Kenali pelbagai kedudukan janin dalam kandungan

Donna

Kedudukan janin dalam kandungan memainkan peranan penting dalam proses bersalin kerana setiap kedudukan mempunyai impak yang berbeza. Lihat penjelasan pelbagai kedudukan janin dalam kandungan di bawah.

Pelbagai Kedudukan Janin dalam Rahim

Kedudukan janin ketika memasuki trimester ketiga atau bulan terakhir kehamilan adalah penting kerana ia mempengaruhi proses kelahiran yang bakal berlaku. Oleh itu, memahami beberapa kedudukan janin adalah penting untuk menentukan kelancaran proses kelahiran.

Berikut adalah beberapa jenis kedudukan janin dalam kandungan yang penting untuk diketahui, antaranya:

1. Kedudukan hadapan

Anterior adalah kedudukan yang sesuai untuk bersalin. Janin dalam rahim dalam kedudukan ini sering dipanggil kedudukan kepala ke bawah.

Jika perkembangan janin tidak baik maka kedudukan anterior tidak berlaku. Pertumbuhan dan perkembangan yang tidak optimum boleh disebabkan oleh: janin tertekan disebabkan kesihatan ibu yang tidak sihat.

Secara umumnya, perkembangan janin yang baik akan mencapai kedudukan anterior pada 32 dan 36 minggu kehamilan. Sekiranya bayi dalam kandungan telah mencapai kedudukan ini, janin akan kekal dalam kedudukan ini sehingga masa bersalin tiba.

Harap maklum, proses perkembangan janin membuatkan ia bergerak ke pelvis dengan kepala menghadap ke bawah dan menghadap ke belakang ibu dengan dagu terselit ke dada dengan kepala menghala ke arah lubang faraj.

2. Kedudukan Posterior

Kedudukan bayi dalam kandungan seterusnya ialah kedudukan posterior. Pada pandangan pertama, kedudukan posterior adalah serupa dengan kedudukan anterior iaitu kepala bayi berada di bahagian bawah. Perbezaan antara keduanya terletak ke arah mana janin menghadap.

Muka janin berada dalam kedudukan anterior menghadap ke belakang ibu. Manakala, dalam kedudukan posterior, muka bayi akan menghadap ke arah perut ibu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kebanyakan badan janin berputar secara spontan untuk menghadap ke arah yang betul sebelum dilahirkan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes di mana janin tidak berputar dalam kedudukan posterior. Janin dalam kedudukan ini meningkatkan peluang kelahiran jangka panjang dengan sakit belakang yang teruk.

Inilah sebabnya mengapa wanita hamil mungkin memerlukan anestesia epidural, memberikan ubat anestetik melalui suntikan di kawasan sekitar sumsum tulang untuk mengurangkan kesakitan semasa bersalin.

3. Kedudukan Melintang

Melintang ialah kedudukan janin yang berbaring mendatar di dalam rahim. Ini adalah kedudukan yang sangat jarang berlaku. Janin dalam kedudukan melintang bermakna proses kelahiran mesti dijalankan secara pembedahan caesarean.

Kedudukan melintang bayi membawa risiko tali pusat tertanggal (keluar dari rahim sebelum bayi dilahirkan) apabila air ketuban pecah. Keadaan ini, dipanggil prolaps tali pusat, adalah kecemasan perubatan yang memerlukan pembedahan caesarean dilakukan dengan segera untuk mengeluarkan janin.

4. Kedudukan sungsang

Fetus sungsang ialah kedudukan di mana punggung atau kaki janin menghala ke arah saluran kelahiran. Kedudukan ini mempunyai tiga variasi, termasuk:

Janin yang sungsang sepenuhnya mempunyai kedudukan punggung ke arah saluran peranakan dengan kedua-dua kaki dilipat di lutut dan kedudukan kaki berhampiran punggung.

Fetus sungsang tulen ialah bayi dalam kandungan dengan kedudukan punggung ke arah saluran peranakan dengan kedua-dua kaki diluruskan lurus ke atas dan kaki mencapai kepala.

Janin separa sungsang mempunyai kedudukan punggung dan satu atau kedua-dua kaki menghadap saluran kelahiran.

Jika anda kerap memeriksa kehamilan anda dengan pakar perbidanan, kedudukan sungsang boleh dielakkan sebelum tiba masanya untuk bersalin. Jika pada usia kandungan 6 bulan janin masih dalam posisi sungsang, doktor akan mengesyorkan melakukan beberapa pergerakan untuk meletakkan janin dalam kedudukan yang ideal.

Kedudukan Janin yang Memerlukan Pengendalian Khas

Sebelum bersalin, pakar obstetrik akan melihat sejarah perubatan, memeriksa janin semasa hamil, dan melihat kedudukan janin untuk memilih kaedah bersalin yang paling selamat.

Apabila janin berada dalam kedudukan tidak normal, pakar obstetrik boleh mengesyorkan penghantaran melalui pembedahan cesarean. Kaedah ini adalah prosedur pembedahan di mana hirisan dibuat di bahagian bawah abdomen. Janin akan dikeluarkan melalui lubang ini, bukan melalui faraj.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk melahirkan bayi sungsang secara faraj. Walau bagaimanapun, jenis penghantaran ini boleh menjadi lebih berbahaya untuk janin dan risiko kecederaan tali pusat adalah lebih tinggi.

Jika tali pusat dimampatkan semasa lahir, janin boleh kekurangan oksigen dan sudah tentu ini boleh membahayakan otak dan saraf. Selain itu, tali pusat juga boleh tersangkut di leher atau lengan bayi dan menimbulkan risiko kecederaan.

Oleh itu, dapatkan nasihat doktor tentang risiko dan faedah bersalin secara normal bagi janin dalam keadaan sungsang.

Tags

Related Post

Leave a Comment