Kenali Belly Buds dan peranannya dalam merangsang janin

Donna

Memiliki bayi yang cerdas dan sihat adalah harapan setiap ibu bapa. Salah satu cara untuk mewujudkannya adalah dengan merangsangnya dengan BellyBuds. Apakah faedah dan petua untuk menggunakannya? Semak penjelasan di bawah.

Apakah Belly Buds?

Putik perut adalah pembesar suara yang melekat pada perut wanita hamil. Pembesar suara khas untuk wanita hamil ini boleh memainkan lagu, merakam dan memainkan suara ibu, dan menghasilkan nada yang menenangkan yang bermanfaat untuk janin.

Bunyi yang dikeluarkan akan terus ke rahim, dan volum bunyi boleh diselaraskan mengikut keadaan janin dalam kandungan.

Fon kepala untuk wanita hamil ini tidak mengeluarkan isyarat seperti telefon bimbit, dipasang dengan selamat tanpa menyebabkan kerengsaan, dan kabel tidak mudah kusut.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa janin dalam kandungan boleh mula mendengar bunyi pada usia 18 minggu. Pendengarannya akan menjadi lebih sempurna seawal usia 20 minggu. Sementara itu, ingatannya berkembang pada usia 30 minggu.

Selain bunyi jantung ibu, janin boleh mendengar bunyi dari luar rahim, antaranya suara ibu, muzik, perbualan, deruman enjin kereta, dll.

Alat dengar khas untuk wanita hamil ini didakwa mampu merangsang pendengaran janin dengan bunyi yang baik dengan cara yang selesa.

Fungsi Putik Perut

Sebagai produk yang direka untuk merangsang perkembangan janin dalam kandungan, produk ini juga dilengkapi dengan pelbagai ciri, antaranya:

  • Sambung dengan apl pada telefon anda. Wanita hamil boleh merakam mesej, menyanyi dan memainkan lagu kegemaran, atau membacakan ayat untuk didengari oleh janin.
  • Wanita hamil juga boleh mendengar muzik yang didengari oleh bayi mereka pada masa yang sama supaya ibu juga mendapat ketenangan yang sama seperti yang diperolehi oleh janin.
  • Terapi bunyi juga boleh digunakan untuk membetulkan kedudukan sungsang bayi dalam kedudukan normal.
  • Fetus biasanya bertindak balas terhadap bunyi yang didengari, sama ada dengan menendang atau berpusing.

Ini boleh digunakan sebagai parameter untuk pergerakan bayi. Apabila pergerakan janin tidak aktif seperti biasa apabila mendengar jenis bunyi tertentu, ibu boleh berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Bagaimana untuk menggunakan Belly Buds?

Fon kepala khas untuk ibu hamil ini dilengkapi dengan panduan cara menggunakannya supaya ibu hamil mudah menggunakannya. Secara amnya, satu set alatan dilengkapi dengan: bicu fon kepala 3.5 mm, spuncak, 2 pasang pelekat safebond yang selamat untuk kulit, album muzik digital, pembahagi audio dan beg penyimpanan.

selain itu, Ibu-ibu boleh memakainya semasa beraktiviti, semasa berehat, walaupun semasa bekerja di pejabat. Secara umum, berikut ialah cara menggunakannya:

  • Pilih salah satu daripada dua cara penggunaan: Dengan atau tanpa pelekat.
    Jika anda tidak mempunyai pelekat, hanya lekatkan pembesar suara pada pakaian atau seluar dalam anda. Jika dengan pelekat, lekatkan pelekat pada permukaan pembesar suara dan kemudian lekatkan pada perut ibu.
  • Pilih lagu yang anda mahu mainkan kepada janin. Satu lagi headphone boleh digunakan oleh ibu untuk mendengar lagu yang sama.

Petua Mudah Menggunakan Putik Perut

Alat dengar untuk wanita hamil ini harus digunakan semasa aktiviti santai atau tenang, contohnya semasa membaca. Semasa menggunakannya semasa melakukan aktiviti, pilih kaedah bukan pelekat. Speaker boleh terus melekat pada baju ibu. Gunakan maksimum 30 minit sehari untuk mengelakkan rangsangan berlebihan.

Selang-seli bunyi yang dimainkan kepada janin antara muzik, ayat-ayat suci, lagu penenang bayi, dan suara ibu atau bapa supaya janin mendapat pelbagai bunyi.

Putik perut sangat mudah digunakan dan mempunyai pelbagai kelebihan. Walau bagaimanapun, alat ini tidak dimiliki sepenuhnya oleh wanita hamil. Ibu dan bapa boleh merangsang pendengaran janin dengan terus membaca cerita dongeng, melantunkan ayat-ayat suci, atau mengajak bayi berbual lembut.

Tags

Related Post

Leave a Comment