9 Jenama Syampu Bayi Murah, Berkualiti Tinggi untuk Bayi

Shafana aznii

Memilih produk kebersihan untuk bayi, termasuk syampu, tidak boleh dilakukan secara lewa. Sebab kulit baby masih sangat sensitif. Untuk selamat, syampu bayi yang digunakan mestilah bebas daripada bahan berbahaya. Anda tidak perlu menggunakan syampu bayi yang mahal, beberapa jenama syampu bayi yang murah di bawah juga berkualiti tinggi dan selamat untuk bayi.

Formula yang digunakan untuk syampu dewasa dan bayi sudah tentu berbeza, jadi pastikan anda menggunakan syampu khusus untuk bayi. Selain itu, perhatikan juga label pada syampu bayi yang anda pilih. Gunakan syampu bayi yang lembutringan. Biasanya akan ada label ‘Tiada tangisan’ pada syampu, menyatakan bahawa syampu tidak akan menyebabkan kerengsaan atau pedih.

9 Jenama Syampu Bayi Murah, Berkualiti Tinggi untuk Bayi

Berikut adalah beberapa cadangan syampu bayi yang boleh anda cuba:

1. Pigeon Baby Shampoo Chamomile

Pigeon Baby Shampoo Chamomile

Merk sampo bayi yang murah pertama adalah Pigeon Baby Shampoo Chamomile dengan kisaran harga 10 ringgit, untuk ukuran 200 ml. Sampo ini merupakan produk hipoalergenik, sehingga cocok untuk digunakan untuk kepala bayi yang sensitif. Hal ini disebabkan oleh ekstrak chamomile yang dikandungnya.

Pigeon Baby Shampoo Chamomile mempunyai pH yang seimbang supaya tidak menyebabkan iritasi. Kandungan minyak jojoba di dalamnya juga memberikan perlindungan tambahan kepada kulit bayi anda. Melembapkan dan melembutkan, sekali gus mengelakkan kulit bersisik.

Syampu ini akan menjadikan kulit kepala bayi anda bersih, rambut lembut dan tidak kusut. Selain itu, syampu ini boleh digunakan untuk membersihkan badan. Jadi apabila si kecil anda kehabisan sabun, syampu ini boleh digunakan sebagai pengganti yang selamat.

2. Johnsons & Johnsons Shiny Drops

Johnsons & Johnsons Shiny Drops

Johnsons & Johnsons ialah jenama yang terbukti, dan telah lama popular di kalangan ibu bapa. Walaupun jenama tersebut diketahui boleh dipercayai, harga syampu ini masih mampu milik. Untuk Johnson’s & Johnsons Shiny Drops berukuran 200ml, harganya hanya sekitar 10 ringgit.

Syampu ini mengandungi minyak argan dan protein sutera. Kandungan ini berguna untuk melembutkan rambut dan menjadikan akar lebih kuat. Jadi syampu ini sesuai digunakan oleh si kecil yang rambutnya mudah gugur. Sesetengah bahan adalah air tulen, jadi pH produk ini adalah seimbang. Jadi ia tidak akan menyebabkan bayi berasa sakit atau jengkel.

Selain selamat digunakan pada bayi, Johnsons & Johnsons Shiny Drops juga boleh digunakan pada kanak-kanak dan orang dewasa. Malangnya, jenama syampu untuk siri ini agak sukar dicari.

3. Sampo Bayi Cussons Almond Oil and Honey

Sampo Bayi Cussons Almond Oil and Honey

Seterusnya syampu dari Cussons iaitu Almond Oil dan Honey Baby Shampoo. Syampu bayi jenama murah ini hanya berharga sekitar 5 ringgit untuk 200 ml. Mempunyai kandunganminyak badam dan madu yang boleh melembapkan, menjaga dan menyihatkan rambut si manja anda. Rambut bayi menjadi lembut dan tidak mudah kusut.

Sama seperti syampu bayi pada umumnya, Cussons Almond Oil dan Honey Baby Shampoo juga tidak menyebabkan sakit mata atau kerengsaan. Kerana ia mempunyai pH yang seimbang dan bebas daripada paraben. Kelemahannya ialah wangian syampu ini tidak melekat lama pada rambut si manja.

4. My Baby Shampoo Soft & Smooth

My Baby Shampoo Soft & Smooth

My baby Shampoo Soft & Smooth mempunyai pembungkusan yang unik dan comel. Ia mengandungi minyak zaitun dan madu yang mengekalkan kelembapan kulit kepala si manja. Jadi si kecil anda akan mengelakkan kulit kepala yang kering dan gatal.

Menggunakan My baby Shampoo Soft & Smooth akan membuatkan rambut si kecil anda berasa lembut dan mudah disikat. Aroma madu danminyak zaitun-Aromanya yang tersendiri juga membuatkan rambut bayi berbau menyegarkan. Produk My baby Shampoo Soft & Smooth bersaiz 100 milli berharga sekitar 5 ringgit.

