Kenali 7 Perbezaan antara Gejala PMS dan Tanda Kehamilan

Donna

Sesetengah simptom PMS (sindrom prahaid) dan tanda-tanda kehamilan adalah serupa. Tidak jarang ini membuatkan wanita keliru. Jadi, bagaimana anda membezakan antara keduanya? Semak penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Sebab Tanda Haid dan Kehamilan Berasa Sama

Bagi anda yang mengikuti program kehamilan, merasakan simptom tipikal kehamilan adalah berita gembira. Namun, apabila haid berlaku atau terhasil pek ujian menunjukkan keputusan negatif, anda mungkin berasa kecewa.

Ramai wanita mengalami simptom kehamilan sebelum datang haid. Kadang-kadang, sensasi dirasai disebabkan oleh hormon dalam badan yang bersedia untuk kehadiran janin.

Apabila ovulasi berlaku, badan wanita akan mula bersedia untuk kehidupan baru di dalam rahim. Badan akan terus melakukan ini walaupun persenyawaan tidak berlaku.

Salah satu hormon yang bertanggungjawab untuk menyediakan badan untuk kehamilan awal ialah progesteron.

Hormon progesteron akan meningkat selepas ovulasi sehingga separuh kitaran haid. Jika anda hamil, jumlah progesteron akan terus meningkat. Namun, jika anda tidak hamil, jumlah progesteron akan turun apabila datang haid.

Lonjakan dalam hormon progesteron mungkin membuatkan anda berasa letih dan emosi dengan lebih mudah. Selain itu, keadaan ini juga akan menyebabkan sembelit, tertahan cecair, dan sakit payudara.

Anda masih akan merasakan gejala peningkatan hormon progesteron walaupun anda tidak hamil, terutamanya jika badan anda sensitif terhadap hormon progesteron. Walau bagaimanapun, jika anda hamil, anda berkemungkinan besar akan terus mengalami gejala ini untuk jangka masa yang lama.

Jadi, simptom PMS dan kehamilan adalah serupa kerana peningkatan hormon progesteron selepas ovulasi. Keadaan ini berlaku sebagai satu bentuk penyediaan badan untuk persenyawaan yang boleh berlaku.

Perbezaan antara Tanda PMS dan Tanda Kehamilan

Secara amnya PMS berlaku 1-2 minggu sebelum haid dalam kitaran haid bulanan atau sekitar 28 hari. Gejala ini termasuk kelembutan payudara, perubahan emosi, keletihan, permulaan jerawat muntah loya. Tanda-tanda datang haid hampir sama dengan dengan tanda-tanda awal kehamilan.

Inilah yang menyukarkan sesetengah wanita untuk membezakan sama ada ia tanda datang haid atau tanda kehamilan; terutamanya jika anda merasakan haid anda lewat untuk kitaran haid yang normal.

Berikut adalah perbezaan antara simptom senggugut dan kehamilan yang penting untuk anda ketahui antaranya:

1. Sakit Payudara

Sakit payudara adalah simptom yang sama dirasai oleh wanita yang akan datang haid dan wanita yang bakal hamil, tetapi apa bezanya?

Sakit payudara pada wanita yang akan datang haid berlaku pada separuh kedua kitaran haid. Payudara akan berasa sakit dengan intensiti ringan hingga teruk. Kesakitan biasanya akan menjadi lebih teruk sebelum haid.

Tisu payudara mungkin terasa padat, terutamanya di kawasan luar. Anda mungkin merasakan payudara anda terasa berat dan mengalami kesakitan. Namun, apabila datang haid, rasa sakit akan berkurangan disebabkan oleh penurunan jumlah hormon progesteron.

Jika anda hamil, payudara anda akan terasa sensitif, lembut apabila disentuh, dan terasa bengkak semasa peringkat awal kehamilan. Selain itu, payudara juga berasa lebih berisi dan berat.

Keadaan ini biasanya dirasai satu hingga dua minggu selepas kehamilan dan berlarutan dalam jangka masa yang lama kerana hormon progesteron meningkat akibat kehamilan.

2. Tompok Darah

Perbezaan seterusnya antara gejala PMS dan tanda-tanda kehamilan adalah bintik-bintik darah yang berlaku di dalam faraj.

Tanda-tanda haid biasanya tidak mengalami bintik-bintik darah terlebih dahulu kitaran haid berlaku.

Semasa haid, darah biasanya keluar dalam kuantiti yang banyak dan kadangkala berbentuk ketulan daging. Gumpalan ini adalah dinding rahim yang reput kerana tiada pengeluaran. Pendarahan berlaku semasa kitaran haid yang biasanya berlangsung 5-7 hari.

Sesetengah wanita mengalami pelepasan bintik darah atau pendarahan ringan yang biasanya berlaku 10-14 hari semasa awal kehamilan. Warna bintik-bintik darah ini boleh menjadi merah jambu atau coklat gelap.

