Keputusan MotoGP Belanda 2023: Bagnaia Menang, Perlanggaran Quartararo

Donna

Pelumba Ducati Francesco Bagnaia berjaya menang MotoGP Belanda 2023 di Litar Assen, Ahad (25/6) petang WIB. Sementara itu, Fabio Quartararo mengalami kemalangan selepas berlanggar dengan Johann Zarco.

Perlumbaan MotoGP Belanda 2023 adalah menarik, walaupun terdapat beberapa insiden kemalangan pada permulaan perlumbaan.

Brad Binder berjaya mendahului pada permulaan perlumbaan diikuti oleh Bagnaia dan Bezzecchi. Sementara itu, Fabio Quartararo berada di kedudukan ke-12 pada permulaan perlumbaan.

Pada pusingan kedua Jack Miller mengalami kemalangan di sudut sektor satu. Dia juga kelihatan jengkel dan melepaskan kekecewaannya dengan menendang batu kerikil selepas dia terjatuh.

Pada pusingan ketiga, Fabio Quartararo dan Johann Zarco mengalami kemalangan selepas bersentuhan antara satu sama lain di sektor dua dan tiga.

Quartararo nampaknya memerlukan bantuan perubatan kerana dia mengalami kesukaran untuk bangun selepas terjatuh. Quartararo akhirnya terpaksa ditahan oleh kakitangan perubatan untuk kembali ke paddock.

Sementara itu, Bagnaia berjaya memintas Binder pada pusingan ketiga. Kemudian pada pusingan keempat Maverick Vinales, yang berada di kedudukan kelima, tergelincir di selekoh antara sektor kedua dan ketiga.

Pada pusingan ketujuh, Enea Bastianini mengalami kemalangan selepas tergelincir di selekoh ketiga. Enjin motosikal Bastianini terbakar akibat kejadian itu.

Sementara itu, sehingga pusingan ke-12, Bagnaia terus mendahului, diikuti Binder dan Bezzecchi.

Pada pusingan ke-18, Bezzecchi akhirnya berjaya memintas Binder di tempat kedua dan kini mengejar Bagnaia yang berada di hadapannya dengan jarak 0.9 saat.

Sehingga perlumbaan tamat, Bagnaia berjaya mengekalkan kedudukan terdepan dan memenangi MotoGP Belanda 2023, diikuti Bezzecchi dan Aleix Espargaro yang secara mendadak memintas Binder pada saat-saat terakhir.

Sebaliknya, dalam perlumbaan ini Marc Marquez memutuskan untuk menarik diri sebelum perlumbaan kerana masalah kesihatan.

Keputusan MotoGP Belanda 2023:

1. Francesco Bagnaia 40:28,005
2. Bezzecchi +1,223
3. Aleix Espargaro +1,925
4. Pengikat +1,528
5. Martin +1,934
6. Alex Marquez +12,437
7. Marini +14,174
8. Nakagami +14,616
9. Morbidelli +29,335
10. Fernandez +33,736

Related Post

Leave a Comment