5. Zwitsal Natural Baby Shampoo

Zwitsal Natural Baby Shampoo

Adakah rambut si kecil anda kelihatan nipis? Cuba gunakan Zwitsal Natural Baby Shampoo untuk mencuci rambut si manja anda. Syampu bayi jenama murah ini mengandungi aloe vera, candlenut dan saderi. Ketiga-tiga bahan ini telah terbukti secara klinikal dapat melebatkan rambut dan menjadikannya kelihatan lebih hitam.

Syampu Bayi Asli Zwitsal juga telah diuji untuk bersifat hypoallergenic, jadi ia boleh digunakan untuk bayi yang mempunyai kulit sensitif. Syampu ini juga tidak akan menyebabkan mata sakit atau jengkel. Rambut bayi menjadi bersih, lembut, kelihatan hitam dan lebat, serta berbau harum. Harga Zwitsal Natural Baby Shampoo bersaiz 300 milli hanya berharga 90 ringgit.

6. Bambi Baby Shampoo

Bambi Baby Shampoo

Satu lagi syampu bayi yang sesuai dan selamat digunakan untuk bayi berkulit sensitif: Bambi Baby Shampoo. Syampu ini mengandungi anti-iritasi kompleks, termasuk chamomile. Formula semulajadi dengan pH seimbang bermakna syampu tidak akan menyebabkan kerengsaan atau kesakitan pada mata.

Bambi Baby Shampoo mampu menjadikan rambut bayi yang kusut masai lembut dan mudah diurus. Selain itu, haruman chamomile tersendiri yang terkandung di dalamnya terasa selesa dan menenangkan apabila dihidu. Untuk botol 100 ml, Bambi Baby Shampoo berharga 6 ringgit.

7. Pure Baby Shampoo

Pure Baby Shampoo

Syampu bayi dari Pure Baby juga merupakan jenama syampu bayi yang murah dan berkualiti tinggi. Menggunakan formula Low Hazard 0 -2, bebas detergen, paraben, alkohol dan pewangi sintetik. Jadi ia sangat selamat digunakan untuk bayi.

Dirumus dengan bahan semulajadi, Pure Baby Shampoo juga mempunyai pH yang seimbang. Jadi ia tidak akan menyebabkan kerengsaan dan pedih di mata. Mengandungi provitamin B5, serta ekstrak saderi, kelapa dan aloe vera. Kandungan ini akan membantu membaiki rambut yang rosak, dan menjadikannya lebih sihat dan bersinar.

Selain itu, syampu ini dapat mengekalkan kelembapan kulit kepala si manja. Meningkatkan pertumbuhan rambut dan mengurangkan keguguran rambut. Syampu Bayi Tulen bersaiz 230 milli boleh didapati pada julat harga 15 ringgit.

8. Johnson’s Baby Active Fresh Shampoo

Johnson’s Baby Active Fresh Shampoo

Satu lagi produk kebersihan bayi daripada Johnsons & Johnsons dalam senarai ini: Johnson’s Baby Active Fresh Shampoo. Syampu ini sesuai untuk si kecil yang sangat aktif. Johnson’s Baby Active Fresh Shampoo mampu memastikan rambut si manja anda sentiasa segar walaupun si manja anda terus bergerak aktif.

Syampu ini juga boleh mengurangkan peluh dan mengelakkan habuk daripada melekat pada rambut. Formulasi khasnya untuk bayi bermakna Johnson’s Baby Active Fresh Shampoo tidak akan membuatkan bayi berasa sakit mata atau mengalami kerengsaan. Untuk saiz 200 milimeter, syampu ini berharga 8 ringgit.

9. Syampu My Baby Black and Shine

Syampu My Baby Black and Shine

Ketebalan rambut yang ada pada setiap bayi adalah berbeza, bergantung kepada perwatakan kulit dan rambut mereka. Produk syampu dari My Baby ini sesuai untuk si kecil yang rasa rambutnya nipis. Kandungan avocado dan candlenut dapat merangsang pertumbuhan rambut bayi. Selain itu, ia juga menjadikan ia kelihatan lebih tebal, hitam dan berkilat.

Syampu ini dirumus khas untuk bayi, jadi ia tidak mengandungi bahan yang berbahaya kepada bayi. Syampu My Baby Black and Shine juga tidak akan menyebabkan mata bayi menjadi pedih atau merengsa apabila digunakan. Untuk botol 200 milimeter, syampu ini berharga sekitar 6 ringgit.

Baca Juga: Bolehkah Syampu Bayi Digunakan untuk Dewasa? Faedah Rambut Beruban

Itulah 9 jenama murah syampu bayi sebagai rujukan untuk digunakan. Walaupun harga syampu ini murah, ia tetap mempunyai bahan terbaik, yang mampu memastikan rambut si kecil anda bersih dan menjaganya. Jangan lupa lihat tarikh luput semasa membeli.

Tags

Related Post

Leave a Comment