Tompok darah yang keluar biasanya sangat kecil sehingga tidak memenuhi tuala wanita. Gejala ini dipanggil pendarahan implantasi, tetapi sesetengah wanita yang hamil mungkin tidak mengalami pendarahan implantasi ini.

Tompok darah yang berlaku semasa awal kehamilan biasanya hanya bertahan 1-2 hari, jadi ia lebih pendek daripada haid secara umum.

3. Kecut Perut

Tanda-tanda kehamilan dan haid kedua-duanya mempunyai simptom kejang perut, jadi bagaimana anda membezakannya?

Kejang perut selama 1 hingga 2 hari sebelum kitaran haid berlaku. Kekejangan biasanya berlaku di bahagian bawah perut, tetapi rasa sakit ini akan berkurangan sehingga kitaran haid telah bermula dan berakhir.

Pada awal kehamilan, anda juga mungkin mengalami kekejangan ringan hingga sederhana. Kekejangan ini terasa sama seperti semasa haid. Walau bagaimanapun, anda akan merasakan kekejangan di bahagian bawah perut atau bahagian bawah punggung.

Jika anda mempunyai sejarah keguguran, anda tidak seharusnya mengabaikan gejala ini. Anda boleh merasakan kekejangan selama berminggu-minggu hingga berbulan-bulan.

Jika kekejangan disertai dengan pendarahan atau pelepasan air, maka anda perlu berjumpa doktor secepat mungkin.

4. Keletihan

Wanita yang datang haid dan mengandung juga cepat letih walaupun tidak banyak melakukan aktiviti. Berikut adalah perbezaan antara haid dan kehamilan:

Wanita yang mengalami PMS biasanya mengalami gejala keletihan ringan sebelum haid dan biasanya bertambah baik selepas hari pertama haid. Keletihan ini berlaku kerana pengaruh hormon progesteron.

Sesetengah wanita yang mengalami haid yang berat akan mengalami keletihan yang teruk yang berlarutan sepanjang kitaran haid.

Keadaan ini dicirikan oleh keletihan berterusan sehingga trimester pertama atau sepanjang kehamilan. Rasa letih akan menjadi lebih teruk kerana wanita hamil umumnya sukar tidur dan kerap membuang air kecil pada waktu malam.

5. Perubahan dalam Selera Makan

Wanita yang mengalami PMS dan wanita hamil kedua-duanya mengalami perubahan corak pemakanan. Berikut adalah perbezaannya:

Perubahan hormon semasa PMS boleh meningkatkan selera makan wanita. Wanita semasa PMS biasanya makan lebih banyak dan mahukan makanan berlemak, makanan yang kaya dengan karbohidrat dan makanan manis.

Setiap wanita hamil mempunyai tanda-tanda kehamilan yang berbeza, sesetengah wanita semasa awal kehamilan mempunyai selera makan yang meningkat, ada yang tidak mempunyai selera makan dan tidak menyukai bau atau rasa makanan tertentu.

Tanda biasa kehamilan adalah mengidam, memakan makanan tertentu. Sesetengah wanita sebenarnya ingin makan sesuatu yang bukan makanan. Jika awak mengidam sesuatu yang bukan makanan, maka anda perlu segera berjumpa doktor.

6. Loya dan Muntah

Berikut adalah perbezaan antara tanda-tanda kehamilan dan haid:

Sindrom prahaid (PMS) juga boleh menyebabkan ketidakselesaan penghadaman, seperti loya. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan. Walau bagaimanapun, gejala ini tidak akan bertahan lama.

Mual dan muntah adalah tanda biasa kehamilan. Mual dan muntah berlaku pada awal kehamilan dan boleh berlaku pada bila-bila masa. Gejala ini juga dipanggil sakit pagi.

7. Berubah Mood

Wanita yang datang haid biasanya akan mengalami perubahan mood dan lebih sensitif daripada biasa. Jadi, apa bezanya dengan mengandung?

Kebanyakan wanita yang akan datang haid akan cepat marah, sensitif, mudah meragam, marah, cemas, panik, malah mudah menangis kerana perkara kecil. Ubah mood ini akan berakhir apabila kitaran haid berakhir.

Ubah mood pada wanita hamil ia akan bertahan sepanjang kehamilan. Wanita hamil juga menjadi lebih emosi, bimbang, serta gembira dan tidak sabar untuk melahirkan anak. keadaan Perkara ini juga perlu diberi perhatian kerana ia boleh menunjukkan kemurungan.

Sekarang, itulah perbincangan lengkap tentang perbezaan simptom haid dan tanda-tanda kehamilan yang penting untuk diketahui oleh wanita. Semoga infonya bermanfaat ya Kawan Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment