih lama jadi dapat mencegah nafsu makan berlebihan.

5.Merawat sembelit

Buah kelapa juga diketahui bermanfaat untuk kesihatan saluran pengeluaran. Khasiat buah kelapa ini boleh diperoleh berkat kandungan serat yang tinggi dalamnya. Serat boleh menambah isipadu dan menjadikan tinja lebih lembut jadi boleh dikeluarkan dengan lebih mudah.

Dengan demikian, sembelit boleh dicegah atau diatasi dan kesihatan saluran pencernaan lebih terjaga.

6. Mengawal tahap gula darah

Kandungan serat yang tinggi dalam daging kelapa boleh melambatkan proses pencernaan dalam mengendalikan makanan, jadi mampu mengawal tahap gula darah.

Pengambilan air kelapa pun sama. Ini kerana dalam air kelapa terdapat kandungan magnesium yang diperlukan untuk mengawal tahap gula darah. Tetapi, kajian lebih lanjut tentang khasiat buah kelapa masih diperlukan.

7. Mengekalkan tekanan darah normal

Selain boleh mengawal tahap gula darah, pengambilan air kelapa juga boleh mengekalkan tekanan darah normal. Khasiat ini boleh diperoleh berkat kandungan kalium dalamnya.

Kalium dapat mengimbangkan kandungan natrium dalam badan dan membuat dinding pembuluh darah lebih lemas, jadi turut menyumbang dalam mengekalkan tekanan darah.

8. Menjaga kesihatan jantung

Minum air kelapa beserta daging buahnya mampu menjaga kesihatan jantung. Ini kerana pengambilan air kelapa boleh menurunkan kolesterol dan trigliserida dalam darah, jadi kesihatan jantung lebih terjaga.

Sementara itu, daging kelapa mengandung asid laurat yang boleh meningkatkan tahap kolesterol baik dalam darah. Ini bermakna buah kelapa juga memainkan peranan dalam menjaga kesihatan jantung.

Walaupun begitu, kesihatan jantung tidak cukup dijaga hanya dengan mengambil buah kelapa sahaja. Anda juga perlu makan dengan sihat, bernafas kasar dengan kerap, mengekalkan berat badan ideal, mengawal kolesterol dan tekanan darah normal, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Khasiat buah kelapa untuk kesihatan memang sangat tinggi. Tetapi, anda tetap perlu menghadkan pengambilannya kerana daging kelapa mengandung lemak yang tinggi jadi tidak sihat jika diambil berlebihan.

Untuk airnya pun begitu. Anda perlu mengambil air kelapa hanya secukupnya dan hindari menambah gula kepada air kelapa yang akan diambil kerana boleh meningkatkan jumlah kalori.

Untuk mengetahui takat pengambilan buah kelapa yang selamat, anda boleh berunding dengan doktor. Doktor akan mencadangkan takat yang betul mengikut keadaan kesihatan anda, jadi khasiat buah kelapa untuk kesihatan boleh diperoleh sepenuhnya.

Tags

Related Post

Leave a Comment